Resolution Foundation | Οι Βρετανοί βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Resolution Foundation | Οι Βρετανοί βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Resolution Foundation | Οι Βρετανοί βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η άνοδος των επιτοκίων προκάλεσε πτώση του πλούτου των νοικοκυριών στη Βρετανία κατά περισσότερο από 2 τρισεκατομμύρια λίρες τον περασμένο χρόνο –η μεγαλύτερη πτώση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε δεξαμενή σκέψης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ταχείας αύξησης των επιτοκίων από τα τέλη του 2021 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την τάξη μετά τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Liz Truss. Το αυξανόμενο βασικό επιτόκιο έχει προκαλέσει την εκτίναξη των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, την πτώση των τιμών των κατοικιών και την κατακόρυφη μείωση της τιμής των κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

L4JSBLY7V5MFHM2VIAHFOEDNLI
Resolution Foundation | Οι Βρετανοί βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Εκτός από την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πτώση των τιμών των ομολόγων μείωσε τη μετρούμενη αξία των συνταξιοδοτικών περιουσιακών στοιχείων, συνήθως τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή πλούτου των νοικοκυριών στη Βρετανία.

Νέα ανάλυση του Resolution Foundation δείχνει ότι ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών είχε μειωθεί στο 650% του εθνικού εισοδήματος στις αρχές του 2023μία πτώση μετρητών 2,1 τρισεκατομμυρίων λιρών το περασμένο έτος και τη μεγαλύτερη πτώση ως μερίδιο του ΑΕΠ στη μεταπολεμική εποχή.

Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται επί του παρόντος στο 5% αλλά αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, με προβλέψεις ότι το επιτόκιο θα φτάσει στο 7% το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να τιθασευθεί ο πληθωρισμός.

Το Εργατικό Κόμμα κατηγορεί τον πρωθυπουργό Rishi Sunak και τον υπουργό οικονομικών Jeremy Hunt ότι δεν κατάφεραν να κάνουν αρκετά προκειμένου να χαλαρώσουν τη «βόμβα των στεγαστικών δανείων που έριξαν οι Τόρις», με τη μέση διετής συμφωνία σταθερού επιτοκίου των δανειστών να κυμαίνεται ήδη κοντά στο 7%.

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που πρόκειται να προχωρήσουν σε εκ νέου υποθήκη έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για μια «τεράστια» πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος αφού η Τράπεζα της Αγγλίας ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να κοστίσουν επιπλέον 500 λίρες το μήνα σε 1 εκατομμύριο δανειολήπτες έως το 2026.

Ωστόσο, το Resolution Foundation ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να δημιουργήσει ορισμένους «νικητές» στις νεότερες γενιές, συμπεριλαμβανομένων των επίδοξων αγοραστών για πρώτη φορά και των αποταμιευτών συντάξεων. Η δεξαμενή σκέψης υποστήριξε ότι μια «νέα κανονικότητα» υψηλότερων επιτοκίων θα μπορούσε να τερματίσει μια 40ετή έκρηξη πλούτου που υπήρξε βασικός μοχλός της ανισότητας μεταξύ των γενεών.

JKVFTOZHG5ONVH2UN5MVG7ZSWY
Resolution Foundation | Οι Βρετανοί βιώνουν τη μεγαλύτερη μείωση πλούτου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Η αύξηση των τιμών των κατοικιών έχει ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τις παλαιότερες γενιές, ενώ πολλοί νεότεροι άνθρωποι έχουν αποκλειστεί εντελώς από τις ιδιοκτησίες, ανέφερε.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έκθεσης του Resolution Foundation, το οποίο συνεργάστηκε με το Financial Fairness Trust, αφορά το τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τα υψηλότερα επιτόκια για το βιοτικό επίπεδο και τη συσσώρευση πλούτου στο μέλλον.

Τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να έχουν δύο βασικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τη μείωση των τιμών των κατοικιών, καθιστώντας ελαφρώς ευκολότερη την επίτευξη αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου κατά τη συνταξιοδότηση και την αύξηση των ποσοστών απόδοσης των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων, ανέφερε το ίδρυμα.

Ο Ian Mulheirn, ερευνητικός συνεργάτης στο Resolution Foundation, ανέφερε ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να έχουν «τερματίσει» την έκρηξη του πλούτου. «Όσοι έχουν μεγάλα στεγαστικά δάνεια θα πληγούν από αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Αλλά υπάρχουν και νικητές από μια στροφή σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερου πλούτου».

Και πρόσθεσε: «Η μελλοντική πορεία των επιτοκίων είναι πολύ αβέβαιη. Το τρέχον κύμα θα μπορούσε να είναι ένα χτύπημα ή να προαναγγέλλει μια νέα εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στο αν και πώς θα απομονώσουν τα νοικοκυριά από τις άγριες ταλαντεύσεις της τύχης τους από αυτές τις δυνάμεις που είναι πολύ πέρα ​​από τον έλεγχό τους».

Ο Mubin Haq, διευθύνων σύμβουλος του abrdn Financial Fairness Trust, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος, δήλωσε: «Ο βραχυπρόθεσμος πόνος των υψηλότερων επιτοκίων για τους κατόχους στεγαστικών δανείων θα μπορούσε επίσης να σημαίνει μακροπρόθεσμο κέρδος για τους νέους που ελπίζουν να αγοράσουν τα δικά τους σπίτια και να αποταμιεύουν τις συντάξεις τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *