Eπίθεση Spiegel στην Ελλάδα | ‘Ολισθαίνει στην απολυταρχία’ | Ζητά να παρέμβει η ΕΕ για το μεταναστευτικό

Eπίθεση Spiegel στην Ελλάδα | 'Ολισθαίνει στην απολυταρχία' | Ζητά να παρέμβει η ΕΕ για το μεταναστευτικό

Με ένα σκληρό άρθρο το γερμανικό Der Spiegel σχολιάζει το μεταναστευτικό και τις εξελίξεις στην Ελλάδα σχετικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, ενώ ο αρθρογράφος Maximilian Pop (μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας του διεθνούς ρεπορτάζ) επιτίθεται και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο άρθρο του Spiegel με τίτλο “Η πορεία της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό” ο Pop υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα “υπό τον δεξιό συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας φαίνεται να μην ενόχλησε σχεδόν κανέναν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι”.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:

“Αυτό το καλοκαίρι, εκατομμύρια Ευρωπαίοι γνώρισαν για άλλη μια φορά τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας, τον ήλιο, τις παραλίες, τη φιλοξενία. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες στην Ευρώπη.

Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι κυβερνήσεις στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πιο πρόθυμες να παραβλέψουν τις σκοτεινές πλευρές του εταίρου τους στην ΕΕ. Η κατάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία είναι ένα θέμα που απασχολεί τα δικαστήρια και την Επιτροπή της ΕΕ. Το γεγονός ότι ηΕλλάδα υπό τον δεξιό συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διολισθαίνει όλο και περισσότερο προς την απολυταρχία, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Ο Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής που έχει αναδιαρθρώσει τη χώρα του. Αυτό για το οποίο δεν θέλει να μιλάει είναι οι αμέτρητες παραβιάσεις του νόμου που διέπραξαν Έλληνες αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του.

Ειδικά στη μεταναστευτική πολιτική, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκ των πραγμάτων αναστείλει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απελάσει με τη βία χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Έχουν κακοποιήσει μετανάστες ως σκλάβους για αυτές τις παράνομες επαναπροωθήσεις, έχουν απαγάγει αιτούντες προστασία από ελληνικά νησιά και τους έχουν εγκαταλείψει στη θάλασσα.

Δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ οι Έλληνες αξιωματούχοι να πρέπει να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους στα σύνορα. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι που καταγράφουν αυτά τα εγκλήματα δέχονται πιέσεις.

Η ΜΚΟ Josoor, για παράδειγμα, μόλις σταμάτησε να λειτουργεί μετά από πολύμηνες παρενοχλήσεις από τις ελληνικές αρχές, μεταξύ άλλων. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της βοήθειας διώκονται ως λαθρέμποροι ανθρώπων. Ο δημοσιογράφος του SPIEGEL Γιώργος Χρηστίδης δυσφημίστηκε ως Τούρκος πράκτορας σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.

Μετά το δημοσίευμα του SPIEGEL την περασμένη εβδομάδα για το πώς ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία πέθανε σε ένα νησί στον συνοριακό ποταμό Έβρο, επειδή οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να το βοηθήσουν, η κυβέρνηση δεν άσκησε αυτοκριτική, αλλά συκοφάντησε τον Χρηστίδη επειδή δήθεν απέκτησε παράνομη πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Αυτό είναι ακριβώς το είδος της μετατόπισης ευθυνών που γνωρίσαμε από την Αθήνα.

Η ΕΕ έχει αποδεχθεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για πάρα πολύ καιρό. Η Ελλάδα θεωρεί τον εαυτό της ως το λίκνο της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Μητσοτάκης καταφεύγει όλο και περισσότερο στις μεθόδους ενός αυταρχικού.

Αυτός και οι άνθρωποί του έχουν καταστήσει το ψέμα βασικό μέρος της πολιτικής τους. Για παράδειγμα, το SPIEGEL και άλλα μέσα ενημέρωσης έχουν καταγράψει τις παράνομες απωθήσεις της Ελλάδας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταπολέμησης της Διαφθοράς επιβεβαίωσε τις αναφορές. Και όμως, μέχρι σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ξεδιάντροπα ότι δεν πραγματοποιεί push back.

Διαβρώνει έτσι τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να διεξαχθεί ο δημοκρατικός διάλογος. Στην κατάταξη της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον τελευταία στην ΕΕ. Σε δημοσκόπηση του Reuters, μόνο το 7% των Ελλήνων δήλωσαν ότι τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα τους είναι ελεύθερα.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε κράτος επιτήρησης. Μόλις πρόσφατα, ο επικεφαλής της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού έγινε γνωστό ότι ένας κορυφαίος πολιτικός της αντιπολίτευσης και ένας δημοσιογράφος είχαν υποκλαπεί από τις αρχές. Ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο Μητσοτάκης εμπλέκεται στην υπόθεση δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πλήρως.

Εναπόκειται πρώτα και κύρια στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχική τάση στη χώρα τους. Το αργότερο το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίσουν σε τι είδους κράτος θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνησή τους.

Αλλά και η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αποδέχθηκε τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για πάρα πολύ καιρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις τις καλωσόρισε κιόλας. Η επικεφαλής της Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “ασπίδα της Ευρώπης” κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Έβρο το 2020. Και στα κράτη μέλη, οι άνθρωποι είναι κρυφά ευτυχείς που οι Έλληνες συνοριοφύλακες αποκρούουν τους πρόσφυγες – ανεξάρτητα από το πώς.

Όταν η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock βρέθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο, κάλεσε τους οικοδεσπότες της να διευκρινίσουν τους ισχυρισμούς περί απώθησης. Αυτό ακούστηκε αποφασιστικό, αλλά είναι φτηνό. Διότι τα γεγονότα έχουν προ πολλού αποσαφηνιστεί. Εάν η ΕΕ εννοεί σοβαρά τα δικά της πρότυπα, θα πρέπει τώρα να κινήσει διαδικασία επί παραβάσεις κατά της Ελλάδας.

spiegel

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *