Πότε θα πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης;

Πότε θα πάει σε εκλογές ο Μητσοτάκης;

Μπορεί ο πρωθυπουργός να διατείνεται ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του ’23, διαψεύδοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα σενάρια που φιλοξενούνται στον φιλοκυβερνητικό Τύπο περί πατήματος του εκλογικού κουμπιού τον Οκτώβριο, ωστόσο οι κινήσεις τόσο του ίδιου όσο και της κυβέρνησης τα ενισχύουν.

Δεν θα ήταν παράλογο να σκεφτεί κάποιος πως ο επικοινωνιακός βομβαρδισμός για την οικονομική εκτίναξη της Ελλάδας (βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία, η ανάπτυξη εκτοξεύτηκε κλπ.), την ώρα που τα νοικοκυριά αναστενάζουν από τον πληθωρισμό, εγκαινιάζει την… παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ενδεχομένως, σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και τα υπόλοιπα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Όπως π.χ. το μοίρασμα χρημάτων στους δήμους, οι υποσχέσεις έργων κατά τη διάρκεια περιοδειών, οι εσπευσμένες ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων, η τραγική σύμπτωση να «σκάσουν» την ίδια μέρα οι αποφάσεις για παραπομπή όλων των… εχθρών με τους οποίους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς η κυβέρνηση στο Ειδικό Δικαστήριο και τα εκατέρωθεν «πυρά» Μητσοτάκη-Ερντογάν που ευνοούν την προεκλογική πόλωση.

Τα παραπάνω, καθώς και άλλα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που σίγουρα ετοιμάζει η κυβέρνηση, δεν θα αντέξουν ως την άνοιξη του ’23 διότι θα τα έχει κάψει ολοσχερώς η δυσβάσταχτη ακρίβεια, η οποία δεν πρόκειται να μετριαστεί ακόμη κι αν επιτευχθεί… χθες εκεχειρία στην Ουκρανία.

Φυσικά κάθε οικονομική επιβάρυνση στην τσέπη του Έλληνα, δημιουργεί κίνδυνο για την κυβέρνηση.

Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα λυθεί η απορία.

Τελικά, πότε θα πατήσει το εκλογικό κουμπί ο Μητσοτάκης;

Κακά τα ψέματα, η δυσβάσταχτη ακρίβεια λόγω ουκρανικού και κορονοκρίσης προοιωνίζεται βαρύ χειμώνα.

Η λογική λέει, ότι εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, καθώς τα φιλοδωρήματα που δίνει σε δόσεις προς ανάσχεση των αδιανόητων ποσών που καλείται να πληρώσει ο πολίτης απλώς για να ζήσει, δεν επαρκούν για να απαλύνουν τον αναμενόμενο οικονομικό πόνο του δύσκολου χειμώνα που έρχεται και της επιπλέον γκρίνιας και μείωσης των εκλογικών ποσοστών που φέρνει. 

Πολιτικοί αναλυτές πάντως μας εκμυστηρεύτηκαν, ότι όταν λέει κάτι ο Μητσοτάκης το εννοεί, επομένως δεν πρόκειται να φανεί ασυνεπής και θα εξαντλήσει την τετραετία.

Όπως επισήμαναν, δε θα πρέπει να… τσιμπάμε με τις κυβερνητικές διαρροές για πρόωρες κάλπες, διότι έχουν κύριο στόχο τον έλεγχο των βουλευτών μέσω του φόβου της επανεκλογής και έτερον ουδέν. Κάτι που συμβαίνει άλλωστε εδώ και καιρό.

Επίσης, οι ίδιοι αναλυτές, θεωρούν πως οι απώλειες του Μητσοτάκη δεν θα αυξηθούν ή αν αυξηθούν δεν θα μετακινηθούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν πως η καταλληλότητα του Πρωθυπουργού είναι ο βασικός παράγοντας με τον οποίον θα ψηφίσουν οι Έλληνες στις επαναληπτικές εκλογές.

Σύμφωνα δηλαδή με τη λογική τους, ο Μητσοτάκης θα επανεκλεγεί έστω κι επειδή κερδίζει στα σημεία τον Τσίπρα.

Κι ακόμη κι αν η βενζίνη ή η ΔΕΗ αγγίξουν αστρονομικά ποσά, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς αυτοί που θα θιγούν περαιτέρω ήδη έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν ΝΔ. 

Τόνισαν επίσης, ότι με το που υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία (το πολύ μέχρι τον Δεκέμβριο προεξόφλησαν) τα ποσοστά του Μητσοτάκη ίσως ανεβούν κι άλλο εξαιτίας της θετικής ψυχολογίας που θα δημιουργηθεί στους πολίτες, με την οικονομία να αποκτά θετικό πρόσημο.

Ήτοι, τα περιβόητα 15 δισ. που αποταμιεύτηκαν επί κορονοκρίσης (ήδη έχουν αρχίσει να δαπανώνται, αλλιώς δεν εξηγείται το απίστευτο μποτιλιάρισμα με αυτές τις τιμές στα βενζινάδικα) θα πέσουν στην αγορά ένεκα του αισθήματος ασφάλειας που θα νιώσει ο κόσμος.     

Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή υβριδικού πολέμου από τους Τούρκους που θα δικαιολογούσε πρόωρες εκλογές προς εκμετάλλευση του πατριωτικού χαρτιού από τον Μητσοτάκη, θεωρούν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέσα στο καλοκαίρι επειδή η τουρκική οικονομία παραπαίει και πρέπει να ενισχυθεί.

Επιπρόσθετα, σημείωσαν ότι η άρνηση του Τσίπρα να αρθρώσει απτό αντιπολιτευτικό λόγο, επί της ουσίας είναι ηθελημένη διότι δεν προτίθεται να πληρώσει εκ νέου τα σπασμένα.  Ήτοι, τη… λυπητερή του χρέους λόγω κορονοκρίσης και γεωπολιτικού χάους.

«Επομένως, ποιος ο λόγος να πατήσει ο Μητσοτάκης πρόωρα το προεκλογικό κουμπί, όταν οι συνθήκες δείχνουν ότι μπορεί να ισχυροποιηθεί και να είναι σε ευνοϊκότερη θέση όταν θα μοιράζει τις καρέκλες της εξουσίας με τον Ανδρουλάκη;», διερωτώνται οι πολιτικοί αναλυτές.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *