Το εξοπλιστικό σκέλος του deal Αθήνας και Παρισιού βάζει στην αιχμή του δόρατος του Πολεμικού Ναυτικού για την επιχειρησιακή δράση των προσεχών σαράντα ετών ένα από τα πλέον σύγχρονα επιτεύγματα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, τις ψηφιακές φρεγάτες Belharra.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Στις σημερινές ανακοινώσεις θα αποκρυσταλλωθούν το τελικό κόστος, που οι αρχικές εκτιμήσεις το τοποθετούσαν πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των πλοίων, με τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα που προβλέπει η βελτιωμένη πρόταση που κατατέθηκε από γαλλικής πλευράς, να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της.
Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής
Ως επιστέγασμα στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας θεωρείται και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που θα αναφέρεται στη συμφωνία. Οι πληροφορίες θέλουν την συγκεκριμένη πρόβλεψη να καταλαμβάνει όλες τις εκδοχές στήριξης σε στρατιωτικό επίπεδο απέναντι σε κάθε απειλή, που πρακτικά θα εκπέπμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.
Ζητούμενο είναι η ενίσχυση του γαλλικού στρατιωτικού αποτυπώματος στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο οι οποίες θα γίνουν πιο εντατικές το προσεχές διάστημα. Η Αθήνα άλλωστε βλέπει θετικά το ενδεχόμενο της συστηματικότερης παρουσίας μονάδων του γαλλικού πολεμικού ναυτικού σε βάσεις όπως αυτή της Σούδας, αλλά και των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στη ελληνική «φωλιά» της Τανάγρας.
Τι ΔΕΝ είναι η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής
Αν περιμένουν κάποιοι ότι οι Γάλλοι θα επέμβουν αν ένα τουρκικό ερευνητικό αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο ή στην Κρήτη, η απάντηση είναι όχι. Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία θα αφορά υπεράσπιση κυριαρχίας -και μάλιστα εδαφικής- όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δεν σημαίνει δηλαδή η συνομολόγηση της συμφωνίας της Αθήνας με το Παρίσι ότι ο Μακρόν θα αναπτύξει τη… λεγεώνα των ξένων αν ο Ερντογάν στείλει ένα ερευνητικό 100 μίλια από το Καστελόριζο.
Ωστόσο η συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία για στρατηγική συνεργασία είναι ένα δεσμευτικό κείμενο που συνιστά ένα πολύ ισχυρό πολιτικό σήμα ότι οι δύο χώρες είναι δεμένες και αποφασισμένες να συνεργαστούν ως πραγματικοί εταίροι. Και πέραν της απόκτησης των δικινητήριων Rafale (που αυτό και μόνο τα καθιστά game changer σε σχέση με τα μονοκινητήρια μαχητικά που έχει η Τουρκία) και των υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (ή Belh@rra όπως συνηθίσαμε να τις αποκαλούμε), η τεράστια σημασία είναι τα όπλα που θα φέρουν τα νέα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη που προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία και οι γαλλικές φρεγάτες που θα αποκτήσει το 2025 το Πολεμικό Ναυτικό. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να αφιονίσει τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του.