Ποιος είναι ο στόχος του κάθε κόμματος 28 μέρες πριν τις εκλογές

ekloges kalpes kalpi

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό μόλις 28 ημέρες μέχρι να κλείσουν οι κάλπες το βράδυ της 21ης Μαΐου. Οι άγνωστοι παράγοντες είναι πολλοί, για παράδειγμα αν το κόμμα ΕΑΝ (του αρεοπαγίτη Κανελλόπουλου) θα είναι υποψήφιο στις εκλογές. Το συγκεκριμένο κόμμα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ψήφους των αναποφάσιστων , όσων απέχουν και φυσικά των σκληρών δεξιών κι ακροδεξιών.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παρά τις …ενέσεις, δημοσκοπικές και μιντιακές, η αυτοδυναμία της ΝΔ που έχει θέσει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται αδύνατον να πραγματοποιηθεί ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ισχυρίζονται πως στην πορεία προς τις κάλπες ενδέχεται να παιχτεί και η πρώτη θέση ή η διαφορά από το δεύτερο κόμμα να είναι τόσο μικρή που τυχόν δεύτερες εκλογές να είναι ένα μεγάλο ντέρμπι!

Το μέγαρο Μαξίμου θέτει ως εκλογικό στόχο ένα ποσοστό 34-35%, ώστε να θεωρηθεί εφικτή η αυτοδυναμία και να μην μπει ο Μητσοτάκης (αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα) στη λογική να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ένα ποσοστό μεταξύ 32% και 34% θεωρείται «γκρίζα ζώνη», ενώ ένα ποσοστό από 31% και κάτω θα σηματοδοτεί ήττα και εξελίξεις αμέσως μετά τις κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στόχο την πρώτη θέση που θα του επιτρέψει με αυξημένες πιθανότητες να επιχειρήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων ή αν δεν βρει συμμάχους να οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες από θέση ηγεμονίας. Τυχόν δεύτερη θέση με μικρή διαφορά από τη ΝΔ του δίνει πολλές πιθανότητες στις δεύτερες εκλογές (φανταστείτε το σοκ με τις δημοσκοπήσεις που βρίσκουν τώρα 7 και 8 μονάδες διαφορά!), ενώ πολλά θα κριθούν από τη σοβαρότητα που θα επιδείξουν την επόμενη περίοδο τα στελέχη του και, πολύ περισσότερο, από το πρόγραμμα και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ΠΑΣΟΚ βάζει τον πήχη της επιτυχίας στο 12%, παρότι το ποσοστό αυτό δεν χαρακτηρίζεται ως «ισχυρό διψήφιο», ενώ με μονοψήφιο ποσοστό όπως έχει δηλώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. Το πρόβλημα της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να είναι η πίεση που θα δεχθεί σε περίπτωση που της χρεωθεί τυχόν προσφυγή σε δεύτερες κάλπες, γεγονός που την κάνει σήμερα να ακροβατεί πολιτικά και να παρουσιάζει αντιτιθέμενες θέσεις στα θέματα συνεργασιών.

Το ΚΚΕ, όπως όλα δείχνουν, θα εμφανιστεί ενισχυμένο, με ζητούμενο να είναι το ύψος του, ενώ δεν τίθεται πλέον θέμα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ενισχυμένη αναμένεται να είναι και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ανεξαρτήτως της τρικυμίας που περνάει με την απομάκρυνση δυο βουλευτών της.

28 ημέρες, πάντως, πριν μάθουμε το αποτέλεσμα της κάλπης, η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνάει το 20%, γεγονός που αποτελεί ποσοστό –ρεκόρ στις τελευταίες αναμετρήσεις, με το ενδιαφέρον των κομμάτων να επικεντρώνεται στην ψήφο των νέων, στην αντιμετώπιση της αποχής και της χαλαρής ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός χρόνος των 28 ημερών είναι μεγάλος. Όπως το παρελθόν έχει αποδείξει ξανά και ξανά , όσα φέρνει η στιγμή αλλάζουν όλα τα σχέδια των πολιτικών κομμάτων.

Αναμένουμε …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *