Η realpolitik του Biden| Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στις καλές σχέσεις με τους αυταρχικούς

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:12 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Η realpolitik του Biden| Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στις καλές σχέσεις με τους αυταρχικούς
Η realpolitik του Biden| Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στις καλές σχέσεις με τους αυταρχικούς

Το απόρρητο σήμα του μηνύματος που έστειλε η κυβέρνηση του Joe Biden με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στην Τουρκία το 2008, θα μπορέσει να γίνει ανεκτό  από απολυταρχικούς  ηγέτες ανά τον κόσμο, γράφει η εφημερίδα Irish Times.

Η υπόσχεση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τεθούν στο κέντρο της διπλωματίας των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να ανησυχήσει τους Vladimir Putin,  Recep Erdogan και τους ομοίους τους.

Η δημόσια αποδοκιμασία του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman – γνωστός ως MBS, και ως ο ουσιαστικός κυβερνήτης της χώρας – θα μετριαστεί από την πραγματιστική επιθυμία να μην ζημιωθούν οι εκτεταμένες σχέσεις στους τομείς της ασφάλειας και των επιχειρήσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ.

Λίγοι αξιωματούχοι θα αντιμετωπίσουν ταξιδιωτικές και οικονομικές κυρώσεις, αλλά κανείς δεν θα αγγίξει τον πρίγκιπα, παρά το πόρισμα της έκθεσης ότι αυτός ενέκρινε τη δολοφονία που εκτελέστηκε από μία μονάδα κρούσης του περιβάλλοντός του. 

Ο Πρόεδρος Donald Trump είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την έκθεση, γνωρίζοντας ότι θα ενίσχυε το αίτημα για κυρώσεις ή εγκληματική δράση εναντίον του πρίγκιπα  Mohammed. Ο Joe Biden πήρε αυτό το ρίσκο για να δείξει ότι δεν είναι όπως ο προκάτοχός του, αλλά, όπως διαβεβαίωσε κατ’ ευφημισμόν ο Υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken:

  • “Ό,τι έχουμε κάνει μέσω των δράσεών μας δεν πρόκειται να διαρρήξει τη σχέση, αλλά να την επαναπροσδιορίσει, ώστε να είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένη με τα συμφέροντά μας και τις αξίες μας”.

Η αμερικανική  κυβέρνηση έχει φτάσει στο πραγματιστικό συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μία πλήρη ρήξη στη σχέση της με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία βασίζονται οι ΗΠΑ για την ανάσχεση του Ιράν, την καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων και τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνικών σχέσεων με το Ισραήλ.

Η αποκοπή της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τους ηγέτες της προς την Κίνα.

Ωστόσο, ακόμη και η realpolitik υπονοεί ότι τα συμφέροντα της Αμερικής δεν θα εξυπηρετούνται με τη σιωπηρή διπλωματική της συναίνεση στην αναπόφευκτη διαδοχή του ηλικιωμένου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας από τον πρίγκιπα MBS και στο ότι, αναπόφευκτα, δεν θα υπάρξει τίμημα που θα πληρωθεί από εκείνον ή τη χώρα του για την επανειλημμένη επιπολαιότητα και σκληρότητα που έχουν επιδείξει – με τη δολοφονία του Khashoggi, με τη συνέχιση του πιο βάναυσου πολέμου στην Υεμένη, με τη φυλάκιση υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών, και τις προστριβές με το Κατάρ.

Ο Biden θα μετανιώσει για την επιφυλακτικότητά του.

ΠΗΓΗ: Irish Times – The Irish Times view on the killing of Khashoggi: Biden pulls his punches

One thought on “Η realpolitik του Biden| Ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και στις καλές σχέσεις με τους αυταρχικούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *