
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνηση να επεξεργαστεί προτάσεις μέχρι την 1η Μαρτίου 2022 για ετήσιες προμήθειες 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ενεργειακό κολοσσό Rosneft, όμως μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η Rosneft, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας στην οποία η BP κατέχει σχεδόν το 20% των μετοχών, επιδιώκει εδώ και καιρό να διεισδύσει στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επί του παρόντος, η Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο έχει αποκλειστικά δικαιώματα εξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο επικεφαλής της Rosneft, Igor Sechin, είχε πει στον Πούτιν τον Οκτώβριο ότι αν η εταιρεία ξεκινούσε να εξάγει φυσικό αέριο, αυτό θα βοηθούσε στη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και θα ενίσχυε τον προϋπολογισμό της Ρωσίας.
Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη διάρκειας 2 ωρών χθες το βράδυ.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ανέφερε τη χρήση του Nord Stream 2 ως πολιτικού μοχλού για τη Δύση σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ποια είναι η Rosneft
H Rosneft ( ρωσικά: Роснефть ) είναι ρωσική εταιρεία ορυκτελαίου με έδρα στη Μόσχα . Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 2006. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Igor Sechin, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν .
Το 2017, η Rosneft κατατάχθηκε 73η μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο στο Forbes Global 2000 .
Ιδιοκτησία
Πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Rosneft ήταν το ρωσικό κράτος μέσω της εταιρείας Rosneftegaz μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Ήταν κάτοχος περίπου 70 % των μετοχών έως το 2016, οπόταν πούλησε περίπου το 19 τοις εκατό και έτσι διατηρούσε λίγο πάνω από το 50 τοις εκατό.
Ακόμη και πριν από αυτήν την πώληση μετοχών το 2016, η British Petroleum ήταν ένας ακόμη σημαντικός μέτοχος με μερίδιο 19,75 % του μετοχικού κεφαλαίου (από το 2015 και το 2020).
Αφού πραγματοποίησε μια αγορά τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Κινεζικός Όμιλος CEFC κατείχε περίπου το 14% των μετοχών, αφήνοντας τον Ελβετό έμπορο εμπορευμάτων Glencore και την Qatar Investment Authority με μερίδιο 5%. Τον Μάρτιο του 2020, δηλώθηκε συμμετοχή περίπου 19% και Glencore το μισό τοις εκατό για το Κατάρ.