Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά

venzini antlia
Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά

Η αγορά των καυσίμων μάλλον έχει βαλθεί να μας τρελάνει. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι οι τιμές διυλιστηρίου, ξεπέρασαν για πρώτη φορά το 1 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η τιμή διυλιστηρίου για το diesel κίνησης έχει υποχωρήσει έστω και οριακά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό που μάλλον προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταναλωτές καυσίμων, η διεθνής τιμή του πετρελαίου συνέχισε και χθες για 6η συνεχή ημέρα την άνοδο υπερβαίνοντας αυτή την φορά τα 117 δολάρια το βαρέλι για το Brent και βάζοντας πλώρη για τα 120 δολάρια.

Ως εκ τούτου τα πράγματα δεν είναι δείχνουν τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αισιόδοξα. Το μόνο ίσως θετικό είναι το γεγονός ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου δείχνει να ανακάμπτει μερικώς και να κινείται και πάλι σε επίπεδα κοντά στο 1,1.

Χθες (26.05.2022) συνεχίστηκε η πτώση και μάλιστα σημαντική, αυτή την φορά για το diesel κίνησης. Σε κάποια μάλιστα πρατήρια μάλιστα η τιμή έχει υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο και πλησιάζει το 1,7 ευρώ. Στην περιφέρεια η τάση αυτή δεν έχει φανεί ακόμη σε ευρεία κλίμακα.

Επίσης χθες φάνηκαν και κάποιες νέες μειώσεις, ξανά μικρές στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά δεν μεταβάλλουν ουσιαστικά την μεγάλη εικόνα.

Το εντυπωσιακό ίσως στοιχείο από την χθεσινή ημέρα, είναι τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα από το Παρατηρητήριο Τιμών. Σύμφωνα με αυτά στις 20 Μαΐου η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη βενζίνη ήταν της τάξεως του 1,0245 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,95 ευρώ το λίτρο μία εβδομάδα νωρίτερα.

Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν η τιμή διυλιστηρίου δεν έχει φτάσει τόσο ψηλά. Για παράδειγμα πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν κάτω από 50 λεπτά το λίτρο και συγκεκριμένα 0,4787 ευρώ.

Η εικόνα αυτή δεν ισχύει με το diesel, αφού αντίστοιχα η τιμή στις 20 Μαΐου ήταν οριακά χαμηλότερη από την τιμή διυλιστηρίου, μία εβδομάδα νωρίτερα. Και συγκεκριμένα στο 0,8989 ευρώ από 0,90 ευρώ.

Στον αντίποδα όλων η «πηγή του κακού» συνεχίζει να προβληματίζει. Το Brent σημείωσε αύξηση 3,14% και έκλεισε 117,61 δολάρια το βαρέλι, συνεχίζονται το μίνι ράλι που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

Βασικοί παράγοντες, η αδυναμία της ΕΕ να έχει κοινή στάση για το ρώσικο πετρέλαιο, οι ενδείξεις για μειωμένη προσφορά, το άνοιγμα της αγοράς στην Κίνα με την άρση των περιορισμών στην Σαγκάη και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα σκηνικό, που μόνο αισιοδοξία δεν φέρνει για την πορεία των τιμών. Το αντίθετο μάλιστα, δημιουργούν συνθήκες για νέα ανοδική πορεία.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,073.

Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά
Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά

Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο – Τα μέτρα της κυβέρνησης εάν η ΕΕ παραμείνει αδρανής

Λίγες ημέρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να πάρει «γενναίες» αποφάσεις για τη στήριξη των πολιτών της απέναντι στο «τσουνάμι» της ενεργειακής ακρίβειας και να μην περιοριστεί στο πρόγραμμα “Repower EU” για τη διάθεση 300 δισ. ευρώ στα κράτη – μέλη για υποδομές στην ενέργεια.

«Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δίνοντας το στίγμα της παρέμβασης του στη Βελγική πρωτεύουσα.

Για την κυβέρνηση ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι ο κίνδυνος της παγκόσμιας ύφεσης, αν δεν λυθεί άμεσα η ενεργειακή κρίση, πρέπει να κινητοποιήσει την Ευρώπη. Και εκτός των άλλων, θα επαναλάβει την πρόταση του για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην διεθνή χονδρική αγορά.

«Το τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα το συναποφασίσουμε στο επόμενο, ενδεχομένως και στο μεθεπόμενο, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το τι κάνουμε, όμως, σε εθνικό επίπεδο, είναι δικιά μας πολιτική επιλογή» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις “απροστάτευτους”.

venzini
Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά

Απευθείας παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων;

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, μέσα στον Ιούνιο για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Καταλύτης για το εύρος της νέας παρέμβασης θα είναι η πορεία των κρατικών εσόδων τον Μάιο.

Είναι μονόδρομος η νέα παρέμβαση στα καύσιμα δηλώνουν το ένα μετά το άλλο, κυβερνητικά στελέχη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κερδίζει έδαφος η πρόταση να εφαρμοστεί το μοντέλο ντίζελ και στη βενζίνη, όπου η επιδότηση της τιμής (μείωση κατά 15 λεπτά) φαίνεται απευθείας στην αντλία. Προϋπόθεση βέβαια να υπάρξουν συστηματικοί έλεγχοι για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

Αντίθετα κλειδωμένη στο συρτάρι παραμένει η πρόταση για οριζόντια μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ στα καύσιμα.

germany venzini r 1303
Σκέψεις για επιδότηση στη βενζίνη όπως στο πετρέλαιο | Αδράνεια της ΕΕ και η παράλογη ελληνική αγορά

Στοχευμένη παρέμβαση για τη μείωση της τιμής των καυσίμων στα νησιά

Τρόπους να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων στα νησιά, τα οποία λόγω και του υψηλού μεταφορικού κόστους, έχουν εκτοξευτεί, μελετά η κυβέρνηση. Ένα δύσκολο «στοίχημα», δεδομένων των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων.

Οι δυσθεώρητες τιμές προκαλούν ζημιά και στον τουρισμό και βεβαίως στην τσέπη των νησιωτών, οι οποίοι έχουν φτάσει ήδη να πληρώνουν τη βενζίνη… «χρυσό» (έως και 2,40 σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες).

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά συζητείται «ζωηρά» η οριζόντια μείωση ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους… Εναλλακτικά μελετάται η χορήγηση fuel pass.