Ο διχασμός μεταξύ των αξιωματούχων της FED για τα επιτόκια βάζει επενδυτές και αγορά σε αχαρτογράφητα νερά

Last updated on 21 Απριλίου, 2024 at 10:42 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED) θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να αποφασίσουν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια για 12η φορά προκειμένου να δροσίσουν την αμερικανική οικονομία ή να τα διατηρήσουν σταθερά.

[responsivevoice_button voice=”Greek Female” buttontext=”Listen to Post”]

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Fed έχει ήδη αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δανεισμού αρκετά προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πατήσουν φρένο.

Από τον Bryan Mena/CNN Business

Είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα είναι διχασμένη. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι χρηματοπιστωτικές αγορές βλέπουν περισσότερες από 90% πιθανότητες η κεντρική τράπεζα να συμφωνήσει να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch.

Είναι αλήθεια ότι στο πίσω μέρος του μυαλού των υπευθύνων χάραξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ παραμένει η ανησυχία, ότι οι αυξήσεις στις τιμές μπορεί και πάλι να ξεφύγουν, κάτι που θα απαιτήσει σκληρότερες κινήσεις αργότερα. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος οι καθυστερημένες επιπτώσεις της ήδη πιο επιθετικής σύσφιγξης των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών να οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Η επιτροπή επιχειρηματικού κύκλου του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, η οποία κηρύττει επισήμως τις υφέσεις στις ΗΠΑ, ορίζει την ύφεση ως μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και που διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες. Μπορεί να χρειαστούν έως και 21 μήνες για να δηλωθεί ένα τέτοιο συμβάν, αφού η ομάδα επεξεργαστεί στοιχεία και ενδείξεις. Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ήπιας προσγείωσης, οι περισσότεροι οικονομολόγοι τη βλέπουν ως μετριασμό του πληθωρισμού χωρίς ύφεση ή σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

«Είδαμε την αρχή του διχασμού εντός της Fed στα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου», δήλωσε στο CNN ο Rajeev Sharma, διευθύνων σύμβουλος σταθερού εισοδήματος στην Key Private Bank. «Κάποια μέλη της Fed ήταν αντίθετα με την παύση και ήθελαν να προχωρήσουν, κάτι που τελικά έγινε, γνωρίζοντας ότι πιθανότατα θα υπήρχε μία αύξηση τον Ιούλιο».

Πράγματι, οι αξιωματούχοι της Fed ψήφισαν ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας σε εύρος 5,25-5,5%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, διατήρησε έναν επιθετικό τόνο όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, καθιστώντας σαφές ότι μία ακόμη αύξηση είναι στα χαρτιά.

Οι παρατηρήσεις του σε ένα ετήσιο συμπόσιο οικονομικών στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, αργότερα αυτόν τον μήνα, θα καθορίσουν το αφήγημα και μπορεί να προσφέρουν μια ένδειξη για την επικείμενη απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο.

Η σταθερή επιβράδυνση του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ ήταν παρήγορη τόσο για τους καθημερινούς Αμερικανούς όσο και για τους επενδυτές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αισιόδοξες ότι ο Ιούλιος σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων και αναλύουν τις μειώσεις επιτοκίων του επόμενου έτους -παρόλο που η Fed συνέχισε να εκφράζει επιθετικότητα με το να κρατήσει τις αγορές υπό έλεγχο, σε περίπτωση που ο πληθωρισμός αποδειχθεί πιο ανθεκτικός από ότι αναμενόταν και οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφασίσουν να προχωρήσουν ξανά.

Ο Πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, επανέλαβε την ύπαρξη αυτού του κλίματος σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας «Πιστεύω ότι μπορεί να είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να κρατήσουμε σταθερά τα επιτόκια».

Άλλοι αξιωματούχοι της Fed συμφωνούν.

«Βρισκόμαστε σήμερα σε μια περιοριστική στάση και καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να πέφτει, ο βαθμός στον οποίο είναι περιοριστικός στην πραγματικότητα αυξάνεται καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του ποσοστού πληθωρισμού και του επιτοκίου μας», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic. «Έτσι, νομίζω ότι αυτό θα περιορίσει αρκετά την οικονομία ώστε να συνεχίσει να επιβραδύνεται».

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα πιο επιθετικό στρατόπεδο που πιστεύει ότι η Fed πρέπει να αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος» από τον στόχο του 2% της Fed, δήλωσε η διοικητής της Fed, Michelle Bowman, την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση στην Ατλάντα. «Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, υποστήριξα την αύξηση του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο και αναμένω ότι πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της FOMC».

Ο Neil Dutta, επικεφαλής των οικονομικών στην Renaissance Macro Research LLC, βλέπει μια πιθανή «πληθωριστική έκρηξη» καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν εκ νέου. Την ανησυχία του συμμετίζονται και οι τραπεζίτες της Fed που επιθυμούν να αποφύγουν την επανάληψη του λάθους της δεκαετίας του 1970, όταν η Fed εγκατέλειψε πρόωρα τις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα νέο πληθωριστικό ράλι σε διψήφια επίπεδα αργότερα.

Η Carol Schleif, επικεφαλής επενδύσεων στο BMO Family Office, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Fed θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά ότι η ισχύς της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να δώσει στη Fed «άφθονο περιθώριο» για να αυξηθεί ξανά. «Όλο το χρόνο, οι επενδυτές αναζητούσαν μια πειστική και συνεκτική αφήγηση για το ζήτημα του αποπληθωρισμού, αλλά δεν βλέπουμε ακόμη την αγορά εργασίας να έχει απαλύνει αρκετά», δήλωσε η Schleif.

Η Fed και οι επενδυτές παρακολουθούν για να δουν εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται χωρίς να επιδεινώνεται απότομα η αγορά εργασίας, κάτι που θα συνιστούσε μια λεγόμενη ήπια προσγείωση. Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι το ποσοστό ανεργίας πρέπει να αυξηθεί για να αφαιρεθεί η πλεονάζουσα ζήτηση από την οικονομία και να μειωθεί ο πληθωρισμός, αν και άλλοι υποστηρίζουν ότι μια περαιτέρω μείωση στις θέσεις εργασίας θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *