Πώς (και) η Ελλάδα… χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν

Πώς (και) η Ελλάδα… χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν

Μια αποκαλυπτική εικόνα των εμπορικών συναλλαγών της Ελλάδας με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες –περίοδο που ισχύουν διάφοροι περιορισμοί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ τη Δευτέρα.

Αποκαλυπτική εικόνα, διότι αποτυπώνει με αριθμούς την εκρηκτική αύξηση των τιμών του εισαγώμενου ρωσικού φυσικού αερίου, περιγράφοντας και το εξής παράδοξο: σε μια περίοδο που λόγω και των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη Μόσχα οι εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία (πρέπει να) έχουν μειωθεί, η αξία των εισαγωγών έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 2021, περίοδο που ήδη υπήρχαν αυξημένες τιμές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Αύγουστο, η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2021 και έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ! Τα στοιχεία αυτά περιγράφουν και τον βασικό προβληματισμό για το πώς οι χώρες της Δύσης, εν προκειμένω η δική μας, όντας ενεργειακά εξαρτημένες από τη Ρωσία είναι αναγκασμένες να «χρηματοδοτούν» τον πόλεμο που διεξάγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

shutterstock 2155192979 1

Τον Αύγουστο του 2022 η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αερίων πετρελαίου και άλλων υδρογονανθράκων ξεπέρασε τα 727 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάθε ώρα που περνούσε τον συγκεκριμένο μήνα η Μόσχα έβαζε στα ταμεία της πουλώντας καύσιμα στην Ελλάδα σχεδόν ένα εκατ. ευρώ!

Οπως σημείωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για παροχή εξειδικευμένης στατιστικής πληροφόρησης λόγω των διαδραματιζόμενων εξελίξεων που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχώρησε στην ανακοίνωση στοιχείων του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας καθώς και μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας (που όμως μικρή σημασία έχουν).

Πιο αναλυτικά, λοιπόν και μόνο τον Αύγουστο του 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 1,207 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή αυξημένη κατά 178,3% σε σχέση με τις εισαγωγές του αντίστοιχου μήνα του 2021 που ήταν 433,7 εκατ. ευρώ. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία τον Αύγουστο 2022 ανήλθε σε… 8,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 44,2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2021 που ήταν 14,6 εκατ. ευρώ.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας τον Αύγουστο 2022 ήταν προφανώς αρνητικό και ανήλθε σε 1.198,8 εκατ. ευρώ!

pinakas1

Την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 η αξία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρωσία ανήλθε σε 5,727 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 137,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 που ήταν 2,413 δισ. ευρώ.

Η αξία των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 ανήλθε σε 78 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 33,8% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 που ήταν 117,8 εκατ. ευρώ.

pinakas2

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 ήταν αρνητικό και ανήλθε σε 5,649 δισ. ευρώ!

Πηγή Protagon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *