Προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται πάνω από 6.800 ονόματα στη Β΄ Φάση

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από 6.800 προσλήψεις στη Β΄ Φάση – αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 6.000-6.500.

Σήμερα Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται –σύμφωνα με πληροφορίες – περισσότερες από 6.800 προσλήψεις στη  Β΄ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πάνω από 6.600 προσλήψεις – Πού κατευθύνονται

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες από 6.800 προσλήψεις στη Β΄ Φάση – αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 6.000-6.500. Στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες που εξακολουθούν να καταγράφονται στα σχολεία, ιδιαίτερα σε ειδικότητες όπου μετά την έναρξη των μαθημάτων παραμένουν λειτουργικά κενά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι προσλήψεις της Β΄ Φάσης δεν περιλαμβάνουν τα ΖΕΠ (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει και την κίνηση των πινάκων στη Γενική Αγωγή. Παράλληλα, τα ακάλυπτα κενά στα σχολεία παραμένουν σημαντικά.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η δήλωση σχολείων προτίμησης ΟΠΣΥΔ, την επόμενη ημέρα Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 θα έχουμε την ανακοίνωση της τοποθέτησης των προσληφθέντων αναπληρωτών, ενώ τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026 θα είναι η προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας 

Τι προηγήθηκε – Η εμβόλιμη Α2 Φάση

Πριν από τη Β΄ Φάση είχε προηγηθεί εμβόλιμα η Α2 Φάση, στην οποία πραγματοποιήθηκαν 293 προσλήψεις από κενά που προέκυψαν από την Α΄ Φάση. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη φάση αφορούσε αποκλειστικά περιπτώσεις μη ανάληψης υπηρεσίας και επομένως δεν είχε ως αντικείμενο την κάλυψη όλων των υπόλοιπων λειτουργικών κενών.

Η Β΄ Φάση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα φανεί ο τελικός αριθμός των προσλήψεων και η κατανομή τους ανά περιοχή, ειδικότητα και εκπαιδευτική δομή. Αντίστοιχα, θα φανεί ποια κενά θα παραμείνουν ακάλυπτα μετά τη Β΄ Φάση και ποιο μέρος των αναγκών θα μεταφερθεί στις επόμενες διαδικασίες.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη συνέχιση των προσλήψεων με τη Γ΄ Φάση, η οποία τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις.