Τα κόστη ροκανίζουν τα «χρυσά έσοδα» του τουρισμού

Τα κόστη ροκανίζουν τα «χρυσά έσοδα» του τουρισμού

τη «μάχη» για την επόμενη τουριστική σεζόν ρίχνονται πλέον οι έλληνες ξενοδόχοι, με την προσδοκία ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που θα ανακάμψουν πραγματικά τα έσοδά τους, πέραν των αφίξεων, που εκτιμάται ότι ήδη από εφέτος θα φτάσουν (και σε ορισμένες περιπτώσεις θα καταρρίψουν) τα ρεκόρ του 2019.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Κώστας Ντελέζος

Τα «χρυσά έσοδα» του τουρισμού, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, εφέτος θα ενισχύσουν περισσότερο τα έσοδα του κράτους και λιγότερο τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με συσσωρευμένες υποχρεώσεις, αλλά και με πρωτοφανή λειτουργικά κόστη, που δεν μπορούσαν να προβλέψουν όταν έκλειναν με τους tour operators τα συμβόλαια του 2022…σε τιμές 2019! «Δεν μπορούμε συνεχώς να αναπροσαρμόζουμε αντίστοιχα την τιμολογιακή μας πολιτική» λένε χαρακτηριστικά.

tourismos ar

Μεταβατική χρονιά

Με τα δεδομένα του Αυγούστου, του μήνα που μαζί του εκπνέει και το εφετινό καλοκαίρι, φαίνεται πως διανύουμε μια χρονιά μεταβατική, επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και εξηγεί: «Το 2022 είναι καλή χρονιά για τα έσοδα του κράτους, αλλά μεταβατική για τους ξενοδόχους, εξαιτίας της απρόσμενης εκτόξευσης του λειτουργικού κόστους και της διαφοροποίησης των αφίξεων – εσόδων ανά περιοχή».

Πάντως, ο Αύγουστος, προσθέτει, δίνει τον τόνο και για τον επόμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία να σημειώνουν πολύ καλές πληρότητες σε όλη την Ελλάδα και τους ξένους τουρίστες από αγορές όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ να συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο τις διακοπές τους στη χώρα μας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι Βαλκάνιοι, που είναι οι κύριοι τροφοδότες της, συνεχίζουν μέχρι τα μέσα του Σεπτέμβρη. Σίγουρα, τον Οκτώβριο, λέει ο κ. Τάσιος, «θα καταγράψουμε ζημίες, αλλά πρόκειται για μια χρονιά μεταβατική για τις επιχειρήσεις, που θα μπορέσουν να κάνουν επανεκκίνηση το 2023 με περισσότερο κόσμο και καλύτερες τιμές».

Διαπραγματεύσεις

Ηδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ξενοδόχων και των μεγάλων tour operators της Ευρώπης για τα τουριστικά πακέτα του 2023.

Οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών και ρήτρα αναπροσαρμογής λόγω του πληθωρισμού, ώστε εάν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα κλιμακωθεί προς τα πάνω, να μπορεί ο ξενοδόχος να προστατευθεί. Αυτή η τακτική θεωρείται «δίκαιη» από όλους, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με την ακρίβεια και το ενεργειακό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ξενοδόχους που ζητούν από τώρα αυξήσεις της τάξεως του 15%-20% στα συμβόλαια του 2023, κάτι που όμως οι tour operators αποφεύγουν να αποδεχθούν εγγράφως.

Πάντως, οι γερμανοί tour operators που σέρνουν τον… χορό των διαπραγματεύσεων για τα συμβόλαια του 2023, προεξοφλούν από τώρα ότι το επόμενο καλοκαίρι οι τιμές των οργανωμένων πακέτων διακοπών που θα προσφέρουν στην αγορά θα είναι υψηλότερες από τις εφετινές, οι οποίες σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ανάκαμψη των ταξιδιών, ήταν αυξημένες σε σύγκριση με το 2019.

Τα πακέτα διακοπών

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Γερμανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (FVW), οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν πακέτα διακοπών για το 2023, καθώς οι τιμές τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί. Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία σε όλους τους προορισμούς, όπως επισημαίνουν οι γερμανοί tour operators, χρειάζεται να διαχειριστούν αυξημένα κόστη στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στους μισθούς των εργαζομένων.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Στον DER Touristik, στον Vtours και στην TUI, αναμένουν οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων να κυμανθούν από 5% έως 10%, ενώ στον Alltours εκτιμούν ότι η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι οι έλληνες ξενοδόχοι που δείχνουν επιφυλακτικοί και για την έκβαση της επόμενης τουριστικής χρονιάς. Οπως λένε, σήμερα που κλείνονται οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του καλοκαιριού του 2023, κυριαρχεί μέγας προβληματισμός για τον επερχόμενο χειμώνα. «Οταν ακούς ότι στη Γερμανία μπορεί να μην έχουν φυσικό αέριο για κάποιες ώρες, αναρωτιέσαι εάν οι Ευρωπαίοι θα έχουν χρήματα για να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα» τονίζουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *