Τουριστικό Πακέτο και στήριξη.Οι παρεμβάσεις που έρχονται.Μεγάλη η πληγή λόγω COVID-19

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:37 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
τουριστικό

Σε τρία επίπεδα συζητούνται αυτή τη στιγμή οι παρεμβάσεις που προωθούνται τον τουριστικό κλάδο με φόντο την επόμενη ημέρα του Τουρισμού και την επανεκκίνηση της αγοράς.  Ειδικότερα:

Σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο δρομολογείται σχέδιο- εξπρές για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στόχος είναι να μειωθεί το μεγάλο πλήγμα που θα δεχτεί φέτος η τουριστική βιομηχανία και να υπάρχει προετοιμασία για την επόμενη σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, έχει τεθεί επί τάπητος το αίτημα των επιχειρηματιών του χώρου για μείωση φορολογικών συντελεστών στo τουριστικό πακέτο και αυτό εξετάζεται ενδελεχώς.

Η πρόταση που έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή στο 6% και του συνόλου της εστίασης στο 13% από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του έτους και στη μετάπτωση του ΦΠΑ στις εγχώριες μεταφορές στο 13% για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η μείωση του ΦΠΑ θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού Τουρισμού σε ένα περιβάλλον έντονης υπερπροσφοράς στους προορισμούς της Μεσογείου.

Τουριστικό Πακέτο

Σε δεύτερο επίπεδο, όπως πληροφορείται το Capital.gr, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει συστήσει ομάδες εργασίας με γενικούς γραμματείς από διάφορα υπουργεία, όπως των Εργασίας και  Μεταφορών, με τη συμμετοχή και του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Αντικείμενό τους, η θέσπιση παρεμβάσεων για την τόνωση της αγοράς.

Σε αυτές περιλαμβάνονται δράσεις για τη ενίσχυση του κοινωνικού Τουρισμού, αφού δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε τι βαθμό θα φτάσει η μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης από τα εξωτερικό.

Επίσης η επιδότηση όσων δεν θα μπορέσουν να εργαστούν φέτος στον τουριστικό χώρο, ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς που είναι ανοικτοί κατά τη διάρκεια της σεζόν. Ακόμη η στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, μεταξύ αυτών και τα ξενοδοχεία.

Ήδη οι απώλειες από το ολικό πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας είναι τεράστιες. Μόνο για τους ξενοδοχειακούς τζίρους υπολογίζονται σε 4,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. αφορούν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3, 26 δισ. ευρώ τα εποχικής.

Ο βασικός στόχος πλέον είναι να μην χαθεί ολοκληρωτικά η σεζόν σε ότι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι των τουριστικών εσόδων στην Ελλάδα, αλλά να κερδηθούν έστω κάποιοι μήνες από τη φετινή περίοδο.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Τουρισμού. Είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας   τηλεδιάσκεψη υπό τον κ. Χ. Θεοχάρη, παρουσία και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ  Α. Σκέρτσου, όπου συμμετείχαν οι Γ. Ρέτσος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Α. Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γ. Βήλος και Α. Τσινέλ από την Fraport Greece, Γ. Παράσχης από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Π. Αρκουμανέας και ο Καθηγητής  Σ. Τσιόδρας.

Αντικείμενο των επαφών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα επαναλειτουργίας του τουριστικού κλάδου- που αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν, όπου θα περιλαμβάνεται και το πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Σε αυτά αναμένεται να μπουν ρυθμίσεις για θέματα όπως οι αποστάσεις σε οργανωμένες παραλίες και πισίνες, πως θα λειτουργούν οι μπουφέδες πρωινού και γευμάτων, η λειτουργία των τουριστικών λεωφορείων και των μουσειακών χώρων κ.ά.

Βίκυ Κουρλιμπίνη για το capital

σ.σ de-factο. Θυμίζουμε τι γράφαμε στις 22 Απριλίου για το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο.

Κρίσιμο ζήτημα, τόσο από κυβερνητικής πλευράς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των ξένων τουριστών.  Για το λόγο αυτό φαίνεται να προκρίνεται τελικά το “υγειονομικό διαβατήριο”, όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το Capital.gr.

Αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν περάσει τον ιό. Η λύση αυτή, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια “βάση” ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κρούσμα της επιδημίας μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours