Εκλογές την άνοιξη για πέντε λόγους | Οι αποφάσεις Μητσοτάκη και το νέο «σύνθημα» της κάλπης

Εκλογές την άνοιξη για πέντε λόγους | Οι αποφάσεις Μητσοτάκη και το νέο «σύνθημα» της κάλπης

Κλείνει οριστικά οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές μέσα στο χειμώνα η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από μια σειρά κινήσεων που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.  Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μιλώντας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή – αναφέρθηκε  εκ νέου στην κρισιμότητα της πρώτης κάλπης και παρουσίασε το κεντρικό αφήγημα, με το οποίο θα φτάσει στις εκλογές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες» σημείωσε χαρακτηριστικά, δίδοντας το «σύνθημα» των εκλογών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κοιτάνε προς τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα προς τους μισθωτούς και εκεί στοχεύουν μια σειρά μέτρων, που έχουν δρομολογηθεί. Στο πλαίσιο αυτό η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη  στη Βουλή για τo «Market Pass» καλύπτει τόσο τα ευάλωτα νοικοκυριά όσο και τα μεσαία εισοδήματα. 

Στην ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε μια εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, μίλησε για τις κινήσεις που θα γίνουν μέχρι τις εκλογές και ξεδίπλωσε το σχέδιο για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα  υπογράμμισε  πως «στη διεθνή ύφεση εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη» και αναφέρθηκε εκ νέου  στο στόχο για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

3936f0fb 94d3 4434 aece edd70d933cf4

Πέντε είναι οι βασικοί λόγοι που δείχνουν εκλογές την Άνοιξη και αυτό που  μένει είναι να «κλειδώσει»  η ακριβής ημερομηνία: 

  1. Ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος από οικονομική και κυρίως ενεργειακή σκοπιά και επομένως δεν προσφέρεται για εκλογικούς αιφνιδιασμούς. Σε αυτή την χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην απορρόφηση των κραδασμών από το κύμα των ανατιμήσεων , ενώ σήμερα τα «φώτα» στρέφονται στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας (προκειμένου να βρεθεί τελική λύση στο θέμα του πλαφόν). Την άνοιξη το τοπίο κυρίως στο  ενεργειακό θα είναι καλύτερο – όσο θα βελτιώνεται ο καιρός οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών θα μειώνονται – και επομένως θα περιορίζεται και ο πολιτικός αντίκτυπος των ανατιμήσεων.
  2. Στο δρόμο προς τις κάλπες στην κυβέρνηση θέλουν να βάλουν σε εφαρμογή ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων στήριξης. Οι  αυξημένες συντάξεις – μαζί με τα αναδρομικά ενός μηνός- θα δοθούν στο τέλος Ιανουάριου, το «Market Pass» θα τρέξει το Φεβρουάριο, το στεγαστικό πρόγραμμα για τους νέους  θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023  και έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την Άνοιξη. Στόχος είναι πριν από τις εκλογές να έχουν δρομολογηθεί όλα αυτά τα θέματα και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Μάλιστα γίνεται προσπάθεια να επιταχυνθεί και ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις στο δημόσιο και να γίνει πριν από τον Μάρτιο.
  3. Από τον Μάρτιο και μετά οι εκλογές θα γίνουν με την νέα απογραφή και έτσι θα είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  σε συνέντευξη του χθες στο ethnos. gr σημείωσε πως  το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακατανομή των εδρών- με βάση την τελευταία απογραφή – θα εκδοθεί  από το υπουργείο εντός του Ιανουαρίου του 2023.
  4. Σύμφωνα  με τις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί μια φθορά – λόγω των πολλαπλών ανοιχτών θεμάτων από την ακρίβεια μέχρι τις παρακολουθήσεις – αλλά παραμένει πρώτη. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως δεν φαίνεται κάποια ριζική αλλαγή των συσχετισμών και επομένως δεν χρειάζεται να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις.
  5. Η προκήρυξη εκλογών την άνοιξη δεν ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό για κάλπες όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Επομένως δεν θα δεχθεί κριτική η κυβέρνηση πως επιταχύνει τις εξελίξεις για μικροκομματικούς λόγους και μπορεί να επιμείνει στο αφήγημα της σταθερότητας. 

Τα πολιτικά μηνύματα της ομιλίας Μητσοτάκη

Στην ανάγκη για «αυτοδύναμη Ελλάδα» αναφέρθηκε εν νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή,  επαναλαμβάνοντας το σύνθημα «σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια». Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ βαίνουν διαρκώς επιδεινούμενες και για τη Νέα Δημοκρατία μοναδικός πλέον στόχος είναι η αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.

Μιλώντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως: τι μας είπε λοιπόν ο κ. Ανδρουλάκης;  «Η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και προοδευτική κυβέρνηση».  Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λέγοντας «εάν η Νέα Δημοκρατία είναι στην αντιπολίτευση, ένας συνδυασμός κυβερνητικός υπάρχει: εσείς παρέα με τον ΣΥΡΙΖΑ.  Άλλος δεν υπάρχει». Προσέθεσε μάλιστα «τώρα ομολογείτε το στόχο σας: η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και εσείς σε ένα νέο ρόλο, τύπου σοσιάλ-Καμμένου, έτσι φαντάζεστε τον εαυτό σας».

Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο «κάδρο» μαζί με Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη και με ανάλογη ρητορική θα φτάσει μέχρι τις κάλπες. Στο γαλάζιο στρατόπεδο «κοιτούν» προς αυτό που έχει ονομαστεί αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και θέλουν να εκφράσουν αυτό το ακροατήριο, ενώ  δεν  είναι τυχαίο πως έχουν αυξηθεί οι αναφορές στο καλοκαίρι του 2015.  «Ήσασταν είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός  αναφέρθηκε εκ νέου στην σημασία της πρώτης κάλπης  της απλής αναλογικής. Επανέλαβε δε πως «ειδικά σε αυτή την αβεβαιότητα, χρειάζεται σωστή πυξίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και χρειάζεται δοκιμασμένο σε κρίσεις και έμπειρο πλήρωμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *