Η Φινλανδία και η Σουηδία μοιάζουν να είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά τις σημερινές ανακοινώσεις τους.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Καθώς όμως οι δύο σκανδιναβικές χώρες, με τις ιστορικές αποφάσεις τους να ανοίξουν τις διαδικασίες για επίσημη αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, έχουν πια εγκαταλείψει το δόγμα της ουδετερότητας και της μη δέσμευσης, προκύπτει το ερώτημα τι θα κομίσουν στη βορειοατλαντική Συμμαχία εφόσον τελικώς τα 30 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, τις υποδεχθούν με “ανοιχτές αγκάλες” όπως είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Τι θα μπορούσαν να φέρουν η Φινλανδία και η Σουηδία στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο; Ποιο είναι το οπλοστάσιό τους σήμερα;
Η Φινλανδία έχει πολύ περισσότερα στρατεύματα στη διάθεσή της από ό,τι η γείτονάς της στα δυτικά, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ο τεράστιος αριθμός εφέδρων της, τους οποίους θα μπορούσε να καλέσει σε περίπτωση πολέμου.
Πίνακας στοιχείων με τις στρατιωτικές δυνάμεις Φινλανδίας και Σουηδίας
Αντίθετα, η Σουηδία διαθέτει πάνω από πέντε φορές περισσότερα στρατιωτικά ελικόπτερα από τη Φινλανδία. Άρμα μάχης Leopard
Το άρμα μάχης Leopard της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας λαμβάνει μέρος στη άσκηση του Στρατού Arrow 22 στη φρουρά Niinisalo στο Kankaanpaa, της Φινλανδίας στις 4 Μαΐου 2022.
Ο χάρτης της επέκτασης του ΝΑΤΟ και η κρίσιμη θέση της Φινλανδίας
Το πιο σημαντικό ζήτημα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Washington Post, είναι τα ίδια τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ με την πάροδο των χρόνων από την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ και μετά γινόταν προς τα ανατολικά για τη Συμμαχία και τα δυτικά για τη Ρωσία καθώς πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες και χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ.
Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνεται αυτή ακριβώς η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία. Η γεωγραφική θέση της Ουκρανίας νότια της Λευκορωσίας και νοτιοδυτικά της Ρωσίας, δίνει επίσης απαντήσεις για την δική της (μη) σχέση με το ΝΑΤΟ, όπως φαίνεται στον χάρτη της αμερικανικής εφημερίδας.
Η προσθήκη της Φινλανδίας, ωστόσο, στη βορειοατλαντική Συμμαχία θα επεκτείνει τα συνολικά κοινά σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας από περίπου 700 χιλιόμετρα σε σχεδόν 2.000.