Τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών και τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Λονδίνο

Τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών και τα μηνύματα Μητσοτάκη από το Λονδίνο

Η θετική ατζέντα για την επόμενη ημέρα της χώρας, τα…όπλα που θωρακίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και, κυρίως, τους πλέον, ευπαθείς απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, αλλά και οι επιδόσεις της οικονομίας που ορίζουν τον αναπτυξιακό διασκελισμό της μετατρέπονται σε κλειδί για την προεκλογική εκστρατεία της κυβερνητικής παράταξης, στο δρόμο προς τις κάλπες του 2023.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, με σημείο αναφοράς την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley, επιστρέφει στα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού, έχοντας ήδη…ξεδιπλώσει τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία έχει ως τελικό σκαλοπάτι την επίτευξη μίας νέας αυτοδυναμίας.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στο…μικροσκόπιό του τα ζητήματα που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης θέτει σταθερά τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης των επόμενων μηνών και, ταυτόχρονα με τα μηνύματα της κρισιμότητας των εκλογών, εκπέμπει σήματα και προς τους διεθνείς επενδυτές, προτάσσοντας τις έννοιες της σταθερότητας και της συνέχειας.

Προκειμένου, μάλιστα, να περιορίσει τυχόν προβληματισμούς της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει από τη βρετανική πρωτεύουσα ότι δε θα πρέπει να την ανησυχεί το ενδεχόμενο διπλών εκλογών. “Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων, όχι μηνών, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα πλέον είναι, πιστεύω, ξεκάθαρη.

Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής στις εκλογές. Άρα η σύγκριση είναι ξεκάθαρη: τέσσερα χρόνια Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Έχουμε τη δική μας διαδρομή με τα πεπραγμένα μας, αυτοί έχουν τη δική τους διαδρομή”, ανέφερε, στο συνέδριο της Morgan Stanley Και του ελληνικού χρηματιστηρίου. “Στο τέλος της ημέρας το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να κυβερνήσει “το πλοίο” σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά.

mitsotakis scaled 2

Οι Έλληνες θέλουν να αισθάνονται ασφαλείς, θέλουν να διασφαλίσουν πως δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς υψηλών φόρων και χαμηλής ανάπτυξης που υπήρχε επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές αναμένω ένα νέο κύμα, μία νέα “έκρηξη” επενδύσεων, διότι θα έχουμε τέσσερα χρόνια μπροστά μας, ελπίζω με λιγότερες κρίσεις”, συμπλήρωσε.

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει, όπως έπραξε και στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του στη βρετανική πρωτεύουσα, πως χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες, προκειμένου να αλλάξει η πορεία της χώρας, έρχεται ως…συνοδευτική επισήμανση του κεντρικού διλήμματος που ο ίδιος θέτει, με μεγαλύτερη ένταση, τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Το πολλάκις εκπεφρασμένο “θέλουμε να συνεχίσουμε στη θετική πορεία ή να γυρίσουμε πίσω” αποτυπώνει τη στρατηγική των δύο τετραετιών για την κυβερνητική παράταξη, με τον πρωθυπουργό να έχει ορθώσει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου να επιδιώκει και, πολλές φορές, να προκαλεί τη σύγκριση των πεπραγμένων της τετραετίας 2019-2023 με εκείνα της περιόδου 2015-2019 και την οδό Πειραιώς να…ξορκίζει την αποκαλούμενη “χαλαρή ψήφο” της πρώτης κάλπης ή την αποχή.

“Κάθε ψήφος μετράει. Ξέρετε ότι θα έχουμε μπροστά μας, μάλλον, μία διπλή κάλπη. Και η πρώτη κάλπη -εγώ δεν θέλω να μιλώ για δύο κάλπες, θέλω να μιλάω για μία εθνική εκλογή- θα μας δώσει τη δυνατότητα να χτίσουμε εκείνο το επίπεδο στήριξης για να πάμε στη δεύτερη κάλπη να πετύχουμε την αυτοδυναμία. Και τη χρειαζόμαστε την αυτοδυναμία επειδή ακριβώς η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με ταχύτητα και με αποτελεσματικότητα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, θα το ξανακάνουμε και στις επόμενες εκλογές”, ανέφερε, απευθυνόμενος σε μέλη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στο Λονδίνο.

“Ο χρόνος της κάλπης”

Στην πολιτική ερώτηση του…ενός εκατομμυρίου, πάντως, το momentum, δηλαδή, που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να πατήσει το κουμπί των εκλογικών εξελίξεων, η απάντηση παραμένει άγνωστη. Η δήλωση του πρωθυπουργού, από την Καλλιθέα, για το…άρωμα των εκλογών έκανε πολλούς να προδικάσουν κάλπες μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2023. Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση της όλης διαδικασίας.

Εισηγήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από κομματικά στελέχη. Ο Ιανουάριος, πάντως, ή ακόμα και ο Φεβρουάριος φαίνεται να έχουν βγει για τα καλά από την εκλογική εξίσωση, ο πρωθυπουργός κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, η αίσθηση είναι ότι οι εαρινοί μήνες θα φέρουν μαζί τους και την Κυριακή των πρώτων εκλογών, αν και ουδείς πρέπει να προσπεράσει τη σταθερή ρότα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση της τετραετία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *