Ραβινέ | Από πού πήρε την ονομασία της η οδός στο Κολωνάκι

Ραβινέ | Από πού πήρε την ονομασία της η οδός στο Κολωνάκι

H οδός Ραβινέ είναι ένας ήσυχος δρόμος κοντά στον Ευαγγελισμό. Εχει δεντροστοιχίες, ωραίες κατοικίες και αστική ατμόσφαιρα.

«Το Ραβινέ κατελήφθη και θα κρατηθή, μέχρις ότου και ο τελευταίος μας φονευθεί…» (Λοχαγός Γουλιανός)

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

1η Μαίου 1917: Το 2ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών, καταλαμβάνει την αμυντική τοποθεσία του Ραβινέ.

Το πείσμα και η μαχητικότητα των Ελλήνων πολεμιστών άφησε έκπληκτους τους γάλλους συμμάχους!

Η κατάληψη του Ραβινέ, υπήρξε η πλέον αιματηρή πολεμική σύγκρουση με βαρύτατες απώλειες, παράλληλα όμως και λαμπρή Ελληνική επιτυχία. Το πείσμα και η μαχητικότητα των Ελλήνων πολεμιστών άφησε έκπληκτους τους γάλλους συμμάχους. Στο ύψωμα είχαν εγκαταστήσει οι γερμανοί μεγάλων δυνατοτήτων παρατηρητήριο και το είχαν οχυρώσει με κάθε είδους κατασκευές και καταφύγια από σιδηροπαγές σκυρόδεμα.

Z

Η κύρια επίθεσις κατά του υψώματος εγκρίθηκε από τον Γάλλο Συνταγματάρχη Βινιέ και προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί στις 4:35 τα ξημερώματα της 1ης Μαῒου 1917.Η κατά τις προηγούμενες ημέρες δράσις του φίλιου πυροβολικού ήταν τέτοιας εντάσεως που τα χαρακώματα του Ραβινέ είχαν ανασκαφεί σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούσαν πλέον να προσφέρουν οποιαδήποτε κάλυψη τόσο στους βούργαρους, όσο και στα τμήματα επιθέσεως όταν αυτά θα γίνονταν κύρια του λόφου.

Οι επιτιθέμενοι συνδύασαν την ορμητικότητά τους με την αριθμητική υπεροχή και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έγιναν κύριοι της θέσεως. Η προσπάθεια που ακολούθησε για την διατήρηση του Ελληνικού ελέγχου, περιλαμβάνει πολλές και συγκλονιστικές φάσεις. Οι Ελληνικοί λόχοι είχαν χρονικό διάστημα μίας σχεδόν ώρας να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση του εχθρικού πυροβολικού. Όλο το γερμανοβουλγαρικό πυροβολικό τριών συνολικά τομέων, συγκέντρωσε τα πυρά του επάνω στο συγκεκριμένο ύψωμα.

Στην μάχη μεταξύ πολλών, πίπτουν ηρωικώς ο Υπολοχαγός Καρακουλάκης, ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πρωτοψάλτης, ο Ανθυπολοχαγός Τσοκανάκης και τραυματίσθηκε βαρύτατα ο Λοχαγός Γρηγόριος Γουλιανός.

Ο επιτελής της Μεραρχίας Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Μαζαράκης ανέφερε:“Η σημερινή μάχη προς κατάληψιν του Ραβινέ ήτο αληθώς επική· άπαντες οι στρατιώται των τριών συμμετεχόντων λόχων του 1ου Συν/τός μας, σχεδόν ετραυματίσθησαν ή φονεύθησαν, ο ηγήτωρ Λοχαγός Γουλιανός ετραυματίσθη θανασίμως δι ο και επρότεινα εις τον Μέραρχον να τον προτείνη προς προαγωγήν προ του θανάτου του ίσως, άτε επιδειξαμένου θρυλικήν γενναιότητα και ικανότητα. Λόγω των μεγάλων απωλειών παρουσιάσθηκαν πολλά κενά και προς τούτο παρακαλώ, όπως ενεργήσετε αποστολήν ενισχύσεων προς συμπλήρωσιν των μονάδων μας”.

18199490 1406594166046395 6638698429582741239 n.jpg? nc cat=109&ccb=1 5& nc sid=9267fe& nc ohc=453JnJ140EAAX Kjt d& nc ht=scontent.fath3 3
Έλληνες στρατιώτες, συνοδεύουν Βούλγαρους αιχμαλώτους, μετά την μάχη του Ραβινέ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *