
Σε…σκηνικό Βρυξελλών κινούνται οι επόμενες 48 ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την ευρεία σε συμμετοχή, πεντάωρη σύσκεψη στην Ιστιαία, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός αναχωρεί σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσει το “παρών” σε δύο Συνόδους.
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Η πρώτη σχετίζεται με την Ανατολική Εταιρική σχέση (θα λάβει χώρα σήμερα) ενώ το…κυρίως μενού των θεμάτων που απασχολούν την ευρωπαϊκή οικογένεια έρχεται στο προσκήνιο την Πέμπτη, με το…ραντεβού των “27”, που αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα.
Κι αυτό, καθώς για πρώτη φορά στις εργασίες του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα παραβρεθεί ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μετά την…αλλαγή σκυτάλης στο Βερολίνο και το τέλος της εποχής Μέρκελ.
Η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ανατολικούς γείτονές της θα βρεθεί στο επίκεντρο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, στην οποία θα μετάσχουν οι 27 ηγέτες και οι ηγέτες των πέντε από τους έξι εταίρους της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Αρμενίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, καθώς η Λευκορωσία δεν προσκλήθηκε, αφού έχει αυτοεξαιρεθεί από το σχήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις εργασίες της Συνόδου, που πραγματοποιείται εν μέσω εξελίξεων τόσο στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας, όσο και στα σύνορα της Λευκορωσίας με χώρες της Ευρώπης και την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκφράσει τη στήριξη της Αθήνας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των εταίρων της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της προ εβδομάδας συνάντησης στο Σότσι με τον πρόεδρο Πούτιν, επισημαίνοντας πως άπασες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης.
Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής των “27”, που θα…σηκώσει αυλαία σε ένα εικοσιτετράωρο, τα θέματα που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή σχετίζονται με τις εξελίξεις στο μέτωπο του πανδημικού ιού, το νέο στέλεχος “Όμικρον” της Covid-19, τους εμβολιασμούς, αλλά και τις αυξήσεις στο μέτωπο της ενέργειας,

Παράλληλα, στην ατζέντα των “27” κυριαρχούν ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό, με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το ζήτημα.
Οι ηγέτες αναμένεται ότι θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα των Βρυξελλών, με βάση την “στρατηγική πυξίδα”. Το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση.
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, όσο και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ενώ στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λανγκάρντ.