Επίθεση πειρατών σε ελληνικό πλοίο στην Αφρική | Θυμάστε το Στέλιος Κ το 2020; | ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση πειρατών σε ελληνικό πλοίο στην Αφρική | Θυμάστε το Στέλιος Κ το 2020; | ΒΙΝΤΕΟ

Μέρες σαν σαν σήμερα και η αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς του πλοίου Στέλιος Κ (Stelios K) βρισκόταν στο κατακόρυφο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ώρες αγωνίας ζούσαν οι συγγενείς των τριών Ελλήνων ναυτικών που είχαν πέσει θύματα πειρατείας τέλη Νοεμβρίου του 2020 στη θαλάσσια περιοχή της Νιγηρίας.

Οι Έλληνες ναυτικοί, ο πλοίαρχος και δύο ναύτες μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου “Στέλιος Κ” ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας, είχαν πιαστεί όμηροι κατά την επίθεση που έγινε επί του πλοίου σε μια άκρως επικίνδυνη περιοχή όπου οι επιθέσεις πειρατών έχουν αυξηθεί δραματικά.

Όπως είχε πει στο zarpanews.gr και την Ευτυχία Πενταράκη ένας Έλληνας ένοπλος φρουρός που εργαζόταν τα τελευταία χρόνια σε μια από τις πιο γνωστές εταιρείες φύλαξης σε Ελληνικά πλοία στην θάλασσα της Σομαλίας, στα νερά της Νιγηρίας που είχε γίνει η πειρατεία με τους Έλληνες ομήρους δεν επιτρεπόταν στα πλοία να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί, κάτι που έκανε το έργο φύλαξης του πλοίου, του φορτίου και του πληρώματος του ακόμα πιο δύσκολο.

PEIRATEIAA1
Έλληνας φρουρός σε εταιρία φύλαξης που αναλαμβάνει πλοία

“Στη θάλασσα της Νιγηρίας απαγορεύεται να κρατάνε όπλα οι φρουροί των πλοίων. Επιτρέπονται μόνο να ρίξουν φωτοβολίδες και προσπαθούν να αποτρέψουν το ρεσάλτο με άλλους τρόπους όπως τα ειδικά συρματοπλέγματα που είναι σαν ξυράφια (razor wires)”, είχε δηλώσει ο Έλληνας φρουρός.

PEIRATEIA1

“Όπως καταλαβαίνετε η επίθεση σε ένα πλοίο χωρίς ενόπλους είναι πολύ πιο εύκολη.
Και στα νερά της Σομαλίας που δουλεύουμε εμείς οι πειρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί πολύ.

128396943 3505012729588898 6599425436734949066 n

Οι πειρατές κινούνται με ψαρόβαρκες που λέγονται skiff 7-8 μέτρων που συνήθως έχουν δυο μηχανές, έχουν γεμάτα ντεπόζιτα με καύσιμα, πάνω στη βάρκα υπάρχει σκάλα και τα όπλα τους είναι κρυμμένα

Πλησιάζουν στο πλοίο και μόλις φτάσουν στα 400 μέτρα η πρώτη κίνηση που κάνουμε είναι να δουν ότι οπλοφορούμε. Αν δεν σταματήσουν το επόμενο βήμα είναι να ρίξουμε φωτοβολίδες και αν και πάλι δεν σταματήσουν ρίχνουμε προειδοποιητικές βολές.

PEIRATEIAAα1
Βάρκες με πειρατές πλησιάζουν πλοίο ανοικτά της Σομαλίας

Ο Έλληνας φρουρός είχε τονίσει ακόμα, πως σε περίπτωση που οι πειρατές υπερισχύσουν, υπάρχει και η έσχατη λύση:

“Στα πλοία υπάρχει πλέον και δωμάτιο πανικού (Citadel) που συνήθως είναι στο μηχανοστάσιο και αν γίνει κάτι, πηγαίνει εκεί το πλήρωμα και κλειδώνεται. Μέσα και έχει φαγητό και νερό για τρεις μέρες. Και παραμένουν κλεισμένοι εκεί μέχρι να έρθει κάποιο πολεμικό πλοίο”

Σε ακόμα παλαιότερο βίντεο ντοκουμέντο που σας παρουσιάζουμε φαίνεται από την κάμερα στη γέφυρα Ελληνικού πλοίου η στιγμή επίθεσης πειρατών στα νερά της Σομαλίας.

Πρόκειται για παλαιότερο συμβάν, αλλά δείχνει το τί συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επίθεσης.

Τα μέλη του πληρώματος προσπαθούν όπως όπως να προφυλαχθούν από τη βροχή πυροβολισμών, ενώ οι Έλληνες ένοπλοι φρουροί ανταποδίδουν τα πυρά. Ξαφνικά ένας πειρατής σηκώνεται στη βάρκα και σημαδεύει το πλοίο με αντιαρματική ρουκέτα και ήταν η ψυχραιμία ενός Έλληνα ένοπλου φρουρού που τον πυροβόλησε, η οποία απέτρεψε τα χειρότερα.

Όπως θα δείτε στο βίντεο, από την ρουκέτα που πέφτει μέσα στην πειρατική βάρκα σημειώνεται τόσο μεγάλη έκρηξη που προκαλεί μεγάλες ζημιές ακόμα και στη γέφυρα του Ελληνικού πλοίου.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 2020 αφέθηκαν ελεύθεροι οι τρεις Έλληνες ναυτικοί του τάνκερ “STELIOS Κ”, οι οποίοι είχαν βρεθεί όμηροι των πειρατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *