Rockefeller VS Rockefeller για τη κλιματική αλλαγή | Η απόγονος της πετρελαικής δυναστείας καταδιώκει την Exxon

Rockefeller VS Rockefeller για τη κλιματική αλλαγή | Η απόγονος της πετρελαικής δυναστείας καταδιώκει την Exxon

Ο προπάππους της Miranda Kaiser ίδρυσε την Standard Oil, το μονοπώλιο που γέννησε την Exxon. Σήμερα η απόγονός του οργανώνει και χρηματοδοτεί την δικαστική εκστρατεία εναντίον της Exxon για την κλιματική αλλαγή!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Μόνο που κατά περιόδους τα 200 και πλέον μέλη της φυλής-οικογένειας Rockefeller συνηθίζουν να συναντιούνται στο Κτήμα του Pocantico-το κτήμα της οικογένειας στο Algonquin ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και επιμελημένο καταφύγιο μόλις 20 μίλια βόρεια του Manhattan ασυναγώνιστης ομορφιάς, με εκπληκτικούς κήπους και εκτάσεις, ιστορική αρχιτεκτονική και μια διάσημη συλλογή έργων τέχνης .

Από τον Christopher Matthews/WSJ

Μέσα στην εντεινόμενη κόντρα της φυλής Rockefeller με την Exxon

Έχουν υποστεί ανατροπές στις προσπάθειές τους να λογοδοτήσουν τον ενεργειακό γίγαντα για την κλιματική αλλαγή, αλλά η οικογένεια που χρωστάει την περιουσία της στο πετρέλαιο δεν υποχωρεί.

Κληρονόμος πέμπτης γενιάς της περιουσίας του Rockefeller, η Miranda Kaiser ήταν απασχολημένη με την ανατροφή των παιδιών της στη Φλωρεντία της Ιταλίας, όταν ο μεγαλύτερος αδερφός της τής αποκάλυψε την ετοιμοθάνατη ευχή του σχεδόν πριν από πέντε χρόνια.

Αφού διαγνώστηκε με τελικό καρκίνο του εγκεφάλου, ο David Kaiser ζήτησε από την μοναδική του αδερφή να γίνει ο νέος σημαιοφόρος για την εκστρατεία που είχε ξεκινήσει κατά της Exxon XOM και άλλες εταιρείες πετρελαίου σχετικά με αυτό που θεώρησε ως εξαπάτηση του κλάδου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ευθύνη για τις συνέπειές της.

Ο προπάππους των αδελφών, John D. Rockefeller Sr., ίδρυσε την Standard Oil, το μονοπώλιο που γέννησε την Exxon.

Δαπανηρή και αμφιλεγόμενη, η εκστρατεία του David έφερε ουσιαστικά την ιδρυτική οικογένεια ενάντια στην εταιρεία που είχε δημιουργήσει μεγάλο μέρος του τεράστιου πλούτου της.

Το αίτημα του David ήρθε καθώς η προσπάθεια, που χρηματοδοτήθηκε από τις πανίσχυρες φιλανθρωπικές οργανώσεις της οικογένειας, παραπαίει. Τον Δεκέμβριο του 2019, ένας δικαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης απάλλαξε την Exxon για κατηγορίες απάτης σε μια υπόθεση που ισχυριζόταν ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους επενδυτές σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής ρύθμισης στην επιχείρησή της. Η Exxon επιτέθηκε ανοιχτά στην προσπάθεια του Rockefeller ως μια συνωμοσία με πολιτικά κίνητρα μεταξύ των Δημοκρατικών γενικών εισαγγελέων και των περιβαλλοντιστών.

Μετά τη δίκη της Νέας Υόρκης, η Exxon κήρυξε τη νίκη. Το μέλλον της εκστρατείας φαινόταν επισφαλές.

Χιλιάδες μίλια μακριά, η Miranda δεν ήταν σε θέση να το επαναφέρει σε τροχιά. Δικηγόρος με εκπαίδευση, διηύθυνε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε για να βοηθήσει μετανάστες στην Ιταλία και να διαχειριστεί το τέλος του γάμου της. Αλλά δεν μπορούσε να πει όχι στον αδερφό της.

David and Miranda Kaiser in 1995. PHOTO: NEVA GOODWIN

«Ήταν αρκετά έξυπνος για να ξέρει ότι είχε πιθανώς μόνο μήνες ζωής», είπε η Kaiser κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τεράστιο προγονικό κτήμα της οικογένειας στο Pocantico Hills, σκαρφαλωμένο πάνω από τον ποταμό Hudson. «Ήξερε επίσης ότι αν αυτή ήταν η επιθανάτια επιθυμία του για μένα, θα το έκανα ό,τι κι αν γινόταν και χωρίς όρια».

Τον Ιούλιο του 2020, ο David πέθανε σε ένα οικογενειακό σπίτι στο Maine. Ήταν 50 ετών.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Miranda δεν συνέχισε απλώς την εκστρατεία του – την έχει κλιμακώσει.

Το Rockefeller Family Fund, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του οποίου είναι πρόεδρος, χρηματοδοτεί δικαστικές υποθέσεις και άλλη υποστήριξη για περισσότερες από 30 αγωγές στις ΗΠΑ κατά της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Η Exxon είναι κατηγορούμενη σε όλες. Τα στελέχη του ταμείου διαβουλεύονται επίσης με τους γενικούς εισαγγελείς του κράτους, εννέα από τους οποίους έχουν ασκήσει υποθέσεις κατά της Exxon. Οι υποθέσεις στοχεύουν στη συλλογή δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Exxon και τους ομολόγους της για τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτήν.

Στο εσωτερικό της Exxon, οι προσπάθειες έχουν προκαλέσει εξίσου οργή και ανησυχία. Τα στελέχη θεωρούν τις αγωγές ως αβάσιμες, αλλά φοβούνται ότι οι ένορκοι στις μπλε (όπου επικρατούν οι Δημοκρατικοί) πολιτείες μπορεί να επιβάλουν ανυπόμονα τεράστιες κυρώσεις κατά της Exxon, λένε άνθρωποι κοντά στην εταιρεία.

Η εκστρατεία της Kaiser κοροϊδεύει το νομικό σύστημα, δήλωσε η εκπρόσωπος της Exxon, Emily Mir, προσθέτοντας: «Η χρήση της οικογενειακής περιουσίας και της θέσης για να κάνει τo προσωπικό της καπρίτσιο είναι κάπου μεταξύ προνομιούχου και ανήθικου, και ακόμη πιο σημαντικό, δεν κάνει τίποτα για τη μείωση των εκπομπών .»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Darren Woods  είπε ότι η υπόθεση της Νέας Υόρκης, στην οποία η εταιρεία παρέδωσε εκατομμύρια έγγραφα, έδειξε ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας με έδρα το Τέξας δεν είχε τίποτα να κρύψει.

«Θέλετε να επιστρέψετε 40 ή 30 χρόνια πίσω και να μιλήσετε για αυτό που ειπώθηκε τότε και εκτός πλαισίου σε σχέση με αυτό που κάνουμε σήμερα… τότε είμαι χαρούμενος που με κρίνουν από αυτό», είπε ο Woods σε μια συνέντευξη.

Ο Woods είπε ότι η Exxon έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές, παρέχοντας παράλληλα προσιτό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που, όπως λέει, παραμένουν κρίσιμα για την παγκόσμια οικονομία.

Η εταιρεία υποσχέθηκε να δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2022 και 2027 για τον περιορισμό των εκπομπών της και βοηθώντας άλλες εταιρείες να κάνουν το ίδιο, επενδύοντας σε τομείς όπως η δέσμευση άνθρακα και τα βιοκαύσιμα, αν και η συντριπτική πλειοψηφία της επένδυσής της παραμένει σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σχετικά με τη δίκη, ο Woods είπε: «Είναι απλώς ένα άλλο κανάλι που οι ακτιβιστές προσπαθούν να αξιοποιήσουν για να αλλάξουν την εταιρεία».

Πλαισιωμένη από πορτρέτα της οικογένειάς της στο Abeyton Lodge του κτήματος, συμπεριλαμβανομένων δύο κυβερνητών και ενός αντιπροέδρου των ΗΠΑ, η Kaiser περιέγραψε την εκστρατεία ως ηθική επιταγή για τους Rockefellers, οι οποίοι αντλούσαν τόσο μεγάλο πλούτο από ορυκτά καύσιμα.

«Θα ήταν ασυνείδητο να επωφεληθείτε από κάτι που στη συνέχεια ξέρετε ότι βλάπτει τον κόσμο και να μην κάνετε κάτι για αυτό», είπε η Kaiser.

Το καταφύγιο σε στιλ Tudor, που παλαιότερα ονομαζόταν «The Playhouse», τέθηκε σε λειτουργία το 1924 ως οικογενειακό καταφύγιο. Τα δωμάτια με επένδυση από ξύλο βελανιδιάς διακοσμημένα με χαλιά που δώρισε ο βασιλιάς Hassan II του Μαρόκου συνδέονται με δύο αίθουσες bowling , εσωτερικά γήπεδα tennis και squash και μια εσωτερική πισίνα που έκτοτε έχει στολιστεί.

Εκτός από τον επικεφαλής του Rockefeller Family Fund, η Kaiser συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο του Rockefeller Brothers Fund, μιας μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης που έχει επίσης χρηματοδοτήσει δικαστικές υποθέσεις. Το 2022, αυτό το ταμείο υποσχέθηκε να δαπανήσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι αρκετά ενεργές, πολεμώντας την ανάπτυξη μεγάλων έργων ορυκτών καυσίμων καθώς και αναλαμβάνοντας ακαδημαϊκή έρευνα για τη συμβολή της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή. Τα στελέχη του Family Fund άσκησαν πιέσεις στους νομοθέτες της πολιτείας και της ομοσπονδίας να εγκρίνουν νομοσχέδια για το «υπερταμείο για το κλίμα» που θα ανάγκαζαν τις εταιρείες να πληρώσουν για ζημιές από εκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένου ενός στο Vermont που ενέκρινε πρόσφατα το νομοθετικό σώμα της πολιτείας.

Το Family Fund επηρέασε την απόφαση του Προέδρου Βiden τον Ιανουάριο να σταματήσει την έγκριση νέων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο αριθμός των υποθέσεων που σχετίζονται με το κλίμα κατά της Exxon συνεχίζει να αυξάνεται. Τον Φεβρουάριο, η πόλη του Σικάγο μήνυσε την Exxon και άλλες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ισχυριζόμενη ότι εξαπάτησαν τους κατοίκους του Σικάγο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Τον Μάρτιο, η Κομητεία Bucks County, Penn, υπέβαλε παρόμοια μήνυση. Το Κέντρο για την Ακεραιότητα του Κλίματος-The Center for Climate Integrity, μια περιβαλλοντική ομάδα που βοήθησαν οι φιλανθρωπικές οργανώσεις Rockefeller να δημιουργηθούν, παρακίνησε τους αξιωματούχους και στα δύο μέρη να αναλάβουν νομική δράση.

Η δίκη φιλοδοξεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο με τις υποθέσεις κατά των καπνοβιομηχανιών τη δεκαετία του 1990 για τις βλάβες του καπνίσματος.

Η Kaiser, η οποία έχει πτυχία στη Νομική και τη Δασοκομία από το Πανεπιστήμιο του Yale, ήταν κάποτε κτηνοτρόφος και υπηρέτησε ως αναπληρωτής σύμβουλος στην ανεξάρτητη επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που εντόπισε τεράστια διαφθορά στο Πρόγραμμα Iraq Oil-For-Food.

Αυτές τις μέρες, αυτό που ξεκίνησε ως προσωπική υπόσχεση στον αδερφό της έχει γίνει μια καταναλωτική αποστολή.

Η Kaiser  είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μια παγκόσμια κλιματική κρίση που υπάρχει μόνο επειδή η Exxon και οι όμοιοί της ήταν «τόσο ανέντιμοι και άπληστοι».

«Ο Darren Woods και οι άλλοι δεν μπορούν να κάθονται στο τραπέζι μέχρι να είναι απόλυτα ειλικρινείς για αυτό που κάνουν», είπε ο Kaiser.

Οικογενειακή Κληρονομιά

Η Kaiser λέει ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει πλήρως τι σήμαινε να είσαι Rockefeller ως παιδί. Η μητέρα της, Neva Rockefeller Goodwin, ένιωθε άβολα που ήταν μέλος της εμβληματικής οικογένειας και προστάτευσε τη μοναχοκόρη της από τις παγίδες της.

«Είχε πολλές ενοχές γύρω από αυτό», είπε η Kaiser. Εκείνη την εποχή, γινόταν ελάχιστη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε: «Ήταν απλώς ενοχή για το ότι είχα χρήματα όταν τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν είχαν».

Κατά τη διάρκεια της νιότης της, η μητέρα της την κράτησε μακριά από το Pocantico, που σημαίνει «ρυάκι ανάμεσα σε λόφους» στο Algonquin. Το κτήμα εκτείνεται σε περισσότερα από 3.000 στρέμματα και κάποτε περιείχε δεκάδες σπίτια και ένα δίκτυο δρόμων. Ορισμένα από αυτά αποτελούν πλέον μέρος του National Trust for Historic Preservation, αν και οι Rockefellers το εκμισθώνουν για συγκεντρώσεις.

Οι Rockellers έχουν συνολική αξία άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, και έχουν δώσει τεράστια ποσά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Rockefeller Sr. ο πρεσβύτερος ίδρυσε το Rockefeller Foundation το μακρινό 1913 και έδωσε περίπου 540 εκατομμύρια δολάρια συνολικά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια.  Αυτή η κληρονομιά της φιλανθρωπίας έχει περάσει από γενιές της οικογένειας.

David Rockefeller and his daughter Neva meet with Russian leader Nikita Khrushchev during a 1964 visit to Moscow.

Το Rockefeller Family Fund, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1967 από τα παιδιά του John D. Rockefeller Jr., εργάστηκε για την προστασία του περιβάλλοντος για δεκαετίες, αλλά άρχισε να εστιάζει στην κλιματική αλλαγή στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στις περιοδικές συναντήσεις της οικογένειας στο Pocantico, η Kaiser ενημερώνει τους συγγενείς για τα πιο πρόσφατα σχετικά με την εκστρατεία. Οι συναντήσεις είναι τόσο μεγάλες—συνήθως πάνω από 200 μέλη της οικογένειας—που όλοι φοράνε ένα όνομα. Λέει ότι υπάρχει ευρεία αλλά όχι ομόφωνη υποστήριξη για την προσπάθεια, παρά την ανεπιθύμητη προσοχή που δίνεται σε μια οικογένεια που τηρεί ως επί το πλείστον μια πατρικιακή αίσθηση ιδιωτικότητας.

«Πραγματικά προσπαθήσαμε πολύ σκληρά να μείνουμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», είπε η Kaiser. «Έτσι, αυτό σπάει αυτό το καλούπι και είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και υπάρχει μια ποικιλία απόψεων για όλα τα είδη των πραγμάτων και τις διαφορετικές πολιτικές».

Η Kaiser λέει ότι ψηφίζει ως επί το πλείστον υπέρ των Δημοκρατικών, μια παράκαμψη από μια οικογένεια που εδώ και πολύ καιρό ήταν συνώνυμη με το κατεστημένο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Miranda Kaiser, standing in the Abeyton Lodge at the Pocantico estate, vows to keep up the fight against Exxon. PHOTO: NATALIE KEYSSAR FOR THE WALL STREET JOURNAL

Η Ariana Rockefeller, ξαδέρφη της Kaiser, έχει μιλήσει κατά του εγχειρήματος. Μοντέλο και ιππέας, αποκάλεσε την εκστρατεία της Exxon «βαθιά άστοχη». Δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Για δεκαετίες, η Exxon και τα μέλη της φυλής Rockefeller διατηρούσαν στενούς δεσμούς. Η οικογένεια και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις τους κατείχαν μεγάλες ποσότητες μετοχών της Exxon. Ο παππούς της Kaiser, David Rockefeller, ο οποίος διηύθυνε την τράπεζα Chase Manhattan για περισσότερο από μια δεκαετία, έτρωγε περιοδικά με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Exxon, Lee Raymond.

Οι σχέσεις άρχισαν να επιδεινώνονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε ένα διάσημο πλέον μεσημεριανό γεύμα του 2006, ο David Rockefeller έφερε την Goodwin —την κόρη του και μητέρα της Kaiser— στο γεύμα με τον Raymond και τον Rex Tillerson, τον διάδοχο του Raymond. Σε ένα εστιατόριο με θέα στο παγοδρόμιο στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, η Goodwin ρώτησε τα δύο αφεντικά της Exxon γιατί δεν επένδυαν στην πράσινη ενέργεια. Ο Raymond απάντησε ότι η Exxon είχε, αλλά οι επενδύσεις δεν λειτούργησαν.

Η Goodwin βρήκε την ανταπόκριση μη ικανοποιητική και δύο χρόνια αργότερα ώθησε την οικογενειακή υποστήριξη για πολλά ψηφίσματα των μετόχων που παροτρύνουν την αλλαγή στην Exxon, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Τα ψηφίσματα απέτυχαν, αλλά πολλοί μέσα στην οικογένεια είχαν ξεσπάσει κατά της Exxon λόγω της “αντιληπτής εξαπάτησής της” σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Καμμένη γη

Μέχρι το 2015, ο πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των δύο πλευρών. Εκείνο το φθινόπωρο, μια σειρά ιστοριών από τους Los Angeles Times και το Columbia Journalism School και μια ξεχωριστή σειρά από το InsideClimate News έδειξαν ότι η Exxon είχε διαμορφώσει για δεκαετίες εσωτερικά δραματικές αλλαγές στο κλίμα λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Ο Raymond και άλλοι έλεγαν για χρόνια δημόσια ότι η κλιματική επιστήμη ήταν ασαφής.

Neva Goodwin in October 2005. PHOTO: KATE BIGGAR

Οι δημοσιογραφικές έρευνες χρηματοδοτήθηκαν ήσυχα από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις Rockefeller, οι οποίες παρείχαν περισσότερα από 500.000 δολάρια για τις προσπάθειες. Πριν από τα ρεπορτάζ, ο επικεφαλής του Rockefeller Family Fund, Lee Wasserman, προέτρεψε τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης να ξεκινήσει έρευνα για την Exxon.

Εν τω μεταξύ, σε μια συνάστηση στο Pocantico τον Οκτώβριο του 2015, οι Rockefellers αποφάσισαν να επιταχύνουν την εκποίηση των σημαντικών εκμεταλλεύσεων ορυκτών καυσίμων σε διάφορες καταπιστεύσεις και κεφάλαια που ελέγχονται από την οικογένεια. Μετά τα ρεπορτάζ έτρεξαν, οι περιβαλλοντικές ομάδες ξεκίνησαν μία μηντιακή επίθεση κατά της Exxon  χρησιμοποιώντας το hashtag #Exxonknew.

Η εταιρεία στράφηκε στην FTI Consulting, μια εταιρεία επιχειρηματικών συμβουλών για να ελέγξει τις φιλανθρωπικές οργανώσεις του Rockefeller και να διαμορφώσει μια στρατηγική επικοινωνίας.

Στις αρχές του 2016, η Exxon κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Rockefellers ήταν πίσω από μια επίθεση πολιτικά παρακινημένη εκστρατεία εναντίον της εταιρίας.

Καθώς ο αγώνας έγινε δημόσιος, οι ομάδες δημοσκοπήσεων και εστίασης που συστάθηκαν από την Exxon έδειξαν ότι η ιδέα ότι οι Rockefellers είχαν στραφεί εναντίον του πετρελαϊκού γίγαντα ήταν εξαιρετικά επιζήμια για τη φήμη της εταιρείας.

Από το 2015, ο ιστότοπος δημοσίευσε περισσότερες από 200 θέσεις που επικρίνουν την προσπάθεια Rockefeller.

Η Exxon στρατολόγησε επίσης μια από τις πιο ισχυρές δικηγορικές εταιρείες της χώρας, την Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison. Ο Paul Weiss εκπροσωπεί την Exxon σε πολλές από τις αγωγές για την κλιματική αλλαγή. Η εταιρεία μήνυσε τους γενικούς εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και της Μασαχουσέτης, ζητώντας από έναν ομοσπονδιακό δικαστή στο Dallas να κλείσει τις έρευνές τους στην Exxon και εγκάλεσε το Rockefeller Family Fund για τις επικοινωνίες του με αυτά τα γραφεία.

Στα δικαστικά έγγραφα, οι δικηγόροι της Exxon ανέφεραν ένα tweet της κόρης του Wasserman, η οποία είχε μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο και εργαζόταν για μια άλλη περιβαλλοντική ομάδα, επαινώντας τη δουλειά του πατέρα της στην Exxon, υποστηρίζοντας ότι το tweet ήταν απόδειξη μιας «παράνομης συνωμοσίας» μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων Rockefeller και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Είναι πολύ απεχθές να κυνηγάς μέλη της οικογένειας», είπε η Wasserman.

Σε μια συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την ταχέως ενισχυτική απάντηση της Exxon στους Rockefellers, ένας εξωτερικός σύμβουλος προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί. Η Sarah Labowitz, μέλος της Εξωτερικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Ιθαγένεια της Exxon, προειδοποίησε την εταιρεία για μια εκστρατεία της καμένης γης.

Ο Jack Williams, μέλος της διοικητικής επιτροπής της Exxon που αποτελείται από τα υψηλότερα στελέχη της εταιρείας, είπε ότι η Exxon δεν θα δεχόταν bullying, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

«Ακόμα κι αν κερδίσεις αυτό, χάνεις», είπε η Labowitz, πρώην σύμβουλος πολιτικής στο State Department. Έστειλε στην Exxon επιστολή παραίτησης εβδομάδες αργότερα, επικαλούμενη επιθέσεις «σε σεβαστές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μέσω των δικαστηρίων».

Η δυσπιστία μεταξύ της Exxon και των Rockefellers θα έφθανε σύντομα σε νέο χαμηλό. Το 2019, οι ομοσπονδιακές αρχές συνέλαβαν έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ σε ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα hacking-for-hure που στόχευε ένα ευρύ φάσμα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών της φιλανθρωπικής οργάνωσης Rockefeller και άλλων περιβαλλοντιστών.

Αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για συνωμοσία και απάτη, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν σε ένα υπόμνημα καταδίκης ότι τα κλεμμένα έγγραφα διέρρευσαν στον Τύπο και «φαίνονταν σχεδιασμένα να υπονομεύσουν την ακεραιότητα» των ερευνών στην Exxon. Στη συνέχεια, η εταιρεία και οι δικηγόροι της ανέφεραν τα έγγραφα προς υπεράσπιση της Exxon, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Exxon δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε αδικοπραγία και μια εκπρόσωπος της Exxon είπε ότι η εταιρεία «δεν είχε καμία ανάμειξη ή γνώση οποιασδήποτε δραστηριότητας hacking και για να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό».

Η Kaiser είπε ότι δεν είδε τίποτα που να υποδεικνύει ότι η Exxon εμπλέκεται στο χακάρισμα, αλλά είπε ότι ήταν σαφές ότι η εταιρεία είχε ωφεληθεί από την καμπάνια.

«Είναι τόσο καλοί στο να είναι κακοί», είπε. Σπάζοντας την παράδοση με ορισμένα μέτρα, η προσπάθεια Rockefeller ήταν ανεπιτυχής. Η μετοχή της Exxon έφτασε σε τιμή ρεκόρ τον Απρίλιο και η εταιρεία είχε κέρδη 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Σαν Φρανσίσκο απέρριψε μια υπόθεση κατά της Exxon το 2018, κρίνοντας ότι τα δικαστήρια δεν είναι κατάλληλος χώρος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το επόμενο έτος, η Exxon κέρδισε την υπόθεση της Νέας Υόρκης, αφού ένας πολιτειακός δικαστής είπε ότι οι ισχυρισμοί απάτης εναντίον της δεν είχαν καμία αξία.

Παρόλα αυτά, η Kaiser πιστεύει ότι η καμπάνια ανεβάζει τον ατμό. Τον Απρίλιο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει τις προσφυγές της Exxon και άλλων εταιρειών πετρελαίου που επιδιώκουν να μεταφέρουν τις περισσότερες υποθέσεις από πολιτειακό σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, μια απόφαση που επιτρέπει στις υποθέσεις να προχωρήσουν σε χώρους που οι ενάγοντες θεωρούν φιλικότερες.

Μια υπόθεση που ασκήθηκε από τον γενικό εισαγγελέα της Μασαχουσέτης που κατηγορεί την Exxon για παραπλάνηση των καταναλωτών και των επενδυτών σχετικά με τη συμβολή των προϊόντων της στην κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να δικαστεί έως το 2025.

Το οικογενειακό ταμείο έχει ξοδέψει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια για την εκστρατεία την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον Wasserman. Η Kaiser βλέπει την προσπάθεια ως συνέχεια της μακροχρόνιας υποστήριξης των Rockefelle για τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ο Rockefeller Sr. ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος που νοιαζόταν για όλη τη δημιουργία του Θεού, σύμφωνα με την Kaiser. «Αν ήξερε με κάποιο τρόπο ότι υπήρχε αυτή η σκοτεινή πλευρά του ορυκτού καυσίμου, πιστεύω πλήρως ότι θα είχε αλλάξει το επιχειρηματικό του μοντέλο», είπε.

John D. Rockefeller Sr. and John D. Rockefeller Jr. stroll down New York’s Fifth Avenue on Palm Sunday in 1915. PHOTO: BETTMANN ARCHIVE/GETTY IMAGES

Με άλλους τρόπους, η καμπάνια της Kaiser και του αδερφού της είναι μία παραφωνία από τη φιλανθρωπική παράδοση της οικογένειας, η οποία ιστορικά απέφευγε να ασκεί πίεση στους νομοθέτες ή να στοχεύει συγκεκριμένες εταιρείες. Ο David Rockefeller, ο παππούς της Kaiser, είπε κάποτε ότι ο ακτιβισμός των επενδυτών «διεξαγόταν κυρίως από τρελούς».

Και τι γίνεται με την Exxon εάν η Kaiser τα καταφέρει;

Η Kaiser βλέπει ένα σενάριο, ωστόσο απίθανο, στο οποίο μια ταπεινωμένη Exxon θα μπορούσε να ανακατανείμει τους τεράστιους πόρους και τις μηχανικές της ικανότητες στην πράσινη ενέργεια.

«Μερικές από τις μεγαλύτερες ιστορίες μας αφορούν κακούς που γίνονται ήρωες και ίσως είναι πολύ αργά για τον Rex Tillerson και Lee Raymond (πρώην επικεφαλής της Exxon) και έχουν γραφτεί τα μοιρολόγια τους», είπε. «Αλλά ξέρεις, o Darren Woods, θα μπορούσε να γυρίσει και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της εποχής».

NEW YORK CITY, NY – JUNE 7: Miranda Kaiser Duncan and David Rockefeller attend The MUSEUM OF MODERN ART hosts their 37th Annual Party in the Garden to Celebrate DAVID ROCKEFELLER’s 90th Birthday at The Museum of Modern Art on June 7, 2005 in New York City. (Photo by Billy Farrell/Patrick McMullan via Getty Images)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *