Σημάδια με άρωμα εκλογών | Από που βλέπουν κάποιοι πρόωρες εκλογές

Σημάδια με άρωμα εκλογών | Από που βλέπουν κάποιοι πρόωρες εκλογές

Σημάδια με άρωμα εκλογών | Από που βλέπουν κάποιοι πρόωρες εκλογές

Πλήρης επιστροφή σε … πατροπαράδοτες και δοκιμασμένες πρακτικές, δίνουν την εντύπωση ότι οι χιλιοειπωμένες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και τελειώνουν στα επιτεύγματα του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ενδεικτικά και σχεδόν, αποκλειστικά, το τελευταίο μόλις διάστημα:

  • Πάει όλο και πιο πίσω η κατεδάφιση των αυθαιρέτων πάνω στη θάλασσα, που έχει τύχει και της έγκρισης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για δεύτερη φορά δόθηκε παράταση με το … αστείο επιχείρημα να μη ζημιωθούν οι παραβάτες του νόμου.
  • Καταργούνται με τη βούλα όλα τα μέτρα προστασίας απέναντι στη διασπορά του κορονοϊού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ακόμη χειρότερα, γίνεται σαφές ότι θα καταργηθούν όλα τα δήθεν μέτρα κατά των υγειονομικών που δεν εμβολιάζονταν (αναστολή εργασίας, αλλά μυστηριωδώς μια χαρά τα έβγαζαν πέρα για μήνες) και τα πρόστιμα που υποτίθεται ότι θα πλήρωναν οι συνταξιούχοι και οι λοιποί άνω των 60, που επίσης γυρνούσαν την πλάτη στα εμβόλια. Άλλωστε, ποτέ δεν έγινε παρακράτηση του πρόστιμου των 100 ευρώ που υποτίθεται ότι θα πλήρωναν κάθε μήνα οι αρνητές.
  • Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η απόλυτη σιωπή περί του επιπλέον χώρου που δόθηκε δωρεάν στα μαγαζιά με τραπέζια και τραπεζάκια, για να τα τοποθετούν πιο αραιά την περίοδο των μέτρων. Είναι γνωστό ότι αντί να τα αραιώσουν πρόσθεσαν περισσότερα, έκαναν αδιάβατα πεζοδρόμια και πλατείες για τους πεζούς πολίτες και βέβαια, ενώ ο Πλεύρης ανακοίνωσε την επαναφορά των αποστάσεων στα προ πανδημίας επίπεδα, κανείς δεν μιλάει για την απόδοση πίσω του χώρου που παραχωρήθηκε στα μαγαζιά!
  • Οι χούλιγκανς – τραμπούκοι των γηπέδων και όχι μόνο, που δρουν και τρομοκρατούν… ζουν και βασιλεύουν. Πάνε τα λόγια τα πολλά που ακούγονταν μετά τον φόνο του άτυχου Άλκη, ενώ είναι να απορεί κανείς τι νόημα έχουν οι διατάξεις που ψηφίστηκαν ως νόμος για να περιοριστεί η δράση τους… Μια χαρά και ανενόχλητοι πήγαν και γύρισαν, γεμάτοι δόξα, από τη Μασσαλία όπου έδωσαν τις μάχες τους στους δρόμους εναντίον των ντόπιων συναδέλφων τους. Το πιο ωραίο δε απ’ όλα ήταν ότι η αποφασισμένη να επιβάλει το νόμο και τη τάξη αστυνομία μας, παρακάλεσε να μην ανταποδώσουν την επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη οι Γάλλοι αντίπαλοι, ομολογώντας ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης…
  • Ανάλογη είναι επίσης η απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τους περίφημους «αστυνομικούς των πανεπιστημίων» μόνο σε ανώτατα ιδρύματα που βρίσκονται έξω από αστικά κέντρα. Που σημαίνει ότι χώροι όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν πεδία δόξας των μπαχαλάκηδων.
  • Όλα αυτά τα όμορφα που εξαγγέλθηκαν για έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τελεσίδικα αν υπάρχει εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο σε περιοχές που μας επιτρέπει η Τουρκία να τρυπήσουμε, δεν ακούγονται και τόσο πειστικά. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ψάξιμο από ξένους πετρελαϊκούς κολοσσούς, παρά μόνο από δύο εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και δεν ακούγεται τίποτα περί εντατικοποίησης των προσπαθειών για περισσότερη εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το σχέδιο για μια «εθνική» λύση από το Καλοκαίρι και μετά…

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα (οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας) θα εξαγγείλει ένα νέο «πακέτο» μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται ένα σχέδιο επαναφοράς της τιμής της κιλοβατώρας, στα μέσα επίπεδα που είχε το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η λύση αυτή (τις λεπτομέρειες της οποίας αναμένουν οι πολίτες να δουν για να κρίνουν) έχει προκριθεί στην περίπτωση που δεν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή «απάντηση». Και όπως ήταν αναμενόμενο, «λύση» που να αφορά στο σύνολο των χωρών – μελών της ΕΕ από τις Βρυξέλλες, δεν αναμένεται εντός των επόμενων ημερών και πιθανώς εντός των αμέσως επόμενων μηνών…

Φυσικά, όποιο κι αν τελικά είναι το σχέδιο το οποίο θα ανακοινώσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η εφαρμογή του θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του Καλοκαιριού! Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) θα έχουν μέχρι τότε χρεωθεί με τους λογαριασμούς – «φωτιά» που εδώ και αρκετούς μήνες εξαϋλώνουν τα εισοδήματά τους. Ακόμη και η επικείμενη αύξηση των 43 ευρώ καθαρά, που θα δουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα από τα τέλη Μαΐου, θεωρείται ότι έχει εκ των προτέρων «εξανεμιστεί»

Άρα, ακόμη κι αν η λύση που θα προκρίνει η κυβέρνηση, θα μειώσει σε έναν βαθμό τις υπέρογκες χρεώσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο, τουλάχιστον για τα 2/3 της κοινωνίας θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν οι «τρύπες» των προηγούμενων μηνών. Εάν, δε, το νέο «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, δεν θα αντιμετωπίζει δραστικά τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς έστω από την εφαρμογή του και μετά, τότε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα νιώσουν τον «κλοιό της ακρίβειας» να σφίγγει περαιτέρω, οδηγώντας σε αύξηση της φτώχειας και των «λουκέτων», αντίστοιχα.

Υπερκέρδη; Ξεχάστε τα!

Όσον αφορά στην αναζήτηση των υπερκερδών τα οποία φέρονται να αποκόμισαν κάποιες εταιρείες ενέργειας από το 2021, όταν οι λογαριασμοί άρχισαν να «φουσκώνουν» δραματικά, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να προχωρήσει σε μια αναδρομική επιβάρυνση αυτών των επιχειρήσεων. Αν και η ΡΑΕ αναμένεται να γνωστοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνας για τα υπερκέρδη ίσως και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έχουν εκ των προτέρων υποστηρίξει, λίγο πολύ, ότι… υπερκέρδη δεν υπάρχουν!

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί κάνουν ότι «δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν γνωρίζουν» τις εκθέσεις – πορίσματα τα οποία έχει παρουσιάσει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και στα οποία περιγράφονται λεπτομερώς οι αθέμιτες πρακτικές τις οποίες εφάρμοσαν από πέρυσι πάροχοι για να «βάλουν πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες» των καταναλωτών τους

Μάλιστα, ο ΣτΚ (με επικεφαλής τον πρώην γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ, επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, Λευτέρη Ζαγορίτη) έχει ζητήσει από εταιρείες του κλάδου να επιστρέψουν έως και το μισό των επιπλέον χρεώσεων με τις οποίες επιβάρυναν πελάτες τους, κατά τους προηγούμενους μήνες! Ωστόσο, η κυβέρνηση, όπως έπραξε και με τη μελέτη Τσιόρδα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, μοιάζει να αγνοεί, εσκεμμένα, εντελώς τα πορίσματα του Συνήγορου του Καταναλωτή, τα οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *