Η παραίτηση Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κατ’ άλλους αποπομπή του από το υπουργικό συμβούλιο, ήταν μία κίνηση υψηλού ρίσκου από τον Πρωθυπουργό προκειμένου να σώσει το πολιτικό κεφάλαιό του.
Όμως, δεν έγινε χωρίς σκέψη. Βάρυναν πολλά στο μυαλό του.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Όπως και το γεγονός της ολοένα και πιο επιθετικής στάσης της εφημερίδα Καθημερινή – με την οποία η οικογένεια Βαρβιτσιώτη έχει εξαιρετικές σχέσεις– προς την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα σε κύριο άρθρο της με τίτλο « αυτοκαταστροφική ψήφος» επισημαίνει:
«Η απειλή των φυσικών καταστροφών είναι τεράστια στις μέρες μας, όπως δείχνουν όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα , αλλά και παγκοσμίως. Ένας λόγος παραπάνω να αναλογιστούμε εμείς οι ψηφοφόροι ποιους ψηφίζουμε για τοπικούς άρχοντες ή βουλευτές. Δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιολογία πλέον όταν ψηφίζουμε όσους γνωρίζουν μόνο από επικοινωνία και ψηφοθηρία. Είναι ψήφος αυτοκαταστροφική».
Δεδομένου ότι οι μεγαλύτερες καταστροφές των τελευταίων μηνών έγιναν σε περιφέρειες ή δήμους ( πχ Θεσσαλία, Αττική, Βόλος ) που διοικούνται από επιλογές της σημερινής κυβέρνησης τις οποίες μάλιστα υποστηρίζει σθεναρά και για τις εκλογές του Οκτωβρίου, είναι προφανώς ότι αυτοί είναι που κατά την εφημερίδα γνωρίζουν από επικοινωνία και ψηφοθηρία.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά έπαιξαν το ρόλο τους.
Θα πρέπει να θυμήσουμε πως ο κος Βαρβιτσιώτης την τελευταία στιγμή ανέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς ήταν να το αναλάβει ο κος Μηταράκης (αντέδρασαν οι εφοπλιστές λέγεται).
Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως και οι δύο άντρες έχουν παραιτηθεί από τα υπουργεία τους.
Επί του προκειμένου μέτρησε το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός εξέθεσε την κυβέρνηση σε μία πολύ ευαίσθητη στιγμή, αυτή της δολοφονίας του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά.
Αυτό διότι έστρεψε την κοινωνία, από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, στην κυβέρνηση.
Ένας πρώην αποτυχημένος στο Πολιτικής Προστασίας
Ωστόσο, η αντικατάσταση του Βαρβιτσιώτη από τον Χρήστο Στυλιανίδη δεν έγινε αποδεκτή με τις καλύτερες διαθέσεις.
Καταρχάς, από όσο γνωρίζουμε ο κ. Στυλιανίδης έφυγε από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ως «αποτυχημένος» γι’ αυτό άλλωστε και δεν τοποθετήθηκε εκεί στις αρχές της δεύτερης θητείας.
Τι άλλαξε και ξαφνικά επέστρεψε σε υπουργείο και μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολο αυτή την εποχή όπως είναι το υπ. Ναυτιλίας;
Επίσης, κυβερνητικά χείλη δηλώνουν ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης διαθέτει επιχειρησιακή εμπειρία…
Πού την απέκτησε; Στην Κομισιόν; Στην Αττική Οδό που εγκλώβισε εκατοντάδες οδηγούς; Είναι απορίας άξιο, πραγματικά.
Υπό καρατόμηση ο Κικίλιας
Και ερχόμαστε στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος, οι πηγές λένε, ότι είναι ανύπαρκτες οι σχέσεις του με το Μαξίμου και αναμένει από μέρα σε μέρα την… καρατόμησή του…
Η εμφάνιση του Πρωθυπουργού στη Λάρισα όπου δίπλα είχε τον Χρήστο Τριαντόπουλο και όχι τον Β. Κικίλια ήταν ένα ισχυρό μήνυμα.
Παρά τις καλές προθέσεις του κου Κικίλια πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο υπουργείο. Έχει μεγάλες ευθύνες, τεράστια φθορά και καθόλου αίγλη.
Πάντως υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις για τις αστοχίες Κικίλια ειδικά στο θέμα των πλημμυρών.
Όπως το γεγονός ότι ο στρατός ενώ ήταν έτοιμος, άργησε να επέμβει αφού δεν δόθηκε εντολή από το πρωί της επόμενης μέρας (όπως τόνισε κι ο κος Δένδιας).
Όπως, το γεγονός ότι ενώ είχε ενημερωθεί για τις προβλέψεις της ΕΜΥ στην περιοχή, δεν εξέδωσε άμεσα σχέδια εκκενώσεων στην περιοχή.
Είναι σίγουρο ότι η σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης έγινε στο πόδι.
Ακόμα και τα στενά στελέχη που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου δεν γνωρίζουν τις αρμοδιότητές τους και τα όρια τους.
Συχνά μία απόφαση περνάει από το ζύγι για ώρες και μέρες, επειδή το κάθε στέλεχος έχει την δική του ατζέντα πίσω από αυτήν.
Στην προηγούμενη θητεία, αποφασίζανε πολύ λιγότεροι, λίγοι και έμπιστοι.
Οι επόμενες μέρες θα δείξουν προς τα πού θα κινηθεί τώρα ο Πρωθυπουργός.