Neom | Το ασύλληπτα φιλόδοξο όνειρο τρισεκατομμυρίων των Αράβων ραγίζει υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής πίεσης

Neom | Το ασύλληπτα φιλόδοξο όνειρο τρισεκατομμυρίων των Αράβων ραγίζει υπό το βάρος της τεράστιας οικονομικής πίεσης

Το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για τη φουτουριστική πόλη της ερήμου, τη Neom, έμοιαζε από το ξεκίνημα του βγαλμένο από τα βάθη της ανθρώπινης φαντάσιας. Διαφημιζόμενο ως ένα από τα πιο φιλόδοξα πρότζεκτς στον κόσμο, η μεγαλούπολη περιλαμβάνει σχέδια που θα μπορούσαν να είχαν προέλθει από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Περιλαμβάνει μια γραμμική πόλη υψηλής τεχνολογίας που θα φιλοξενεί περισσότερα ρομπότ παρά ανθρώπους, ένα θέρετρο σκι όλο το χρόνο με τεχνητό χιόνι και θεματικά πάρκα που θα συνδυάζουν εικονικούς και φυσικούς κόσμους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Beatrice Nolan/Business Insider

Όταν ο διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman αποκάλυψε για πρώτη φορά το έργο υψηλής τεχνολογίας το 2017, αντιμετωπίστηκε με κάποιο σκεπτικισμό. Έκτοτε, οι λεπτομέρειες για αυτό ήταν σχετικά σπάνιες, με τους σχεδιαστές να φέρονται ότι δεσμεύονται από αυστηρές συμφωνίες μη αποκάλυψης. Αλλά πρόσφατα, εμφανίστηκε μια εικόνα μιας χώρας που αρχίζει να αισθάνεται την πίεση των πανίσχυρων φιλοδοξιών της.

«Η Neom έμοιαζε σαν μια φανταστική πόλη όταν ανακοινώθηκε», είπε στο Business Insider ο Kristian Coates Ulrichsen, συνεργάτης για τη Μέση Ανατολή στο Baker Institute for Public Policy του Πανεπιστημίου Rice. «Τώρα, βρίσκουν πολύ πιο δύσκολο να μετατρέψουν αυτό το φανταστικό όραμα σε κάποιο είδος πραγματικότητας στο έδαφος».

Το κύριο ζήτημα είναι το τεράστιο κόστος της Neom. Η Σαουδική Αραβία αγωνίστηκε να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις που απαιτούνται για το μεγάλο έργο και οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι πιθανό να το εξασφαλίσει σύντομα.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας βασιζόταν από το ξεκίνημα σε ξένες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο μέρος της Neom, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με τα σχέδια. «Όταν ανακοινώθηκε το Vision 2030 το 2017, για το όλο εγχείρημα η χώρα βασιζόνταν στο ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης θα προερχόταν από ξένες επενδύσεις –αυτό δεν συνέβη», είπε ο Ulrichsen.

Η προσπάθεια για προσέλκυση ξένων μέτρων αντιμετώπισε διάφορα εμπόδια από την αρχή, το 2017. Μόλις 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της μεγαλούπολης, 400 από τους πιο επιφανείς και σημαντικούς Σαουδάραβες συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Riyadh, το οποίο μόλις είχε φιλοξενήσει την εκδήλωση έναρξης του πρότζεκτ Neom. Οι μαζικές συλλήψεις οδήγησαν σε μια πλήρη εκκαθάριση και έγιναν οι πιο επίμαχες στη σύγχρονη ιστορία του βασιλείου.

«Η ιστορία με το Ritz-Carlton αφορούσε ουσιαστικά την κράτηση μελών της επιχειρηματικής ελίτ που ίσως να ήταν εκείνα που θα συνεργάζονταν με ξένους επενδυτές», είπε ο Ulrichsen. «Τα επίπεδα ξένων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας —είχαν μειωθεί ούτως ή άλλως— κατέρρευσαν μετά από αυτό, και ήταν πολύ δύσκολο να επανέλθουν».

Το 2018, η Σαουδική Αραβία αντιμετώπισε περαιτέρω παγκόσμια απομόνωση μετά τη βάναυση δολοφονία και τον τεμαχισμό του αντιφρονούντα Jamal Khashoggi, ένα έγκλημα που η CIA είπε ότι πιθανότατα διαπράχθηκε με απευθείας εντολές του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman.

«Γενικά, κανείς στη Δύση δεν ήθελε να κάνει τίποτα με τους Σαουδάραβες εκείνη τη στιγμή και οι επενδυτές αποχώρησαν σε μεγάλους αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Krieg, ειδικός στον Κόλπο στο Ινστιτούτο Μελετών Μέσης Ανατολής στο King’s College του Λονδίνου.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας έχει σηκώσει τη μερίδα του λέοντος της οικονομικής επιβάρυνσης, αλλά οι αξιωματούχοι του κρατικού επενδυτικού ταμείου φέρονται να ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος. Η επίσημη εκτίμηση για τη Neom είναι 500 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι βασικοί σχεδιαστές της έχουν απορρίψει το ποσό ως -μη ρεαλιστικά- χαμηλό. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το προβλεπόμενο κόστος έως και 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τον Απρίλιο, το Bloomberg ανέφερε ότι οι οικονομικές πραγματικότητες του σχεδίου Vision 2030 της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει τη Neom ως κεντρικό στοιχείο, είχαν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση. Τον Φεβρουάριο, η Σαουδική Αραβία άρχισε επίσης να δανείζεται για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ορισμένων εκ των φιλόδοξων μεγάλων έργων.

Δημόσια, οι Σαουδάραβες επιθυμούν να επιμένουν ότι το έργο και η χρηματοδότηση βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ωστόσο, ιδιωτικά, πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ο διάδοχος είναι ανοιχτός σε «σκληρές συζητήσεις» σχετικά με τις φιλοδοξίες του Vision 2030.

Ο Krieg είπε ότι ο λογαριασμός των δημοσίων δαπανών της Σαουδικής Αραβίας είναι «εξαιρετικά υψηλός», εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις σπάταλες δαπάνες για μεγάλα έργα. «Το Vision 2030 τρώει πολλά χρήματα και υπάρχουν πολλές αστοχίες, ειδικά όσον αφορά δυτικές εταιρείες συμβούλων».

Τον Απρίλιο, το βασίλειο έγινε και πάλι αντικείμενο διεθνούς ελέγχου για εικαζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα εκρηκτικό ρεπορτάζ του BBC News ισχυρίστηκε ότι η Σαουδική Αραβία είχε εγκρίνει τη χρήση «θανατηφόρου δύναμης» για να ανοίξει ο δρόμος για τη Neom. Η περιοχή κατοικούνταν κυρίως από τη φυλή Huwaitat, η οποία παραδοσιακά κατοικούσε σε περιοχές που προορίζονταν για τη μεγαλούπολη. Ένας από τους κατοίκους του χωριού, ο Abdul Rahim al-Huwaiti, σκοτώθηκε αργότερα από τις σαουδαραβικές αρχές, σύμφωνα με Σαουδάραβες ακτιβιστές.

Στον απόηχο της έκθεσης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισαν να πιέζουν τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να ενεργήσουν βάσει της έκθεσης -ωθώντας τουλάχιστον έναν πολιτικό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Oliver Dowden, να εγείρει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς προς τη Σαουδική κυβέρνηση.

Η Lina al-Hathloul, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης και υπεράσπισης της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST, είπε στο BI ότι η Neom «χτίζεται με το αίμα της Σαουδικής Αραβίας». «Αυτό το έργο συμβολίζει την τρέχουσα κατάσταση της χώρας: Αποφασίστηκε χωρίς τη συναίνεση του λαού και όταν αντιτίθενται προς αυτό, τιμωρούνται σε δικαστήρια που στερούνται ανεξαρτησίας», είπε.

Η χώρα προσπαθεί εδώ και καιρό να φιμώσει όσους μιλούν εναντίον του έργου. Το περασμένο καλοκαίρι, μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση επειδή επέκρινε την Neom στο Twitter.

«Η πραγματικότητα πίσω από τέτοια φουτουριστικά έργα είναι η βάναυση καταστολή πολιτών και κατοίκων», δήλωσε η Dana Ahmed, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή. «Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να διενεργούν μια ενδελεχή αξιολόγηση κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού λειτουργήσουν σε περιβάλλον που εγκυμονεί αξιόπιστους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως στη Σαουδική Αραβία».

Τουλάχιστον μία εταιρεία έχει αποσυρθεί από τη Neom λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Malcolm Aw, Διευθύνων Σύμβουλος της Solar Water, είπε στο παρελθόν στo Business Insider ότι είχε αποσυρθεί από ένα συμβόλαιο 100 εκατομμυρίων δολαρίων του πρότζεκτ Neom λόγω εικαζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σαουδική Αραβία προχωρά με το The Line -την πιο σημαντική πτυχή της Neom. Σύμφωνα με στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται στο έργο διπλασιάστηκε τον περασμένο χρόνο. Οι δορυφορικές εικόνες που παρήχθησαν στο Business Insider δείχνουν επίσης την έκταση της κατασκευής που βρίσκεται σε εξέλιξη στην τοποθεσία.

Αλλά παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το έργο. Η Σαουδική Αραβία έχει ήδη μειώσει τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που πρόκειται να ζουν στο Neom έως το 2030, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Ulrichsen, πολλοί από τους υψηλούς στόχους του έργου ήταν πάντα «κινούμενοι στόχοι», με αρκετές προθεσμίες να έχουν ήδη καθυστερήσει. Καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας παρακολουθεί νευρικά τον ολοένα αυξανόμενο λογαριασμό, η Neom χρειάζεται να δημιουργήσει αρκετό ενθουσιασμό για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια.

Παρά τον νέο έλεγχο σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Krieg λέει ότι η Σαουδική Αραβία είναι πλέον πιο ευχάριστη από ποτέ στη διεθνή σκηνή και οι προοπτικές για το βασίλειο είναι θετικές.

Ο Krieg είπε ότι η ίδια η υπόθεση της Neom βασίστηκε σε επίπεδα ξένων επενδύσεων που τώρα φαίνονται απίθανο να υλοποιηθούν ποτέ. Εν τω μεταξύ, ο ανταγωνισμός από τους περιφερειακούς αντιπάλους της Σαουδικής Αραβίας, όπως το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, θερμαίνεται. «Υπήρξαν κάποιες κινεζικές επενδύσεις, αλλά δεν είναι πουθενά εκεί που θα πρέπει να είναι», είπε. «Πάντα θα υπάρχει έλλειψη ξένων επενδύσεων στη Σαουδική Αραβία για να πληρωθούν όλα αυτά τα έργα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *