Νέος πολιτικός άνεμος στη Silicon Valley | Γιατί μερικοί από τους πιο εξέχοντες επενδυτές της Τεχνολογίας στρέφονται πλέον κατά του Joe Biden;

Νέος πολιτικός άνεμος στη Silicon Valley | Γιατί μερικοί από τους πιο εξέχοντες επενδυτές της Τεχνολογίας στρέφονται πλέον κατά του Joe Biden;

Το 2021, ο David Sacks, ένας εξέχων επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων και οικοδεσπότης podcast, δήλωσε ότι η συμπεριφορά του πρώην προέδρου Donald J. Trump σχετικά με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον έκανε να απομακρυνθεί από το να είναι μελλοντικός πολιτικός υποψήφιος. Ωστόσο, σε ένα τεχνολογικό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, ο Sacks είπε ότι η άποψή του άλλαξε.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Erin Griffith/New York Times

«Έχω μεγαλύτερες διαφωνίες με τον Biden παρά με τον Trump», είπε ο επενδυτής. Ο Sacks τόνισε ότι ο ίδιος και οι συν-παρουσιαστές του podcast του εργάζονται για να διοργανώσουν μια συγκέντρωση χρημάτων για τον Trump, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συνέντευξη για την εκπομπή τους «All In». Έκαναν επίσης πρόσκληση στον Πρόεδρο Biden, είπε, αλλά το στρατόπεδο Trump ήταν πιο ανοιχτό σε αυτό.

Αυτή η δημόσια υποστήριξη προς τον Trump αποτελούσε κάποτε ταμπού στη Silicon Valley, η οποία θεωρείται εδώ και χρόνια ως φιλελεύθερο προπύργιο. Αλλά η απογοήτευση με τον Biden, τους Δημοκρατικούς και την κατάσταση του κόσμου έχει οδηγήσει όλο και περισσότερο ορισμένους από τους πιο εξέχοντες επιχειρηματίες επιχειρηματικού κεφαλαίου της Tεχνολογίας προς τα δεξιά.

Ορισμένοι επενδυτές, όπως ο Chamath Palihapitiya της Social Capital, υποστήριξαν τους Δημοκρατικούς στο παρελθόν (ο Palihapitiya είναι έτοιμος να συνδιοργανώσει τον έρανο για τον Trump μαζί με τον Sacks). Άλλοι, όπως ο Marc Andreessen της Andreessen Horowitz και ο Shaun Maguire της Sequoia Capital, έχουν επικρίνει τον Biden χωρίς να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Trump. Άλλοι πάλι, όπως ο Keith Rabois της Khosla Ventures, εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην εκλογή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Και τελικά αυτή η δραστηριότητα ίσως και να δημιουργεί περισσότερο θόρυβο από την επίσημη υποστήριξη ή τις προσωπικές δωρεές για την εκστρατεία του Trump. Και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να τους αφορά όλους. Μεγάλο μέρος της Silicon Valley, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων χορηγών, όπως οι επενδυτές Reid Hoffman και Vinod Khosla, παραμένει πιστό στους Δημοκρατικούς. Ο Peter Thiel, ο επενδυτής που υποστήριξε τον Trump στο παρελθόν, έχει δηλώσει ότι είναι απογοητευμένος από την πολιτική και σχεδιάζει να μείνει εκτός κούρσας για το 2024.

David Sacks

Αλλά οι επενδυτές τεχνολογίας που κλίνουν προς τα αριστερά έχουν επιρροή, με τεράστιο αριθμό ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά χρήματα -και γίνονται όλο και πιο πολιτικά δεσμευμένοι. Αυτό αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων -οκταπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2022 στα 344 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις- με περισσότερα από τα ζητήματα του κλάδου να έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

«Όταν ξεκίνησα, όλοι νοιάζονταν για φορολογικά ζητήματα και θέματα μετανάστευσης», είπε ο Bobby Franklin, ο οποίος ηγείται της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, ενός εμπορικού ομίλου, από το 2013. «Τώρα είναι πολύ πιο περίπλοκο».

Ο Delian Asparouhov, επενδυτής στο Founders Fund, την επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε ο Thiel, εξήρε πρόσφατα το πόσο πολύ έχουν αλλάξει οι πολιτικοί άνεμοι. Αυτόν τον μήνα, ο Trump έκανε μια εικονική εμφάνιση σε συνέδριο επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Ουάσιγκτον. Εκεί, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που «κράτησαν το κεφάλι τους ψηλά» και είπε ότι ανυπομονεί να τους συναντήσει. «Πριν από τέσσερα χρόνια έπρεπε να ζητήσετε συγγνώμη αν τον ψηφίσατε», έγραψε ο Asparouhov στο X.

Ο Sacks, ο Palihapitiya και το Founders Fund δεν απάντησαν σε αίτημα των New York Times για σχολιασμό. Η Sequoia Capital αρνήθηκε να σχολιάσει.

Τα σχόλια και η δραστηριότητα από την ομάδα επενδυτών τεχνολογίας γίνονται ιδιαίτερα αισθητά δεδομένου του μπλε φόντου των Δημοκρατικών της Silicon Valley. Ο κύκλος των Ρεπουμπλικανών χορηγών στην τεχνολογική πρωτεύουσα του έθνους έχει περιοριστεί εδώ και καιρό σε λίγα στελέχη τεχνολογίας όπως ο Scott McNealy, ιδρυτής της Sun Microsystems, η Meg Whitman, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του eBay, η Carly Fiorina, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett-Packard, ο Larry Ellison, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Oracle και ο Doug Leone, πρώην διευθύνων συνεργάτης της Sequoia Capital.

Meg Whitman

Αλλά κυρίως, η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει καλλιεργήσει από παλαιά στενούς δεσμούς με τους Δημοκρατικούς. Ο Al Gore, ο πρώην αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, εντάχθηκε στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Kleiner Perkins το 2007. Την επόμενη δεκαετία, εταιρείες τεχνολογίας όπως η Airbnb, η Google, η Uber και η Apple προσέλαβαν με ανυπομονησία πρώην μέλη της κυβέρνησης Obama.

Η δυνατή και ενθουσιώδης υποστήριξη του Thiel προς τον Trump το 2016, η οποία περιελάμβανε δωρεά 1,25 εκατομμυρίων δολαρίων και μια ομιλία στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, προκάλεσε σοκ. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη για ορισμένους στον κλάδο αποτελέσε ο τρόπος που, μετά τη νίκη του Trump στις εκλογές εκείνη τη χρονιά, ο κόσμος φαινόταν να κατηγορεί τις εταιρείες τεχνολογίας για τη νίκη του. Το «techlash» που προέκυψε κατά του Facebook και άλλων προκάλεσε ορισμένους ηγέτες του χώρου να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους απόψεις, μια τάση που συνεχίστηκε μέσα από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Δημοκρατικοί προχώρησαν περισσότερο προς τα αριστερά και δαιμονοποίησαν τους επιτυχημένους ανθρώπους που έβγαζαν πολλά χρήματα, αποξενώνοντας περαιτέρω ορισμένους ηγέτες της τεχνολογίας, ανέφερε ο Bradley Tusk, επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων και πολιτικός στρατηγός που υποστηρίζει τον Biden. «Αν συνεχίσετε να λέτε σε κάποιον ξανά και ξανά ότι είναι κακός, τελικά δεν θα του αρέσει αυτό», είπε. «Το βλέπω να συμβαίνει στο επιχειρηματικό κεφάλαιο».

Αυτό το συναίσθημα έχει σκληρύνει υπό τον Πρόεδρο Biden. Ορισμένοι επενδυτές είπαν ότι είναι απογοητευμένοι που η επιλογή του για την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Lina Khan, κινήθηκε επιθετικά για να εμποδίσει τις εξαγορές, έναν από τους κύριους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρηματίες κεφαλαίων κερδίζουν χρήματα. Είπαν επίσης ότι είναι δυσαρεστημένοι που ο Gary Gensler που επέλεξε ο Biden για επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπήρξε εχθρικός προς τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Ο κλάδος των νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται επίσης σε ύφεση από το 2022, με τα υψηλότερα επιτόκια να οδηγούν σε φυγή κεφαλαίων από ριψοκίνδυνα στοιχήματα και μια θλιβερή αγορά για αρχικές δημόσιες προσφορές που περιορίζουν τις ευκαιρίες για τους επενδυτές να εξαργυρώσουν τις πολύτιμες επενδύσεις τους.

Keith Rabois

Κάποιοι είπαν επίσης ότι δεν τους άρεσε η πρόταση του Biden τον Μάρτιο να αυξήσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός «φόρου δισεκατομμυριούχου» 25% σε ορισμένες συμμετοχές που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μετοχές εκκίνησης, καθώς και υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στα κέρδη από επιτυχημένες επενδύσεις.

Ο Sacks είπε στο συνέδριο τεχνολογίας την περασμένη εβδομάδα ότι πίστευε πως τέτοιοι φόροι θα μπορούσαν να σκοτώσουν το σύστημα της νεοφυούς βιομηχανίας να προσφέρει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών σε ιδρυτές και εργαζόμενους. «Είναι ένας καλός λόγος για τη Silicon Valley να σκεφτεί πολύ καλά ποιον θέλει να ψηφίσει», είπε.

Ορισμένοι επενδυτές τεχνολογίας αγανακτούν επίσης για το πώς ο Biden χειρίστηκε τις εξωτερικές υποθέσεις και άλλα θέματα.

«Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε τον Biden», είπε ο Rabois της Khosla Ventures, ο οποίος πρόσθεσε ότι επίσης δεν υπήρξε θαυμαστής του Trump. «Είμαι επικεντρωμένος στην εκλογή G.O.P. (Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) Κογκρέσου και Γερουσίας».

Ο Maguire της Sequoia Capital έγραψε στο X τον Μάιο ότι «ο Biden ξεφεύγει από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλη του την καριέρα». Και πρόσθεσε: «Θα δούμε τι θα γίνει αυτή τη φορά».

Ο Andreessen, ιδρυτής της Andreessen Horowitz, μιας εξέχουσας επιχειρηματικής εταιρείας της Silicon Valley, δήλωσε σε ένα πρόσφατο podcast ότι «υπάρχουν πραγματικά προβλήματα με την κυβέρνηση Biden». Επί Trump, είπε, οι S.E.C. (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ) και F.T.C. (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου) θα είχαν επικεφαλής «πολύ διαφορετικά είδη ανθρώπων». Αλλά μια προεδρία Trump δεν θα είναι απαραίτητα μια «καθαρή νίκη», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, ο Sacks, ο Thiel, ο Elon Musk και άλλοι εξέχοντες επενδυτές παρακολούθησαν ένα δείπνο «αντι-Biden» στο Χόλιγουντ, όπου οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τους τρόπους για να αντιταχθούν στους Δημοκρατικούς, αποκάλυψε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα. Το δείπνο αναφέρθηκε νωρίτερα από την ιστοσελίδα Puck.

Οι μεταβαλλόμενες συμπεριφορές αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες απογοητεύσεις της χώρας και με τα δύο μέρη, είπε ο Franklin της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματικών Κεφαλαίων. «Η τεχνολογία, τα επιχειρηματικά κεφάλαια και η Silicon Valley εξετάζουν την τρέχουσα κατάσταση και λένε: “Δεν είμαι ευχαριστημένος με καμία από αυτές τις επιλογές”», είπε. «Δεν μπορώ πλέον να βασίζομαι στους Δημοκρατικούς για την υποστήριξη τεχνολογικών ζητημάτων και δεν μπορώ πλέον να βασίζομαι στους Ρεπουμπλικάνους για την υποστήριξη επιχειρηματικών θεμάτων».

Ο Ben Horowitz, ιδρυτής της Andreessen Horowitz, έγραψε σε μια ανάρτηση ιστολογίου πέρυσι ότι η εταιρεία θα υποστήριζε οποιονδήποτε πολιτικό υποστήριζε «ένα αισιόδοξο μέλλον με τεχολογογικές δυνατότητες» και ότι θα εναντιωνόταν σε όποιον δεν το έκανε. Η Andreessen Horowitz δώρισε 22 εκατομμύρια δολάρια στο Fairshake, μια ομάδα πολιτικής δράσης που επικεντρώνεται στην υποστήριξη νομοθετών που είναι φιλικοί προς τα κρυπτονομίσματα.

Τον Νοέμβριο, μια ομάδα διακεκριμένων επενδυτών και ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Biden επικρίνοντας ένα εκτελεστικό διάταγμα με στόχο τη δημιουργία διασφαλίσεων γύρω από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τον κατηγόρησαν ότι καταπνίγει την καινοτομία.

Οι επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών δικτυώνονται επίσης με νομοθέτες στην Ουάσιγκτον σε εκδηλώσεις όπως το συνέδριο Hill & Valley τον Μάρτιο, που διοργανώθηκε από τον Jacob Helberg, σύμβουλο της Palantir, μιας εταιρείας τεχνολογίας που συνιδρύθηκε από τον Thiel. Σε εκείνη την εκδήλωση, στελέχη τεχνολογίας και επενδυτές άσκησαν πιέσεις στους νομοθέτες κατά των κανονισμών A.I. και ζήτησε περισσότερες κρατικές δαπάνες για την υποστήριξη της ανάπτυξης της τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτόν τον μήνα, ο Helberg, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον Rabois, δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στην εκστρατεία του Trump. Η δωρεά αναφέρθηκε νωρίτερα από την Washington Post.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *