Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας δυναμιτίζει το κλίμα

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:12 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Turkey and Greece neighbor countries relations concept. Turkish and Greek flags on chess pawns soldiers on a chessboard. 3d illustration – Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας δυναμιτίζει το κλίμα

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία, καθώς πριν από τις διερευνητικές επαφές, που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα, έστειλε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει πως πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της «για έργα που αφορούν περιοχές όπου εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της» και προειδοποιεί για «εύλογα μέτρα».

Η ρηματική διακοίνωση έχει ως αφορμή την προώθηση του έργου ΕuroAsia Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, για το οποίο στις 8 Μαρτίου στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των τριών χωρών.

Διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα αναφέρουν πως το υποθαλάσσιο καλώδιο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και στην Κρήτη, «περνάει μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο». Κι αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία έστειλε ρηματική διακοίνωση μέσω των πρεσβειών των τριών πλευρών στην Αγκυρα.

Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας δυναμιτίζει το κλίμα

Ουσιαστικά η Τουρκία, με αφορμή το έργο αυτό, επαναφέρει στο προσκήνιο τη θεωρία της υφαλοκρηπίδας της όπως έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ. Ετσι διαμαρτύρεται και για το συγκεκριμένο έργο, αλλά κάνει κι ένα προειδοποιητικό βήμα για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Διπλωματικές πηγές της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως για την πόντιση καλωδίων, αν χρειάζονται προεργασίες, τότε για αυτές θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας. Επίσης, για την πόντιση των καλωδίων και το πλαίσιο του έργου θα πρέπει να ενημερωθεί η Αγκυρα εγκαίρως.

Αναλυτές εκτιμούν πως με την κίνηση αυτή η Τουρκία προσπαθεί να βάλει φρένο και στο συγκεκριμένο έργο, όπως και στον EastMed, αλλά και να ενισχύσει τη θεωρία της για την τουρκική υφαλοκρηπίδα, που δεν αναγνωρίζει καμία επήρεια των ελληνικών νησιών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα και υποστήριξε πως η Αγκυρα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για σχέσεις καλής γειτονίας.

«H Ελλάδα ακόμη και τώρα έχει μια ρητορική που δεν αρμόζει στη σχέση καλής γειτονίας. Με απειλητικές ενέργειες και πράξεις εμποδίζουν τη δημιουργία σχέσης καλής γειτονίας. Tις ελληνοτουρκικές σχέσεις προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. ή σε σχέσεις Τουρκίας – HΠΑ. Ετσι θεωρούν πως θα αποκομίσουν κάποιο κέρδος. Δεν θα μπορέσουν», ανέφερε.

Ο κ. Ακάρ έδειξε την ενόχλησή του και για τις κοινές ασκήσεις που ξεκίνησε η Ελλάδα με την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας και σε απειλητικό ύφος σημείωσε πως «τα εξοπλιστικά ζητήματα τα αναφέρουν ως παράγοντα απειλής, όπως και τις ασκήσεις. Πρέπει να καταλάβουν και πρέπει να δουν πως με αυτά δεν μπορούν να φθάσουν πουθενά, πως αυτά δεν έχουν καμία αξία μπροστά στην Τουρκία και στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ξεκινήσει σήμερα ο 62ος κύκλος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αύριο θα πραγματοποιηθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας δυναμιτίζει το κλίμα
Την ενόχλησή του για τις κοινές ασκήσεις που ξεκίνησε η Ελλάδα με την αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (φωτ. Turkish Defense Ministry via A.P., Pool). – Ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας δυναμιτίζει το κλίμα

κείμενο Μανώλης Κωστίδης

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours