Αυξήσεις στα επιδόματα οικογένειας για το 2025 ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι αυτές έρχονται πολύ αργά, ενόσω έχουν παρέλθει έτη ακρίβειας και υψηλού πληθωρισμού χωρίς αναπροσαρμογές των ενισχύσεων, ταυτόχρονα, θα δίνονται σε όλο και λιγότερους (δικαιούχους) στο μέλλον. Αιτία η ονομαστική αύξηση των εισοδημάτων λόγω πληθωρισμού και τα «αντικειμενικά» κριτήρια φορολόγησης.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ενώ, λοιπόν, οι αυξήσεις στις αποδοχές θα είναι κατώτερες ακόμη και του επίσημου πληθωρισμού (π.χ. συνταξιούχοι θα λάβουν 2,2%-2,5% με επίσημο – ΕΛΣΤΑΤ – πληθωρισμό τον Οκτώβριο 3,2%), άρα οι οικογένειες έχουν μικρότερο πραγματικό-διαθέσιμο εισόδημα για τα επιβιώσουν, ταυτόχρονα αυτή η – υποδεέστερη του πληθωρισμού – μισθολογική αύξηση τούς αποκλείει από τα (αναγκαία σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία) επιδόματα.
Η κυβέρνηση ενδύεται συνεπώς το φιλολαϊκό της προφίλ και προβάλλεται σαν προστάτης της οικογένειας, αλλά χρονιά με τη χρονιά όλο και λιγότεροι εντάσσονται στις προστατευτικές διατάξεις της πολιτείας.
Παράδειγμα 1
Για παράδειγμα, εδώ και χρόνια για να λάβει κάποιος ολόκληρη την ενίσχυση για τα προστατευόμενα τέκνα, έπρεπε να έχει εισόδημα 10.500 ευρώ. Ένα όριο το οποίο το φτάνει πλέον όποιος αμείβεται με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό.
Κοντολογίς, η κυβέρνηση ενώ επαναλαμβάνει ότι – κατά τα τελευταία 4 χρόνια – οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 28%, με πληθωρισμό 23%, την ίδια στιγμή όμως δεν αναπροσαρμόστηκαν έστω κατά το ύψος του πληθωρισμού τα εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των επιδομάτων τέκνων (σ.σ. εάν δεν αυξανόταν στο ύψος των αναπροσαρμογών στον εισαγωγικό μισθό).
Σήμερα, όποια οικογένεια λάβει αύξηση και ξεπεράσει αυτό το όριο, χάνει 28 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί.
Παράδειγμα 2
Επίσης, οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα 900 ευρώ λαμβάνει φέτος 42 ευρώ για το πρώτο παιδί, 84 για το δεύτερο και 280 όταν θρέφει τρία παιδιά. Γι’ αυτή την κατηγορία η αναπροσαρμογή είναι μόλις 7%. Με πληθωρισμό άνω του 17% μόνο την τριετία 2022-24.
Παράδειγμα 3
Αν η ανωτέρω οικογένεια (900 ευρώ τον μήνα), πάρει μέσα στον νέο χρόνο αύξηση και ξεπεράσει τα 12.000 ευρώ τον χρόνο, δεν θα λαμβάνει 150 ευρώ για δύο τέκνα, παρά 90 ευρώ.
Παράδειγμα 4
Ακόμη χειρότερα: Με 1.000 ευρώ εισόδημα τον μήνα (14.000 ευρώ ετήσιο), η οικογένεια με τρία παιδιά δεν θα λαμβάνει (2025) 300 ευρώ, παρά μόλις 180 ευρώ.
Το μόνο θετικό στα εισοδηματικά κριτήρια του 2025 είναι η πρόβλεψη για έκπτωση 20% στο εισόδημα των μισθωτών, έτσι ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές να μην εμποδίζουν τις μικρές ενισχύεις προς την οικογένεια. Ωστόσο, αυτή η έκπτωση (20%) είναι υποδεέστερη των αυξήσεων (28% στους βασικούς μισθούς), αναπροσαρμογές για τις όποιες δηλώνει… περήφανη η κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια, και πάλι αποκλείονται πολλές οικογένειες γιατί έλαβαν μια μικρή – κατώτερη του πληθωρισμού – αύξηση.
Εκτός 150.000 δικαιούχοι
Η μεγάλη «σφαγή» στα επιδόματα γίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, με το νέο «αντικειμενικό» σύστημα φορολόγησης, θα πρέπει όλοι να παρουσιάζουν εισόδημα από περίπου 12.000 έως 15.000 ευρώ τον χρόνο.
Με αυτό το… κριτήριο υπολογίζεται ότι σχεδόν 150.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων θα εξαιρεθούν το νέο έτος!
Ευτυχώς και πάλι προβλέφθηκαν μειωμένα – κατά 50% – εισοδηματικά κριτήρια για χωριά μέχρι 1.500 κατοίκους (από 500 έως φέτος), αλλά αυτό δεν αφορά στα οικογενειακά εισοδήματα του 2025. Θα πρέπει να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση του νέου έτους (Ιούνιος 2025) και μετά να επιδιωχθεί η διόρθωση των στοιχείων και η απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων.
Κοντολογίς, η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τον πληθωρισμό, ο οποίος «βόσκει» ύπουλα στα χαμηλά εισοδήματα, όπως η φωτιά μέσα στο δάσος, και προβάλλεται στη συνέχεια σαν υποστηρικτής της οικογένειας. Ωστόσο, με την (ονομαστική) άνοδο των εισοδημάτων αποκλείονται των επιδομάτων οικογένειες που διαβιούν στο όριο της φτώχειας.