Shell | Γιατί εγκατέλειψε την Ολλανδία | Τι κερδίζει από το Λονδίνο

Shell | Γιατί εγκατέλειψε την Ολλανδία | Τι κερδίζει από το Λονδίνο

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στη βρετανική οικονομία ερμήνευσε η Βρετανία τα σχέδια της Shell να καταργήσει τη «διπλή δομή» της και να μεταφέρει τη φορολογική έδρα και τα κεντρικά γραφεία της από την Ολλανδία στο Λονδίνο. Είναι μια απόφαση που σηματοδοτεί την αλλαγή εποχής με προτεραιότητα να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Από Ζωρζέτ Ζολώτα

Παραδοσιακοί ενεργειακοί και βιομηχανικοί όμιλοι καλούνται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ακτιβιστών μετόχων για περιορισμό εάν όχι κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει η Third Point του Νταν Λόεμπ στην περίπτωση της Shell και η Engine No.1 σε αυτήν της Exxon Mobil. Κατά πόσον αυτοί οι ενεργειακοί κολοσσοί θα επιτύχουν αυτόν τον σκοπό θα αποδειχθεί μόνον στην πράξη.

Κάτω από αυτήν την συγκυρία, η Shell εξετάζει για πρώτη φορά μετά από μια 114ετία να αφαιρέσει τις λέξεις «Royal Dutch» από την επωνυμία της, μια προοπτική που το Άμστερνταμ χαρακτήρισε ως «ανεπιθύμητη έκπληξη». Οι μετοχές της Shell θα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, αλλά δεν θα ισχύει η διάσπασή τους σε κατηγορίες «Α» και «Β».

Αξιοσημείωτο είναι πως η μετοχή του ομίλου υποχωρούσε, αφού γνωστοποιήθηκαν τα σχέδια του τη Δευτέρα, στο Άμστερνταμ ενώ ενισχύονταν στο Λονδίνο. Αλλά για να οριστικοποιηθούν αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι μέτοχοι του ομίλου.

shell 1

Δυσαρεστημένη η Ολλανδία

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως  βρίσκεται σε συνομιλίες με τη διοίκηση του ενεργειακού ομίλου για τις επιπτώσεις των σχεδίων του σε εργαζόμενους, επενδύσεις και τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων του.  Εάν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια της Shell τότε η ανώτατη διοίκηση, συγκεκριμένα  ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου θα μετατεθούν στη Βρετανία.

Ωστόσο πιέσεις για την ενεργειακή μετάβαση της Shell έχουν ασκηθεί και εντός της Ολλανδίας. Ας μην λησμονείται πως το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ολλανδίας και ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, γνωστό με τα αρχικά ABP, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο πως θα ρευστοποιήσει όλες τις μετοχές που κατέχει σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης και της Shell.

Πιο απλή δομή για την προώθηση αλλαγών

Αυτή η «απλούστευση έχει σχεδιαστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Shell, να επιταχυνθεί η κατανομή των δικαιωμάτων των μετόχων και να ολοκληρωθεί η στρατηγική για τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών ρύπων» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Shell. Ουσιαστικά η κατάργηση της διπλής δομής του πετρελαϊκού κολοσσού θα διευκολύνει την επαναγορά μετοχών. Θα απλουστεύσει, επίσης, την εξαγορά ή την πώληση δραστηριοτήτων όσο ο όμιλος επικεντρώνεται στην πράσινη ενέργεια, όπως επισημαίνουν οι Financial Times

shell drilling

Third Point: πιέσεις για διάσπαση του ομίλου

Οι αλλαγές αυτές έρχονται ύστερα από πιέσεις που έχουν ασκηθεί από την Third Point, την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) που σταδιακά συγκέντρωσε μετοχές 750 εκατ. δολαρίων στην Shell, h κεφαλαιοποίηση της οποίας ανέρχεται στα 190 δισ δολάρια. Ο ιδρυτής της Third Point και δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Ντάνιελ Λόεμπ, είχε επισημαίνει στη Shell πως ακολουθεί μια «σειρά» στρατηγικών στο πετρέλαιο, τα χημικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι «ασυνάρτητες», λόγω των πιέσεων που δέχεται για να επισπεύσει αυτήν την ενεργειακή μετάβαση.

Υπάρχουν περιθώρια «βελτίωσης σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της Shell», είχε γράψει τον προηγούμενο μήνα σε επιστολή προς τους πελάτες της Third Point. Τότε είχε τονισθεί πως η Third Point συστηματικά επανεξετάζει και αξιολογεί τη στρατηγική του ενεργειακού κολοσσού με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τον μέτοχο. Είχε προτείνει, επίσης, τη διάσπαση του ομίλου ανάμεσα στις «παραδοσιακές δραστηριότητες» του πετρελαίου και αυτές που επικεντρώνονται στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαπραγμάτευση προϊόντων ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της Shell, ο όμιλος ζητά την έγκριση των μετόχων καθώς «σε αυτήν την εποχή πρωτοφανών αλλαγών στη βιομηχανία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να αποκτήσουμε τη δυνατότητα μιας επιτάχυνσης της μετάβασης αυτής σε ένα σύστημα με χαμηλές εκπομπές άνθρακα». Ωστόσο, οι μέτοχοι του ομίλου καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Ο επενδυτικός όμιλος abrdn και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Shell είχε διαφωνήσει με τις προτάσεις της Third Point, τονίζοντας πως η διάσπαση των δραστηριοτήτων της δεν είναι εύκολη.

One thought on “Shell | Γιατί εγκατέλειψε την Ολλανδία | Τι κερδίζει από το Λονδίνο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *