Οι συμφωνίες Σι – Πούτιν και το παρασκήνιο της συνάντησης | «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Ουκρανία | Ενωμένοι έναντι της Δύσης

Οι συμφωνίες Σι – Πούτιν και το παρασκήνιο της συνάντησης | «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Ουκρανία

Το ψυχροπολεμικό σκηνικό επιβεβαιώνεται σύμφωνε με το ertnews.gr με δύο συναντήσεις κορυφής, λίγες μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Βλάντιμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο Κινέζος πρόεδρος βρίσκεται στη Ρωσία και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στην Ουκρανία – ο πρώτος ηγέτης της χώρας που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
AP23079602586110
(Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Στη Μόσχα ο Πούτιν επισφράγισε ότι η Κίνα είναι σήμερα ο πιο σημαντικός οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές.

Όλα όσα συζητήθηκαν και έγιναν γνωστά ανάμεσα σε Βλάντιμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ:

  • Αγωγός αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2»,
  • ενέργεια, εμπόριο, επενδύσεις και
  • ενίσχυση συνεργασίας.

Τι δεν γνωρίζουμε:

  • Τι ακριβώς ειπώθηκε για το ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων της Κίνας και
  • αν θα δώσει όπλα η Κίνα στη Ρωσία.

Η Δύση, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μαρία Αλεξάκη, έβγαλε από τη δύσκολη θέση και τους δύο ηγέτες. Ο Πούτιν είπε ότι δεν έχουν γίνει δεκτές οι κινεζικές προτάσεις από την Δύση, οπότε όταν θα είναι έτοιμη η ίδια και το Κίεβο θα συζητήσουν πάνω σε αυτή τη βάση.

Τι είπε ο Σι για το σχέδιο του;

Ότι βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ, ότι η θέση της Κίνας στη σύγκρουση είναι αμερόληπτη και είναι υπέρ της ειρήνης.

Ωστόσο, ο Πούτιν προειδοποίησε τη Βρετανία ότι η Ρωσία θα απαντήσει και ο Σι δεν αντέδρασε.

Το συμπέρασμα από τη συνάντηση των δύο ηγετών:

  • Ο πόλεμος της Ουκρανίας δεν είναι πόλεμος της Κίνας.

Ο Σι έκανε τεράστια προσπάθεια για να μην πάρει θέση διότι όσο και αν μίλησε για ενίσχυση συνεργασίας με τη Ρωσία, η Κίνα δεν θέλει να αποξενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της και να ανοίξει «μέτωπο» μαζί της.

Επομένως, παίρνει από τη μία πλευρά φθηνό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία ενώ από την άλλη παραμένει εμπορικός εταίρος της Ευρώπης.

Εμβάθυνση συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας: Υπογραφή συμφωνιών για ενέργεια, εμπόριο και στο βάθος… Ουκρανία

Πούτιν και Σι υπογράφουν μια σειρά από συμφωνίες για το εμπόριο, την ενέργεια, για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους. Μετά τις πρώτες δηλώσεις για τις διμερείς σχέσεις, ήρθαν και τα σχόλια για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με αφορμή μάλιστα δηλώσεις βρετανών αξιωματούχων πως θα μπορούσαν να σταλούν στο Κίεβο πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο, ο Πούτιν προειδοποίησε. «Φαίνεται πως η Δύση έχει αποφασίσει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο ζωντανό Ουκρανό, όχι μόνο στα λόγια αλλά και σε πράξεις. Σε σχέση με αυτό, εάν δηλαδή συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Ρωσία θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, μάλιστα, απείλησε πως σε τέτοιο ενδεχόμενο μία πυρηνική διένεξη θα ήταν κοντά.

Δίπλα στον Ρώσο πρόεδρο, ο Σι Τζινπίνγκ επέμενε στην αμεροληψία της Κίνας και στην εφαρμογή του ειρηνευτικού του σχεδίου. «Στεκόμασταν πάντοτε στην πλευρά της ειρήνης και του διαλόγου και στην σωστή πλευρά της ιστορίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κίνας.

Σχέδιο Κίνας για Ουκρανία: Συμπίπτει με τη ρωσική προσέγγιση, λέει ο Πούτιν

«Πιστεύουμε ότι πολλές προϋποθέσεις του ειρηνευτικού σχεδίου της Κίνας, συμπίπτουν με τη ρωσική προσέγγιση και μπορούν να είναι η βάση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι», τόνισε ο Πούτιν.

a77c96a3a33e4a0ca8c185f0b92457fd

Ο Πούτιν «ποντάρει» στη συμμαχία του με το Πεκίνο

Ήταν η δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε ένα 24ωρο. Η χθεσινή ανεπίσημη διήρκεσε τέσσερις ώρες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει με μία σπάνια κίνηση τη σημασία που δίνει στη συμμαχία τους: Συνόδεψε τον Σι μέχρι το αυτοκίνητο μετά το γεύμα.

«(Ο Σι) καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα η Ρωσία χρειάζεται περισσότερο την Κίνα, απ’ ότι η Κίνα τη Ρωσία και το βλέπει ως μια ευκαιρία να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη σχέση», ανέφρε η αναλύτρια Κάρεν Λεόνγκ.

Δυσφορία στη Δύση: Ζητούν από τον Σι να δει τον Ζελένσκι

Ωστόσο, η Δύση φροντίζει με κάθε τρόπο να διαμηνύσει στο Πεκίνο πως το σχέδιο του για την Ουκρανία δεν είναι αποδεκτό. Ο Τζον Κίρμπι ζητά από τον Σι να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, ενώ ο Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί την Κίνα να μην δώσει όπλα στη Ρωσία, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα θα το ζητήσει από το Πεκίνο.

«Η Κίνα δεν πρέπει να δώσει όπλα στη Ρωσία, αυτό θα σήμαινε στήριξη σε ένα παράνομο πόλεμο», επισήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Την ώρα της συνάντησης Πούτιν – Σι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, έφτανε στο Κίεβο. Συναντήθηκε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και επισκέφθηκε και τη μαρτυρική Μπούκα. «Καθώς πατώ τα εδάφη της Μπούκα σήμερα, αισθάνομαι μεγάλο θυμό για όλες τις φρικτές πράξεις που έχουν γίνει εδώ», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.

Στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι τόνισε πως έχει καλέσει την Κίνα σε συνομιλίες, όμως ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

2023 03 21T181848Z 1893130809 RC2IYZ9XXKFX RTRMADP 3 CHINA RUSSIA DIPLOMACY XI PUTIN

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό

Η άφιξη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα αποτελεί την πιο σημαντική επίσκεψη ξένου ηγέτη εκεί, από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Έπειτα από εβδομάδες φημολογιών, ο πρόεδρος της Κίνας προσγειώθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Πούτιν και Σι βρέθηκαν τα περασμένα δύο 24ωρα να επιδεικνύουν τη φιλία τους ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα φαινομενικώς κοινό μέτωπο απέναντι στη Δύση και κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ.

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό-1

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ηγέτης συναντήθηκαν χθες και σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους για την εμβάθυνση της σινορωσικής πολιτικο-οικονομικής συνεργασίας και στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα προς την πλευρά της Δύσης.

Αβέβαιο το μέλλον του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου

Ωστόσο, καθώς οι ηγέτες ολοκλήρωναν τις επίσημες συνομιλίες τους, δεν υπήρχε καμία ορατή πρόοδος αναφορικά με το κινεζικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Ο Σι παρουσίασε την επίσκεψή του στη Μόσχα ως το ξεκίνημα «ενός νέου κεφαλαίου» που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των σινορωσικών σχέσεων. Αυτή η επίσκεψη παρουσιάστηκε από την κινεζική πλευρά ως μέρος μιας τολμηρής πρωτοβουλίας που στόχο έχει τη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Σι προσκάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Κίνα αργότερα φέτος.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ενώ ο Σι στεκόταν δίπλα στον Πούτιν, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα πραγματοποιούσε ταξίδι έκπληξη στην Ουκρανία.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, μόλις λίγες ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν τον οποίο κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου, ο Κισίντα επισκέφθηκε τη Μπούτσα βορείως του Κιέβου, όπου εκατοντάδες Ουκρανοί άμαχοι είχαν χάσει πέρυσι τη ζωή τους εν μέσω ρωσικών θηριωδιών όπως καταγγέλλεται.

Σινορωσικά «πυρά» κατά ΗΠΑ 

Στο πλαίσιο άρθρου που δημοσίευσε στην κινεζική κρατική People’s Daily, ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι «η πολιτική των ΗΠΑ» απέναντι στη Ρωσία, στην Κίνα και σε «όλους εκείνους που δεν λυγίζουν μπροστά στις αμερικανικές διαταγές», γίνεται πλέον «όλο και πιο σκληρή και επιθετική».  

«Δεν υπάρχει καθολικό μοντέλο διακυβέρνησης και δεν υπάρχει παγκόσμια τάξη όπου τον τελευταίο λόγο τον έχει μόνο μία χώρα», σημειώνει, από την πλευρά του, ο Σι σε άρθρο που δημοσίευσε στο ρωσικό κρατικό RIA Novosti.

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό-2

Ως έναν βαθμό, η συνάντηση των δύο πιο επιφανών αυταρχικών ηγετών της υφηλίου σηματοδοτεί τη σκλήρυνση ενός ιδεολογικού άξονα, γράφει ο Ισάν Θαρούρ στην Washington Post. Πούτιν και Σι έχουν τα δικά τους οράματα για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων στην οποία δεν θα έχει θέση η όποια υποτιθέμενη αμερικανική ηγεμονία. Και οι δύο καταγγέλλουν, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσα από τα φερέφωνά τους, αυτό που αποκαλούν αμερικανική υποκρισία. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμειγνύονται σε υποθέσεις που δεν θα έπρεπε.

«Το Πεκίνο αρνείται να καταδικάσει τη (σ.σ. ρωσική) εισβολή, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία) και επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις… Η Κίνα πέρυσι κράτησε ζωντανή τη ρωσική οικονομία, ενισχύοντας τις εμπορικές συναλλαγές…», σημειώνει η Ρόμπιν Ντίξον μέσα από τις σελίδες της Washington Post.   

Ενώ η Δύση επιδιώκει να απομονώσει τη Ρωσία με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η επιρροή της Κίνας πάνω στη Μόσχα έχει, λοιπόν, αυξηθεί.

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό-3

Πεκίνο και Μόσχα συμφωνούν ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ως εκείνη έχει επί του παρόντος, είναι άδικη, παράλογη και ατελής. Κίνα και Ρωσία προσεγγίζουν ωστόσο αυτό το υπάρχον στάτους κβο με εμφανώς διαφορετικούς τρόπους, όπως σημειώνει ο Ζάο Λονγκ των Ινστιτούτων Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης (Shanghai Institutes for International Studies – SIIS). «Η Κίνα δίνει έμφαση στη μεταρρύθμιση και στη βελτίωση, όχι στο να ξεκινήσουν όλα πάλι από την αρχή», συνεχίζει ο Ζάο Λονγκ.

Κινέζοι αξιωματούχοι και αναλυτές μπορεί να αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας (σ.σ. στην Ουκρανία), ωστόσο έχουν βολευτεί με τον Πούτιν ο οποίος εξ ανάγκης πια τοποθετεί τη Ρωσία σε ρόλο μικρότερου εταίρου της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή, σχολιάζει ο Ισάν Θαρούρ.

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό-4

«Στους Ρώσους ηγέτες αρέσει να τονίζουν την άνευ προηγουμένου στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας», γράφει η Αλεξάνδρα Προκοπένκο στο Carnegie Politika, το ιστολόγιο του Carnegie Endowment for International Peace για τη Ρωσία και την Ευρασία. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, αυτή η συνεργασία ενισχύει την εξάρτηση της Μόσχας από το Πεκίνο.  

Πούτιν – Σι: Ενωμένοι έναντι της Δύσης, δίχως διέξοδο στο Ουκρανικό-5

Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του Carnegie Russia Eurasia Center, προειδοποιεί ότι μπορεί να έρθει μια στιγμή κατά την οποία το Πεκίνο θα εκμεταλλευτεί την αυξημένη επιρροή του έναντι της Μόσχας προκειμένου να εξασφαλίσει υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Γκαμπούεφ υποστηρίζει, για παράδειγμα, ότι η κινεζική πλευρά θα μπορούσε στο μέλλον να ζητήσει από τους Ρώσους να της δώσουν πρόσβαση στις ναυτικές τους βάσεις στην Αρκτική ή να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στην (ανταγωνιστική έναντι του Πεκίνου) Ινδία.

«Η Κίνα αρκείται απλώς στο να αξιοποιεί την αυξανόμενη γεωοικονομική της επιρροή έναντι της Ρωσίας εξασφαλίζοντας εκπτώσεις στις εξαγωγές (σ.σ. ρωσικών) υδρογονανθράκων και κατακτώντας (σ.σ. με κινεζικά προϊόντα) τη (σ.σ. ρωσική) αγορά… Ίσως όμως να είναι μόνο θέμα χρόνου προτού η Κίνα απαιτήσει περισσότερη πολιτική πίστη επειδή βοήθησε το καθεστώς του Πούτιν να κρατηθεί ζωντανό», γράφει ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ στον Economist.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *