Τα απόνερα του συνεδριακού Γκάζι live σκεπάζουν σαν κύματα την Κουμουνδούρου που οργάνωσε, έστησε και εκτέλεσε ένα συνέδριο «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα που ήθελε απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει γραμματέα κοινοβουλευτικής ομάδας, κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, διευθυντή κοινοβουλευτικής ομάδας, βρίσκεται με τέσσερις βουλευτές λιγότερους – σε μια κλωστή, κυριολεκτικά, κρέμεται η ύπαρξη του ως αξιωματική αντιπολίτευση εντός της Βουλής. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες μέλη Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος, μεταξύ των οποίων συντονιστές και αναπληρωτές συντονιστές, δηλώνουν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την παραίτηση τους έδωσαν περισσότερα από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Στην «ισορροπία τρόμου» που διαμορφώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ΠΑΣΟΚ στο κοινοβουλευτικό τερέν ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Κουμουνδούρου. Ένας βουλευτής ακόμα να δηλώσει την «ανεξαρτησία» του και ο ΣΥΡΙΖΑ οριστικά θα πάψει να κρατά τον θεσμικό τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έναν ρόλο που σε πολιτικό επίπεδο, επί της ουσίας, στη θέση αυτή η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται ήδη καθώς η ίδια η κοινωνία της έχει «δώσει» αυτόν τον ρόλο, γεγονός που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπικές μετρήσεις.
Όπως όλα δείχνουν, ρόλο-«κλειδί» στο ποιος θα «τραβήξει την πρίζα» από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα τον «γκρεμίσει» από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατά η Θεοδώρα Τζάκρη. Με το «σκορ» αυτή τη στιγμή να είναι στο «ΣΥΡΙΖΑ 31-ΠΑΣΟΚ 31 βουλευτές», αλλά με την Κουμουνδούρου να είναι ακόμα η αξιωματική αντιπολίτευση γιατί στις τελευταίες εθνικές κάλπες πήρε περισσότερες ψήφους, η πιο στενή συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη (και) εντός της Βουλής παραιτήθηκε από γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Η ίδια δήλωσε πως δεν παραιτηθεί άμεσα από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που θα γίνει στη συνέχεια, όπως είπε, καθώς σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα Κασσελάκη το οποίο είναι υπό δημιουργία. «Υπάρχει σχεδιασμός για τις επόμενες κινήσεις και θα γίνουν συντονισμένα» τόνισε η Θεοδώρα Τζάκρη, στέλνοντας μάλιστα το μήνυμα προς την Κουμουνδούρου πως «έχουν θράσος να μας κατηγορούν για αποστασία, αυτοί που μας διώχνουν από το κόμμα».
Τον «χορό» των αποχωρήσεων άνοιξε ο Πέτρος Παππάς και ακολούθησαν ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, η Ραλλία Χρηστίδου και η Κυριακή Μάλαμα και έτσι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε να αριθμεί, πλέον, 31 βουλευτές, όσους δηλαδή και το ΠΑΣΟΚ. Από το κοινοβουλευτικό οργανόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη, παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Γιώργος Γαβρήλος και Γιάννης Σαραλιώτης, η Γιώτα Πούλου έχει παραιτηθεί από τις θέσεις ευθύνης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος δεν είναι βουλευτής, αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της κοινοβουλευτικής ομάδας.
ΠΓ και debate
Σε αυτές τις συνθήκες συνεδριάζει την Τρίτη το μεσημέρι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τραπέζι της συνεδρίασης, της πρώτης μετά τα όσα συνέβησαν στο διήμερο συνέδριο και τη διάσπαση του κόμματος, θα τεθούν ζητήματα που σχετίζονται γύρω από την εκλογή ηγεσίας, ενώ θα συζητηθεί και η κάλυψη των κενών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις παραιτήσεις Τζάκρη, Μωραΐτη, Σαρακιώτη και Γαβρήλου έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί η ΚΟ του κόμματος προκειμένου να ψηφίσει την πρόταση για το προεδρείο του κόμματος.
Στη συνεδρίαση της ΠΓ, εξάλλου, αναμένεται να συζητηθεί και το ντιμπέιτ των 4 υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην πραγματοποίηση του και μένει, πλέον, να καθορισθούν οι λεπτομέρειες γύρω από τις θεματικές ενότητες και το άνοιγμα του διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Σημειώνεται πως ενώ αρχικά προγραμματιζόταν το debate να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ενδεχομένως αυτό να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τέταρτη λόγω της απεργίας της ΕΣΗΕΑ.