Ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) ζητά ίδρυση αρμόδιου υφυπουργείου

Ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) ζητά ίδρυση αρμόδιου υφυπουργείου

Καμία πρόνοια για την αμυντική βιομηχανία

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παντελή έλλειψη πρόνοιας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού ( ΣΕΚΠΥ ), επαναφέροντας για ακόμη μία φορά το αίτημα για την ίδρυση υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΚΠΥ, όσον αφορά την αγορά των αεροσκαφών RAFALE δεν υπήρξε καμία πρόνοια για τη συμμετοχή της ΕΑΒΙ, και παρά τις προσπάθειες μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία συνάντηση και ενημέρωση των εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας από την κατασκευάστρια εταιρία των αεροσκαφών DASSAULT.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι Ελληνες κατασκευαστές αμυντικού υλικού συνεχίζουν να πιστεύουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορούν και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει έργο για την ΕΑΒΙ. «Αντίθετα, στο πρόγραμμα των φρεγατών», συνεχίζει η ανακοίνωση, «η απαίτηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) προς τους ξένους οίκους, με την πλήρη υποστήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, για ουσιαστική συμμετοχή της στο πρόγραμμα, οδήγησε στην επίτευξη σημαντικών θετικών αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα, εκτιμούμε ότι πάνω από 40 ελληνικές εταιρίες θα αναλάβουν προγράμματα αξίας άνω των 200.000.000 ευρώ από τις γαλλικές κατασκευάστριες εταιρίες των φρεγατών, σε βάθος δεκαετίας, δημιουργώντας επιπλέον εκατοντάδες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας».

eav
Ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) ζητά ίδρυση αρμόδιου υφυπουργείου

Στην ίδια ανακοίνωση, παρότι τονίζεται ότι το παραπάνω αποτέλεσμα δεν είναι το μέγιστο δυνατό, αποδεικνύει ότι η διαφορά των δύο περιπτώσεων δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι είναι απαραίτητη και επιτακτική πλέον η ανάγκη ίδρυσης υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας -όπως έχει προτείνει ο ΣΕΚΠΥ επανειλημμένα- το γρηγορότερο δυνατόν, «προκειμένου να υπάρξει οργανωμένη στρατηγική και ουσιαστικό αποτέλεσμα όσον αφορά την επίτευξη βιομηχανικών επιστροφών και συμπαραγωγών της ΕΑΒΙ με τους ξένους προμηθευτές οπλικών συστημάτων».

Η αναγκαία ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέα εξοπλιστικά θα είναι μειωμένης αξίας αν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην παραγωγή αλλά και η εν συνεχεία υποστήριξή τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Το γιατί πάντως στο ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα των τελευταίων δεκαετιών δεν μπορεί να προστεθεί το συγκεκριμένο υπουργείο, είναι κάτι που εγείρει πλήθος ερωτημάτων.

eav
Ο ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού) ζητά ίδρυση αρμόδιου υφυπουργείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *