Πατριαρχείο:Ο Πούτιν “βλέπει” τις ΗΠΑ πίσω από τη διαμάχη των ορθόδοξων εκκλησιών

Πατριαρχείο

Πατριαρχείο Μόσχας κατά Κωνσταντινούπολης για την Ουκρανία.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Άρθρο του περιοδικού Economist για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στον ορθόδοξο κόσμο λόγω του σχίσματος μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με αφετηρία την αναγνώριση από το τελευταίο του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, αναφέρει το παρασκήνιο της κρίσης.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή είχε θεωρήσει την εξέλιξη αυτή ως παρέμβαση της διπλωματίας των ΗΠΑ ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Ρωσίας.

Η αναγνώριση από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει μια σοβαρή κρίση στον ορθόδοξο κόσμο, σύμφωνα με το άρθρο. Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και η Εκκλησία της Ελλάδος συντάχτηκαν με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στην Κύπρο, οι επίσκοποι είναι διχασμένοι.

Στο άρθρο επίσης υπογραμμίζεται η ψυχρότητα στις σχέσεις Ελλάδος –Ρωσίας και λόγω της προσέγγισης της τελευταίας με την Τουρκία. Υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα για το λόγο αυτό έχει πλησιάσει πολύ περισσότερο την Αμερική και το Ισραήλ σε ενεργειακά και στρατιωτικά θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, επέμεινε στις 6 Φεβρουαρίου ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξυγίανση των σχέσεων με τους Ρώσους, αλλά επίσης αναφέρθηκε και στη μεσαιωνική φιλοδοξία τους να αποτελέσουν τη Τρίτη Ρώμη.

Οι ρωσο-ελληνικές διενέξεις επηρεάζουν επίσης και τις επισκέψεις ευσεβών Ρώσων σε ελληνικές ιερές τοποθεσίες. Το Πατριαρχείο της Μόσχας δημοσίευσε μια λίστα με τις ελληνικές μητροπόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, τις οποίες οι Ρώσοι προσκυνητές δεν έχουν “καμία ευλογία” να επισκεφθούν. Αυτές είναι οι περιοχές των οποίων οι μητροπολίτες εξέφρασαν υποστήριξη για τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας.

Τίτλος; An Orthodox Christian schism in Ukraine echoes around the world

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *