Last updated on 18 Ιανουαρίου, 2023 at 06:56 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Χθες αναρτήθηκε στη σελίδα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ένα σφυρί που θα συζητηθεί, καθώς αφορά τον εφοπλιστή και γνωστό επιχειρηματία Στάθη Τοπούζογλου, ιδρυτικό μέτοχο της Energean Oil and Gas και επικεφαλής της ναυτιλιακής Prime Marine Management (με στόλο πάνω από 40 πλοία).
Εάν και δεν είναι γνωστές οι συνθήκες υπό τις οποίες η κατάσταση έφτασε μέχρι το σφυρί, το σίγουρο είναι ότι ο εν λόγω πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Ευστάθιου Τοπούζογλου και αφορά το 50% εξ αδιαιρέτου του ποσοστού της επικαρπίας ενός οικοπέδου μετά κατοικίας, το οποίο βρίσκεται στο Ψυχικό επί της οδού Στρατηγού Ιορδανίδη.
Το οικόπεδο έχει έκταση 827,11 τ.μ. και σε αυτό υπάρχει διώροφη κατοικία που αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 183,91 τ.μ., ισόγειο 187,04 τ.μ. και πρώτο όροφο 161,15 τ.μ. Η κατοικία δηλαδή είναι συνολικής επιφάνειας 532 τ.μ. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου υπάρχουν ακόμη πισίνα 44,29 τ.μ., το μηχανοστάσιό της (7,64 τ.μ.), πέργκολα 29,96 τ.μ. και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτου 30,80 τ.μ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, η αγοραία αξία του ακινήτου (100% κυριότητα) φτάνει τα 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 50% του δικαιώματος επικαρπίας που βγαίνει στο σφυρί η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 370.000 ευρώ.
Βέβαια, ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου 2023, οπότε φαντάζομαι υπάρχει χρόνος αρκετός για να γίνουν ενέργειες αποτροπής. Πάντως, επισπεύδουσα είναι η Intrum, ως διαχειρίστρια της «Vega ΙI NPL Finance DAC» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 300.000 ευρώ, πλέον τόκων και εξόδων εκτελέσεως, που είναι μέρος της συνολικής επιταχθείσης απαίτησης της επισπεύδουσας.
Κατά του οφειλέτη Στ. Τοπούζογλου υπάρχουν μια προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για ποσό 4.355.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 19-3-2007, μια προσημείωση υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 2.500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 23-12-2016, μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 4-2-2020, και η αναγκαστική κατάσχεση που οδηγεί στον πλειστηριασμό και έγινε στις 28-11-2022.
…και ένα στη Φιλοθέη
Η υπόθεση, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων, υπάρχει άλλος ένας πλειστηριασμός σε βάρος του κ. Τοπούζογλου, ο οποίος δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτός αφορά το ποσοστό 100% της επικαρπίας ενός οικοπέδου 863 τ.μ. στη Φιλοθέη, στη θέση Καλογρέζα, επί της οδού Κρανιωτάκη.
Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί οικιστικό κτήριο πολλαπλών επιπέδων, «υψηλής αισθητικής και αξίας, με ακριβά υλικά, υψηλά συστήματα ασφαλείας (εξωτερικό φυλάκιο και τεχνολογικά εξελιγμένες κάμερες στην περίμετρο)» κατά την περιγραφή. Η τιμή εκκίνησης για το ποσοστό επικαρπίας είχε οριστεί στις 616.000 ευρώ, ενώ ο πλειστηριασμός πάλι με επισπεύδουσα την Intrum (ως διαχειρίστρια της «Vega ΙI NPL Finance DAC») ήταν για την ίδια μέρα, δηλαδή 5 Ιουλίου 2023.
Εδώ τα βάρη περιλαμβάνουν μια προσημείωση υπέρ της HSBC Bank PLC για 3.684.000 ευρώ (εγγραφείσα στις 17-12-2009), μια προσημείωση υπέρ της Piraeus SNF DAC για 500.000 ευρώ, εγγραφείσα στις 11-3-2020 και η αναγκαστική κατάσχεση για 200.000 ευρώ (μέρος της απαίτησης) στις 28-11-2022. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι αυτός ο δεύτερος πλειστηριασμός δεν έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, που σημαίνει ότι μπορεί και να έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα.
Η ναυτιλιακή εταιρεία Prime του Στάθη Τοπούζογλου ήταν η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που τον περασμένο Οκτώβριο έλαβε από τον Αμερικάνικο Νηογνώμονα ABS Επιβεβαίωση Συμμόρφωσης SEEMP Part III για το πλοίο της M/T Golden Shiner.
Η Prime είναι μια εταιρεία που κατέχει 24 πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.745.120 dwt, καλά δομημένη και με εμπειρία στην ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων, δεδομένου ότι έχει ναυπηγήσει στα Ναυπηγεία της Νότιας Κορέας συνολικά 18 πλοία.
Στάθης Τοπούζογλου: Ποιος είναι ο εφοπλιστής με τα 24 πλοία που οι τράπεζες του βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια στο Ψυχικό
Το όνομα του Στάθη Τοπούζογλου ήρθε στην επικαιρότητα για τα προβλήματα που έχει με πιστώτριες τράπεζες για τα σπίτια του στο Ψυχικό, το οποίο έχουν προγραμματιστεί να εκ πλειστηριαστούν στις 5 Μαΐου.
Βέβαια έχει όλη τον χρόνο να αντιμετωπίσει το θέμα, αν και η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει τη ναυτιλιακή εταιρεία.
Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι ο ιδρυτής της ναυτιλιακής Prime και είναι Διευθύνων Σύμβουλος της. Είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει περισσότερα από 35 χρόνια εμπειρίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Το 1999, ο Στάθης Τοπούζογλου ίδρυσε την Prime Marine Management, η οποία διαδέχθηκε την Prime Tanker & Prime Gas Management, η οποία ήταν μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης δεξαμενόπλοιων και πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου, η οποία έχει διαχειριστεί περισσότερα από 95 πλοία από την ίδρυσή της.
Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι επίσης ιδρυτικός εταίρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Energean Oil & Gas Plc, μιας εταιρείας έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Footsie 250 με δραστηριότητες στην Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Ο Στάθης Τοπούζογλου είναι επίσης πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της First Lease Ship Trust, εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης.
Βασικός του συνεργάτης του Στάθη Τοπούζογλου στην εταιρεία είναι ο Μιχάλης Χαλκιάς, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Prime και είναι Co-Chief Executive Officer.
Ο Μιχάλης Χαλκιάς έχει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ναυτιλίας.
Το 1999, ο Μιχάλης Χαλκιάς συνίδρυσε την Prime Marine Management.
Πριν από τη συνίδρυση της Prime Marine, εργαζόταν στην Tufton Oceanic Limited, μια εξειδικευμένη ναυτιλιακή εταιρεία χρηματοδότησης και επενδύσεων στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με τις χρηματοδοτήσεις.
Ο Μιχάλης Χαλκιάς υπηρετεί ως Διευθυντής της Global Ship Lease Inc και Διευθυντής της First Lease Ship Trust (D8DU:SGX).
Ο Μιχάλης Χαλκιάς είναι κάτοχος MSc στη Ναυτιλία, Εμπόριο & Χρηματοοικονομικά από το Cass Business School του Λονδίνου και πτυχίο BSc με Άριστα στις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και το Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.
Στο τιμ της εταιρείας είναι επίσης ο Γιώργος Κουλέρης, ο οποίος είναι Chief Operating Officer της PRIME, ο Ιωσήφ Τζαρδής που είναι ο Εμπορικός Διευθυντής της PRIME, ο Μαρίνος Συρίγος, Αναπληρωτής Τεχνικός Διευθυντής και ο Γιώργος Παπαθανασίου, υπεύθυνος για τα ασφαλιστικά και τις χρηματοδοτήσεις.
Ο Στάθης Τοπούζογλου δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας.
Το 2007 ίδρυσε μαζί με τον Μαθιό Ρήγα την Energean Oil and Gas», την εταιρεία που το 2018 άντλησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου 460 εκατ. δολάρια, με στόχο την αξιοποίηση των αποθεμάτων σε Πρίνο και Κατάκολο που είχε στο εξορυκτικό της χαρτοφυλάκιο.
Είναι μια επένδυση που έχει απασχολήσει και την Βουλή των Ελλήνων με συζητήσεις ύστερα από κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων.