Δημοσκοπήσεις | Το «σενάριο τρόμου» για το Μαξίμου στις Ευρωεκλογές

Στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse (Skai) η ΝΔ διατηρεί απόσταση 18 μονάδων από το δεύτερο κόμμα, με 33% στην πρόθεση ψήφου. Όσο όμως διαβάζουν τα …ψιλά γράμματα των ερευνών ανίχνευσης των τάσεων στην κοινωνία αγωνιούν. Όλοι οι δείκτες δείχνουν μία σταθερή επιδείνωση. Και δεν είναι υπερβολή, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, να πει κανείς ότι αυτή την περίοδο, η κυβερνητική πλειοψηφία αντιμετωπίζει με …τρόμο ένα ορατό, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενδεχόμενο:

  • Να πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 33% των προηγούμενων Ευρωεκλογών το ποσοστό της ΝΔ στις Ευρωκάλπες του Ιουνίου
  • και ταυτοχρόνως, τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της να προσεγγίσουν το 20%!

Ένα σενάριο που δεν κινείται στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να λάβει σάρκα και οστά.

Αυτά που προβληματίζουν τους γαλάζιους που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις είναι τρία στοιχεία:

  • 1) παρά τη διαφορά της ΝΔ από τα υπόλοιπα κόμματα, η εκλογική της επιρροή συρρικνώνεται.
  • 2) η απόλυτη εμπιστοσύνη προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να κλονίζεται σε ένα σημαντικό κομμάτι των γαλάζιων ψηφοφόρων και των δυνητικών ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης
  • 3) τα κρίσιμα «μέτωπα» τα οποία και συνδιαμορφώνουν την τελική εκλογική στάση των ψηφοφόρων, όπως η ακρίβεια, η ασφάλεια, τα Τέμπη κα παραμένουν ορθάνοικτα. Και οι δείκτες μέτρησης επιβαρύνονται και πάνε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή μέτρηση, η εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς αλλά και στην Αστυνομία υποχωρεί σημαντικά, με το μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης να καταγράφεται έναντι της Δικαιοσύνης, ενώ ακολουθούν η ΕΛΑΣ και οι θεσμοί. Την ίδια ώρα πάνω από το 50% των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 54% τάσσεται υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, ενώ και σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια βρίσκεται στην κορυφή των κοινωνικών προβλημάτων.

Όλα αυτά καλλιεργούν το κλίμα για τη μετακίνηση συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της ΝΔ, με την Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου να καταγράφει μία σταθερή δημοσκοπική άνοδο, περνώντας αυτή τη φορά και το ΚΚΕ!

«Αν το άθροισμα των δυνάμεων στα δεξιά της ΝΔ φτάσει στο 20% και η κυβερνητική παράταξη πέσει κάτω από το όριο του 2019, τότε θα υπάρξει πρόβλημα» εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, προσθέτοντας ότι μπορεί στις Ευρωεκλογές να μην κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, αλλά σίγουρα κρίνεται η εικόνα και η δυναμική της.

Γι αυτό και εφεξής και μέχρι τις Ευρωκάλπες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να περάσει στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ το δίλημμα της πολιτικής αστάθειας και της ανακοπής της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα στην Κουμουνδούρου για τις δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα που στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, στο ΣΥΡΙΖΑ τα χαμόγελα περισσεύουν.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να εδραιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, όπως αποτύπωσε η χθεσινή της Pulse για τον ΣΚΑΪ, αφήνοντας τρίτο το ΠΑΣΟΚ, ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την μάχη των ευρωεκλογών αλλά και για το ποιος θα κρατά, εντέλει, τα «σκήπτρα» στην Κεντροαριστερά.

Παρότι η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίστηκε να βγαίνει μπροστά, κυρίως αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τελικά δείχνει πως δεν το καρπώνεται και παραμένει πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός που διαβάζουν επίσης με ιδιαίτερη προσοχή οι επιτελείς της Κουμουνδούρου.

Η «φουλ επίθεση» σε όλα τα μέτωπα που έχει επιλέξει η ηγεσία του κόμματος, με αφετηρία το συνέδριο όπου και έκλεισε μια μεγάλη περίοδος εσωστρέφειας, δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση από την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα σε μια σειρά από ζητήματα που διαμορφώνει με την ατζέντα της η αξιωματική αντιπολίτευση. Για τα επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εικόνα της χθεσινής δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας προσδίδει επιπλέον ικανοποίηση για μια σειρά από θέματα και ζητήματα που φέρουν την υπογραφή και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *