Ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδος και της Κύπρου από την “τετραμερή” με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδος και της Κύπρου από την “τετραμερή” με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες
FILE PHOTO: U.S. Deputy Secretary of State Antony Blinken listens to journalists’ questions during a news conference, at a hotel in Mexico City April 30, 2015. REUTERS/Henry Romero/File Photo

Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδος και της Κύπρου από την “τετραμερή” με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες

Την ερχόμενη Δευτέρα, 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος, της Κύπρου και του Ισραήλ με την πρόσθεση του ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενόψει της τετραμερούς αυτής συνάντησης, της γνωστής 3 συν 1, όπως αναφέρεται συχνά-πυκνά στον δημόσιο λόγο, έχει γίνει γνωστό ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν συντονιστεί.

Υπήρξε μια τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδος και Κύπρου, Νίκου Δένδια και Γιαννάκη Κασουλίδη, κυρίως σε σχέση με τα θέματα, που θα πρέπει να τεθούν προς συζήτηση, ως στοιχείων, που θα εγερθούν στη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης.

Πρόκειται για μια συνάντηση, η οποία εξαρχής προκαλούσε την ενόχληση της κατοχικής Τουρκίας, που προσπάθησε με διπλωματικά μέσα να σταματήσει αυτό το σχήμα συνεργασίας.

  • Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές κινήσεις από πλευράς Άγκυρας στο παρελθόν, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης, του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα τα πουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Είναι δε προφανές πως λόγω των εξελίξεων, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κατά την τηλεδιάσκεψηστο Ουκρανικό και τα όσα προκαλούνται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη χώρα αυτή. Όπως για παράδειγμα τα ενεργειακά, τα οποία απασχολούν τους πάντες. Είναι σαφές πως οι εξελίξεις, που βιώνουμε, διαμορφώνουν νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Πρόκειται για νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν εν πολλοίς όλες τις χώρες. Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία εξαρχής είχαν τοποθετηθεί στο θέμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ήταν θέμα αρχής, ιδιαίτερα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και 48 χρόνια είναι θύμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής εδάφους της από την Τουρκία.

ellada us flag660 greece usa

Το θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας αναμένεται να κυριαρχήσουν στην τηλεδιάσκεψη. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η πρόθεση της Ελλάδος και της Κύπρου, που επιδιώκουν να έχουν ρόλο στα ενεργειακά, λόγω του πλούτου που φαίνεται να υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά τώρα, που τόσο η Ε.Ε. όσο και άλλες χώρες, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, στην προσπάθειά τους να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Σε αυτό το σκηνικό δεν μπορεί να μην είναι μέρος του σκηνικού η Ελλάδα και η Κύπρος. Την ίδια ώρα, το θέμα της ασφάλειας, θα πρέπει να απασχολεί όλους από τη στιγμή, κατά την οποία τα ζητήματα, αυτά σε μια εύφλεκτη περίοδο, που διανύουμε, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για όλους.

  • Ως εκ τούτου το ζήτημα τούτο θα είναι μέρος των συζητήσεων. Δεν μπορεί, όμως, να περιοριστεί σε γενικότητες, ούτε και να επικεντρωθεί μόνο στο Ουκρανικό. Θέμα ασφάλειας υπάρχει.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα, η οποία δεν έχει σταματήσει παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι δύο κυβερνήσεις, της Ελλάδος και της Κύπρου, αναμένεται ότι θα θέσουν την τουρκική συμπεριφορά και θα πρέπει να ζητήσουν και συγκεκριμένες τοποθετήσεις από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ. Και όχι τοποθετήσεις, που θα έχουν χαρακτήρα «διαβεβαιώσεων», χωρίς περιεχόμενο.

cypros cyprus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *