Πυρηνική Ενέργεια: Η μεγάλη επιστροφή

Πυρηνική Ενέργεια: Η μεγάλη επιστροφή

Εδώ και δεκαετίες, ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας θεωρείται ως το μαύρο πρόβατο της αγοράς εναλλακτικής ενέργειας, εξαιτίας καταστροφικών ατυχημάτων, όπως εκείνα που συνέβησαν στο Τσερνομπίλ, τη Φουκουσίμα και το Three Miles Island.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πρόσφατα όμως , στις ΗΠΑ, ο τομέας έλαβε την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει ζητήσει διάσωση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική βιομηχανία ουρανίου σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει επαρκή ομοσπονδιακά αποθέματα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Από πού έλαβε υποστήριξη η πυρηνική ενέργεια

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος πολιτικός, θετικά διακείμενος προς την πυρηνική ενέργεια. Η πυρηνική ενέργεια έλαβε επίσης νέα υποστήριξη και από κάπου αλλού: την πανδημία Covid-19.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση βοήθησε να αξιολογηθεί η πυρηνική ενέργεια ως η πιο αξιόπιστη πηγή ενέργειας, η οποία φαινομενικά αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Συγκεκριμένα, η Unite, η μεγαλύτερη ένωση της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, έχει υποστηρίξει το αίτημα της Βρετανικής Ένωσης Πυρηνικών Βιομηχανιών για μαζικές πυρηνικές επενδύσεις λέγοντας ότι θα απαιτηθούν ολοκληρωμένες επενδύσεις στην πυρηνική βιομηχανία για να επανεκκινήσει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην εκπλήρωση του στόχου της ΕΕ για απανθρακοποίηση σε όλες τις βιομηχανίες της έως το 2050.

Πέρυσι, οι ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν την πυρηνική ενέργεια ως έναν τρόπο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρόσφατα άρχισαν να στρέφονται σε μια οικονομία υδρογόνου.

Διαταραχές εφοδιαστικής αλυσίδας

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας έχει τον υψηλότερο συντελεστή δυναμικότητας οποιασδήποτε άλλης πηγής ενέργειας στο 93,5%. Αυτό, με απλά λόγια σημαίνει ότι ένα τυπικό πυρηνικό εργοστάσιο παρέχει μια πολύ σταθερή και προβλέψιμη ροή ηλεκτρικής ενέργειας με πυρηνικούς αντιδραστήρες που απαιτούν λιγότερη συντήρηση και χρειάζεται να μεσολαβούν 12-18 μήνες μεταξύ των ανεφοδιασμών.

Αυτό δίνει στα πυρηνικά εργοστάσια ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αντιμετώπισαν διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο οργανισμός εκτιμά ότι οι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν συντελεστή χωρητικότητας 2,5 φορές υψηλότερη από την αιολική ενέργεια και σχεδόν 4 φορές σε σχέση με τους ηλιακούς σταθμούς.

Όπως σημείωσε η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, δεν υπήρξε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας οποιουδήποτε από τους 440 πυρηνικούς σταθμούς του κόσμου, είτε λόγω εργατικού δυναμικού είτε λόγω διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς το Covid-19 κηρύχθηκε παγκόσμια πανδημία, παρόλο που τα εργοστάσια έκοψαν ταχύτητες λόγω χαμηλής ζήτησης ενέργειας .

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *