Oι ΗΠΑ οδεύουν προς οικονομική ύφεση | To δείχνουν τα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού

Oι ΗΠΑ οδεύουν προς οικονομική ύφεση | To δείχνουν τα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού

Η πολυσυζητημένη ύφεση δεν έχει χτυπήσει ακόμη τις ακτές των ΗΠΑ και δεν έχει πλήξει σοβαρά τις ελπίδες επανεκλογής του προέδρου Joe Biden. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη επίσημη έρευνα για τον τραπεζικό δανεισμό στις ΗΠΑ δείχνει ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν τη χειρότερη στιγμή για τους Δημοκρατικούς και τον νυν πρόεδρο.

Από τον Ben White/POLITICO

Η πιο πρόσφατη έρευνα για τα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε από την Federal Reserve τη Δευτέρα και παρακολουθείται με προσοχή από τη Wall Street για τυχόν μηνύματα ύφεσης, δείχνει την καθιέρωση «αυστηρότερων κριτηρίων και την ασθενέστερη ζήτηση για εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε μικρές επιχειρήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο». Η έρευνα της Fed αναφέρει επίσης ότι «οι τράπεζες ανέφεραν αυστηρότερα κριτήρια και ασθενέστερη ζήτηση για όλες τις κατηγορίες δανείων όσον αφορά τα εμπορικά ακίνητα».

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Τα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού στις ΗΠΑ, τα οποία ήδη βρίσκονταν σε επίπεδα συμβατά με τις προηγούμενες υφέσεις, στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα που είχαν δημοσιεθεί τον Ιανουάριο, ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες μετά την κρίση του τραπεζικού τομέα που βύθισε τρεις μεγάλους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων των Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic.

Άλλες μεσαίου μεγέθους τράπεζες, όπως η PacWest, η Western Alliance και η Zions δέχθηκαν ισχυρές επενδυτικές πιέσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς η Wall Street διερεύνησε πιθανά επόμενα θύματα στην κυλιόμενη κρίση, που δημιουργήθηκε εν μέρει από την αύξηση των επιτοκίων της Fed επί δέκα συνεχόμενες φορές στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η Fed αύξησε τα επιτόκια άλλη μια μονάδα τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να σταματήσει τις αυξήσεις στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

The Fed bumped up rates another quarter point last week but suggested it could possibly pause the hikes at its next meeting in June. | Win McNamee/Getty Images | Oι ΗΠΑ οδεύουν προς οικονομική ύφεση | To δείχνουν τα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού

Οι αυξήσεις των επιτοκίων συνέβαλαν στη μείωση της ιστορικής αύξησης του πληθωρισμού των καταναλωτών στον απόηχο της πανδημίας της Covid. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά ταχύτερα από τον στόχο της Fed για περίπου 2% ετησίως.

Η έκθεση για την απασχόληση τον Απρίλιο που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, η οποία δείχνει ακόμη εξαιρετικά υγιείς 253.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, έδειξε επίσης ότι οι αυξήσεις των μισθών αυξήθηκαν σε ετήσιο ρυθμό 4,4% από 4,3%. Η Fed είναι πρόθυμη να δει τις αυξήσεις των μισθών να χαλαρώνουν, επειδή μπορούν να τροφοδοτούν τον συνολικό πληθωρισμό καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν το υψηλότερο κόστος απασχόλησης στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών που κατέρρευσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ανέκαμψαν κάπως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Και κάθε τράπεζα έχει προφίλ καταθετών πολύ διαφορετικό από τα τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέρρευσαν, τα οποία είχαν πολύ υψηλότερα επίπεδα λογαριασμών με πάνω από το ασφαλισμένο όριο FDIC των 250.000 $.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία στη Wall Street και μεταξύ πολλών οικονομολόγων ότι η ταχεία και έντονη εκστρατεία των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα σπάσει τα φρένα στην οικονομία τόσο δυνατά ώστε να δημιουργήσει ύφεση.

Και μια τέτοιου είδους ύφεση θα ερχόταν καθώς ο Biden, ο οποίος συνεχίζει να υποφέρει από πολύ χαμηλά ποσοστά αποδοχής ειδικά όσον αφορά την οικονομία, ξεκινά μόλις την προσπάθεια επανεκλογής του. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήδη πυροβολούν ασταμάτητα εδώ και καιρό υποστηρίζοντας ότι οι βαριές πολιτικές δαπανών στον απόηχο της Covid συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού. Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει επίσης μια πιθανή ανατροπή της αγοράς με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής σχετικά με το όριο δανεισμού της χώρας.

οικο
Oι ΗΠΑ οδεύουν προς οικονομική ύφεση | To δείχνουν τα πρότυπα τραπεζικού δανεισμού

Όλες οι αυξήσεις επιτοκίων μόλις τώρα αρχίζουν να έχουν επίπτωση στην αμερικανική οικονομία, μειώνοντας την κατασκευή κατοικιών και σε άλλους τομείς, καθώς το κόστος δανεισμού καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να κάνουν μεγάλες αγορές και τις επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις. Αυτός ο αντίκτυπος φάνηκε στην έρευνα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, επίσημα γνωστή ως Έρευνα Ανώτερων Δανείων της Federal Reserve ή «SLOOS».

Η έκθεση, αν και δεν είναι τόσο τρομερή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι, έδειξε ότι η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα προκαλεί ακόμη περισσότερο σύσφιξη των δανειστών.

Συγκεκριμένα, η τριμηνιαία έρευνα της Fed έδειξε ότι το 46,0% των τραπεζών αυστηροποίησε τους όρους πίστωσης για μια βασική κατηγορία επιχειρηματικών δανείων για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με 44,8% στην προηγούμενη έρευνα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας μια μέτρια, σταδιακά ανοδική τάση. Για τις μικρές επιχειρήσεις, οι συνθήκες ήταν ελαφρώς πιο αυστηρές με το καθαρό 46,7% των τραπεζών να λέει ότι οι όροι πίστωσης ήταν πιο αυστηροί τώρα έναντι 43,8% στην τελευταία έρευνα.

Οι τράπεζες ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών παρουσίαζαν λιγότερη ζήτηση για πίστωση από ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα. Η πρόσβαση σε πίστωση μπορεί να είναι μόνο μέρος της ιστορίας, με τις τράπεζες να αναφέρουν επίσης ότι περιόρισαν τα μεγέθη των δανείων και αύξησαν το κόστος δανεισμού.

Από την πλευρά των καταναλωτών, οι τράπεζες δήλωσαν ότι η χαμηλή ζήτηση επικράτησε και πάλι για πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα και άλλες μορφές πίστωσης νοικοκυριών, αν και όχι στον βαθμό που παρατηρήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι υπόλοιπες τράπεζες έδειξαν μειωμένη προθυμία να παρέχουν καταναλωτικά δάνεια με δόσεις και περιόρισαν επίσης το μέγεθος των δανείων για αυτοκίνητα.

«Δεν ήταν μια αλλαγή. Η αυστηροποίηση των προτύπων μάλλον δεν ήταν τόσο σοβαρή όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί δεδομένου του τραπεζικού στρες», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Michael Feroli. Όμως, η πτώση της ζήτησης, ιδιαίτερα το γεγονός ότι περισσότερες από τις μισές τράπεζες βλέπουν πτώση στις μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δανειστούν, «φαίνεται να δίνει μια ζοφερή εικόνα για τις προοπτικές».

Η σύσφιξη αντανακλά επίσης μέτρια αυξανόμενες ανησυχίες μεταξύ των τραπεζών σχετικά με την ανάγκη διατήρησης κεφαλαίων και διατήρησης επαρκούς ρευστότητας εν μέσω ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών. Οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες, είπε η Fed στην αναφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας, φάνηκαν ιδιαίτερα πιεσμένες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *