ΠΥΡΚΑΛ | Πώς αλλάζει η Αθήνα | Το σχέδιο μεταμόρφωσης | Η ιστορία της ΠΥΡΚΑΛ

ΠΥΡΚΑΛ | Πώς αλλάζει η Αθήνα | Το σχέδιο μεταμόρφωσης | Η ιστορία της ΠΥΡΚΑΛ

ΠΥΡΚΑΛ: Πώς η μετακόμιση υπουργείων αλλάζει την Αθήνα – Το σχέδιο μεταμόρφωσης του κέντρου

Ποια υπουργεία μετακινούνται στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ – Αποδεσμεύονται δεκάδες ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας τα οποία προορίζονται για κοινωνικές κατοικίες

ΠΥΡΚΑΛ
Πηγή: Ευρωκίνηση

Την εικόνα του οικιστικού χάρτη της Αθήνας αναμένεται να αλλάξει το πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ που προβλέπει τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» με τη μεταφορά υπουργείων στις εγκαταστάσεις.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο συνέδριο της Prodexpo, με τη υλοποίηση του σχεδίου απελευθερώνονται κτίρια και χώροι εντός του αστικού ιστού της πόλης, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλάνο επιστροφής της κατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΠΥΡΚΑΛ
Πηγή: Ευρωκίνηση

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα υπουργεία που θα μετακινηθούν από το κέντρο της πρωτεύουσας προς το «πάρκο» είναι τα εξής:

  • Οικονομικών (τώρα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος)
  • Ανάπτυξης (από την πλατεία Κάνιγγος)
  • Αγροτικής Ανάπτυξης (από τις αρχές της Αχαρνών)
  • Υγείας (από την οδό Αριστοτέλους)
  • Εργασίας (από την οδό Σταδίου)
  • Τουρισμού (από τη λεωφόρο Αμαλίας που είναι σήμερα, κοντά στο Σύνταγμα)
  • Πολιτισμού (από την οδό Μπουμπουλίνας, πάνω από το Πολυτεχνείο)
  • Εσωτερικών (από την πλατεία Κλαυθμώνος)
  • Περιβάλλοντος (από την αρχή της λεωφόρου Μεσογείων που είναι σήμερα)

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί 5ετες πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ (νυν ΕΑΣ).

ΠΥΡΚΑΛ
Πηγή: Ευρωκίνηση

Το σχέδιο για κοινωνική κατοικία στο κέντρο της Αθήνας

Με βάση το πλάνο υλοποίησης του πρότζεκτ ΠΥΡΚΑΛ, αναμένεται σε βάθος χρόνου να αλλάξουν χρήσεις και χρήστες περίπου 340.000-350.000 τετραγωνικά μέτρα, ή αλλιώς σχεδόν 200 κτίρια, εντός του κέντρου της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αποκάλυψε πως στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων που μένουν ελέυθερα, κυρίως κοινωνική κατοικία. Με βάση τα παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος των χώρων προς αξιοποίηση που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.

ΠΥΡΚΑΛ
Πηγή: Ευρωκίνηση

«Μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα 100αδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη»  πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας πως η προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

ΠΥΡΚΑΛ: Τα χρυσά χρόνια, η εγκατάλειψη

Από μέρος μιας «βιομηχανικής αυτοκρατορίας», που ξεκίνησε το 1874 και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό καλείται να αποτελέσει τοπόσημο και στη σύγχρονη εποχή με τη μετεγκατάσταση εννέα υπουργείων και τη δημιουργία πάρκου 80 στρεμμάτων.

Η ΠΥΡΚΑΛ ιδρύθηκε στα 1874 και έκτοτε αποτέλεσε διαρκώς τον κύριο προμηθευτή πυρομαχικών των Ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων, ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων της σε όλο τον κόσμο υπήρξαν πάντοτε πολύ σημαντικές.

Η εταιρία ιδρύθηκε αρχικά ως «Ελληνικόν Πυριτιδοποιείον Α.Ε.» στα 1874, ενώ ο κύριος ανταγωνιστής της οι «Αδελφοί Μαλτσινιώτη» στα 1887. Ο ανταγωνισμός ανάμεσά τους για την ανάληψη παραγγελιών από το Ελληνικό κράτος τις οδήγησε σε έναν ιδιόρρυθμο μεταξύ τους «πόλεμο» που δεν έλαβε τέλος παρά μόνον με τη συγχώνευση των δύο εταιριών στα 1908. Έτσι σχηματίστηκε μια νέα εταιρία, η Εταιρία (Ελληνικού) Πυριτιδοποιείου και Καλυκοποιείου, με τα αρχικά ΕΕΠΚ ή ΕΠΚ, ενώ το ακρωνύμιο ΠΥΡ.ΚΑΛ. καθιερώθηκε αργότερα.

Παράλληλα με την παραγωγή πυρομαχικών και εκρηκτικών, η εταιρία ασχολήθηκε και με άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής ενός πρωτότυπου όπλου πεζικού δικής της σχεδίασης, ενώ ασχολήθηκε με την κατασκευή πετρελαιοκινητήρων και άλλων μηχανημάτων, αμαξωμάτων, εργαλείων, βιομηχανικών υποδομών, καυστήρων, μερών αεροσκαφών κ.α.

pyrkal-ta-chrysa-chronia-i-egkataleipsi-kai-i-nea-pnoi-me-to-ministry-park0

Από τα 1934 η εταιρία πέρασε στα χέρια του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη, ενός από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες της Ελληνικής βιομηχανίας στον 20ο αιώνα. Η ΠΥΡΚΑΛ έγινε τελικά μέρος μιας βιομηχανικής αυτοκρατορίας, με πρωτεύουσες δραστηριότητες στους τομείς των εξορύξεων, της κλωστοϋφαντουργίας, χημικών και λιπασμάτων, υαλουργίας, μηχανουργίας και κατασκευών, καθώς και παροχής υπηρεσιών (ασφάλειες, θαλάσσιες μεταφορές κτλ).

Τα χρόνια της κατοχής

Η ΠΥΡΚΑΛ ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τις εξαγωγές πολεμικού υλικού προς την Δημοκρατική παράταξη της εμπόλεμης Ισπανίας κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1936-1939. Ακόμα, η παραγωγή της ήταν ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα κατά το Β΄Π.Π.

Κατά την περίοδο της Κατοχής οι εγκαταστάσεις της πέρασαν στα χέρια των Γερμανών, που τις βρήκαν άθικτες, καθώς τα σχέδια απομάκρυνσης του εξοπλισμού και ανατίναξής τους δεν υλοποιήθηκαν. Οι Γερμανοί ωστόσο δεν απέτυχαν στο ανάλογο δικό τους σχέδιο και φεύγοντας από την Ελλάδα άφησαν το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ σε ερείπια. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα επίσης φυγαδεύτηκαν και η άλλοτε μεγαλύτερη βιομηχανία της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν.

Αρχικά ασχολήθηκε με την παραγωγή μεταλλικών ειδών και καταναλωτικών προϊόντων, αλλά σύντομα αναγεννήθηκε στην παλιά της αίγλη χάρη σε μια σειρά από παραγγελίες του Ελληνικού Στρατού, του ΝΑΤΟ και παραδόξως της Δυτικής Γερμανίας. Στις επόμενες δύο δεκαετίες η ΠΥΡΚΑΛ αναγεννήθηκε και προόδευσε, δημιουργώντας νέα εγκαταστάσεις και αναπτύσσοντας νέα προϊόντα.

pyrkal-ta-chrysa-chronia-i-egkataleipsi-kai-i-nea-pnoi-me-to-ministry-park2

Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε ωστόσο, όταν στα 1976 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε να δημιουργήσει την ΕΒΟ, που αρχικά ανέλαβε την παραγωγή του τυφεκίου G3 της Γερμανικής Heckler & Koch, το οποίο καθιέρωσε ο Ελληνικός Στρατός αντί του FN FAL που η ΠΥΡΚΑΛ ήδη είχε αρχίσει να παράγει με άδεια από τη Βελγική εταιρία FN και εκ του οποίου 30.000 τεμάχια είχαν ήδη κατασκευασθεί στην Ελλάδα (και τελικώς εξήχθησαν). Η ανάπτυξη της ΕΒΟ έβλαψε σοβαρά την ΠΥΡΚΑΛ καθώς οι δύο εταιρίες προσέφεραν ανταγωνιστικά προϊόντα. Στη δεκαετία του ’70 η εταιρία υπέστη αρκετά ακόμα πλήγματα καθώς έχασε πολλούς από τους παραδοσιακούς πελάτες των εξαγωγών της και τελικά το κράτος επενέβη στη δεκαετία του ’80 για να βοηθήσει την εταιρία.

Εθνικοποίηση

Στα 1982, η ΠΥΡΚΑΛ εθνικοποιήθηκε. Εξακολουθεί να επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέα προϊόντα πυρομαχικών, ναρκών, βομβών, πυροκροτητών, ηλεκτρονικών κ.α. συμμετέχει στην παραγωγή των Stinger και άλλων πυραύλων. Προχώρησε ακόμα και σε δικής της ανάπτυξης σχέδια οπλικών συστημάτων στη δεκαετία του ’90, και σε μία Ελληνικής σχεδίασης σύγχρονη ανεμογεννήτρια το 2002. Το 2004, επαναλαμβάνοντας τη συνταγή που εφάρμοσε έναν αιώνα πριν, συγχωνεύτηκε με την ΕΒΟ, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της αμυντικής βιομηχανίας, δημιουργώντας έτσι την ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα).

Με πληροφορίες από ΕΑΣ, wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.