Spiegel | Οι ΜΚΟ «στο «στόχαστρο» των ελληνικών αρχών

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Spiegel | Οι ΜΚΟ «στο «στόχαστρο» των ελληνικών αρχών
Spiegel | Οι ΜΚΟ «στο «στόχαστρο» των ελληνικών αρχών


Στις έρευνες που έχουν ξεκινήσει οι ελληνικές αρχές εις βάρος μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο στο πλαίσιο αρωγής μεταναστών και προσφύγων, επικεντρώνεται δημοσίευμα της γερμανικής Spiegel όπου και αναφέρει στοιχεία από πρόσφατες υποθέσεις.

Η διακίνηση προσφύγων και μεταναστών με παράνομο τρόπο στην Ελλάδα αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό την κυβέρνηση. ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου εξαρθρώνονται τέτοιου είδους κυκλώματα, όπως φάνηκε στην πρόσφατη περίπτωση της Κω.

Spiegel | Οι ΜΚΟ «στο «στόχαστρο» των ελληνικών αρχών

Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα, το Spiegel Online σε ρεπορτάζ με τίτλο «Έρευνες σε βάρος οργανώσεων αρωγής στην Ελλάδα» γράφει ότι: «Όταν ο Φίλιπ Χαν έφθασε το φθινόπωρο του 2015 στη Λέσβο έγινε δεκτός από την ελληνική κυβέρνηση ως διασώστης σε δύσκολους καιρούς.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθαναν τότε καθημερινά στην Ελλάδα. Ο ναυπηγός Φίλιπ Χαν εργαζόταν τότε για την ΜΚΟ Sea Watch και βοηθούσε τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν την δύσκολη κατάσταση».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα σημειώνει: «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο Γερμανός είναι καπετάνιος της ιδιωτικής οργάνωσης αρωγής Mare Liberum και για την ελληνική κυβέρνηση ένα είδος δημόσιου εχθρού. Σε βάρος του, αλλά και σε βάρος 32 άλλων μελών ΜΚΟ οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες με την υπόνοια της παράνομης μεταφοράς μεταναστών και κατασκοπείας. Αντιμετωπίζει πολυετή φυλάκιση.

Οι έρευνες και τα στοιχεία των αρχών

Σύμφωνα με αστυνομικά αρχεία, στα οποία έχει πρόσβαση το περιοδικό Spiegel, οι αρχές επιρρίπτουν στα μέλη των ΜΚΟ σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο να περάσουν παράνομα μετανάστες από τη Τουρκία στην Ελλάδα, κατασκοπεία στην Ελλάδα και υποκλοπή κρατικών μυστικών.

Οι έρευνες αφορούν κυρίως ΜΚΟ, οι οποίες βοηθούν πρόσφυγες στο Αιγαίο, όπως η Mare Liberum, Sea Watch, FFM eV, Josoor και Alarm Phone/ Watch the Med. Τα περισσότερα μέλη είναι Γερμανοί πολίτες.»

«Οι έρευνες ξεκίνησαν το αργότερα τον Ιούνιο. Οι διωκτικές αρχές συμπεριφέρονται σαν να έχουν να κάνουν με κοινούς εγκληματίες και όχι με οργανώσεις αρωγής. Παρακολουθούσαν τηλεφωνικές συνομιλίες, αλλά και τα μέλη των οργανώσεων. Στρατολόγησαν ακόμα και μετανάστες ως κατασκόπους, οι οποίοι συνέλεγαν στη Τουρκία στοιχεία και αναγνώριζαν υπόπτους.

Spiegel | Οι ΜΚΟ «στο «στόχαστρο» των ελληνικών αρχών

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται ότι παραβίασαν ελληνικό δίκαιο. Θεωρούν ότι διαδικασία σε βάρος τους έχει πολιτικά κίνητρα. Γεγονός είναι ότι οι περισσότερες οργανώσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών αρχών δεν διέσωσαν μόνο μετανάστες στο Αιγαίο, αλλά κατέγραψαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ελληνικές αρχές ασφαλείας. «Mε τις αναφορές μας σε πιθανές επαναπροωθήσεις (pushbacks) στη Τουρκία δεν κάναμε μόνο φίλους», λέει ο Φίλιπ Χαν.

Μέχρι σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει απευθύνει κατηγορίες σε βάρος τους. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο λόγος είναι τα ισχνά αποδεικτικά στοιχεία. Ο Φίλιπ Χαν και τα άλλα μέλη των ΜΚΟ θα μπορούσαν, παρόλα αυτά, να συλληφθούν ανά πάσα στιγμή. Στο παρελθόν η ελληνική δικαιοσύνη επέβαλλε προσωρινή κράτηση μηνών μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης σε άτομα που βοήθησαν πρόσφυγες.

Αρχικά η Νάταλι Γκρούμπερ συνιδρύτρια της οργάνωσης Josoor δεν ήθελε να πιστέψει ότι όντως διεξάγονται έρευνες σε βάρος της: «Το μόνο κοινό στοιχεία των οργανώσεων είναι ότι δημοσιεύσαμε πληροφορίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Ελλήνων συνοριοφυλάκων. Στόχος τους είναι να μας κάνουν να σιωπήσουμε».»

Το Συμβούλιο της Ευρώπης «απέναντι» στην Ελλάδα

«Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Πέμπτη η Επιτροπή για την Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης CPT παροτρύνει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τερματίσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ή μεταναστών και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στις υποδομές φιλοξενίας, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Το Συμβούλιο της Ευρώπης επικρίνει την Αθήνα».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Σύμφωνα με την επιτροπή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση της παράνομης μετανάστης δεν αναιρούν την υποχρέωσή της να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τη πλευρά της η Αθήνα απορρίπτει τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει ότι εργάζεται για τη βελτίωση υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν απάνθρωπες και ταπεινωτικές τις συνθήκες, κυρίως στα κέντρα υποδοχής στον Έβρο και τη Σάμο, επισημαίνοντας ότι είναι υπερπλήρη και παρουσιάσουν ελλείψεις στις εγκαταστάσεις υγιεινής».

Πηγή: DW / Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *