Το μέλλον της ΠΑ | Rafale F4, αγορά νέων αεροσκαφών και FCAS | Εναέρια υπεροχή

Το μέλλον της ΠΑ | Rafale F4, αγορά νέων αεροσκαφών και FCAS | Εναέρια υπεροχή

Aς είμαστε ειλικρινείς. Πριν από ένα χρόνο τέτοια εποχή κανείς δεν φανταζόταν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά των Rafale.

Η αγορά των Rafale αναβαθμίζει στρατηγικά την Ελλάδα και καλύπτει τις τωρινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας μας.

Ωστόσο η πολεμική μας αεροπορία δεν μπορεί να μείνει μόνο με τα  ήδη αγορασμένα αεροσκάφη.

Καταρχάς, σε ότι αφορά τα μεταχειρισμένα 12 αεροσκάφη που έχουμε ήδη αγοράσει, καθώς και τα 6 καινούργια,  θα είναι όλα στο επίπεδο F3R.  Αξίζει να τονίσουμε πως το Rafale F3R, μόλις απέκτησε Αρχική Επιχειρησιακή Ικανότητα ή Initial Operational Capability.

Αυτό σημαίνει πως οι Γάλλοι μάς παρέδωσαν μέσα σε 6 μήνες το κορυφαίο μαχητικό αεροσκάφος της χώρας τους. Από την κίνηση αυτή της Γαλλίας, άλλαξε η αεροπορική ισορροπία στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας.

rafale 5

Ποιες θα είναι οι μελλοντικές κινήσεις

Να μείνει η Ελλάδα με 18 Rafale το θεωρούμε αδύνατον. Επιχειρησιακά είναι μικρό το νούμερο για τις μακροπρόθεσμες ανάγκες μας

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως συν τω χρόνω θα οδηγηθούμε στην αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2 με Rafαλe. Η λογική το επιτάσσει.

H απόφαση για την αγορά 6 ολοκαίνουργιων Rafale είναι μια ώριμη απόφαση, και υπάρχει η σκέψη αυτά τα αεροσκάφη να είναι της διαμόρφωσης F4.

Σαφώς και δεν βιαζόμαστε να παραγγείλουμε αεροσκάφη, τη στιγμή που η ΠΑ βάζει σε υπηρεσία δυο υπερσύγχρονους τύπους αεροσκαφών, τα Rafale F3R και τα F-16V.

Μάλιστα με υπερσύγχρονα όπλα όπως ο Meteor αλλά και οι ΑΙΜ-120D και οι Spice/JASSM etc.

Για να παγιωθεί όμως η ελληνική υπεροχή  η ΠΑ πρέπει να επενδύσει στο Rafale F4. Έτσι η Ελλάδα θέλει να προσθέσει στα υπό παραλαβή αεροσκάφη και 6 ακόμη ολοκαίνουργια Rafale.

rafale 6

Η υπεροχή του Rafale και το FCAS

To Rafαle θεωρείται από την ΠΑ σαν ένα αεροσκάφος που μπορεί να κάνει την αισθητή διαφορά σε ένα θερμό Αιγαίο στο μέλλον.  Όσο βελτιώνονται οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας μας, τόσο θα βλέπουμε μεγαλύτερη ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκεί όμως που η ΠΑ σκοπεύει να κάνει τη θεαματική είσοδο στο πρόγραμμα FCAS. To FCAS, θα είναι μια πλατφόρμα εναέριων λύσεων 6ης γενιάς, όχι μόνο ένα μαχητικό αεροσκάφος και θα ενσωματώνει στην εξέλιξή του και το Rafale F3R & F4.

Η ΠΑ θα βρεθεί να συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 6ης γενιάς. Θα μπορούσε να αποδώσει τα αεροσκάφη που θα αντικαταστήσουν όσα F-16 δεν θα εκσυγχρονιστούν σε F-16V σε πρώτη φάση, αλλά και τα ίδια τα F-16V σε δεύτερη φάση.

Η ΠΑ, με 3 κινήσεις, έθεσε εκτός την τουρκική πολεμική αεροπορία, και την παγίωσε την αεροπορική κυριαρχία. Πρώτα με τα F-16V, μετά την αγορά των Rafαle, και μετά με το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο της Καλαμάτας. Όλα αυτά με κόστος λιγότερο των 5 δις.

One thought on “Το μέλλον της ΠΑ | Rafale F4, αγορά νέων αεροσκαφών και FCAS | Εναέρια υπεροχή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *