Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο

Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός
Ο Γιώργος Γεωργαντάς INTIME NEWS | Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να χειριστεί μία ακόμη κυβερνητική κρίση, που αυτή τη φορά προέκυψε λόγω πρωτοφανούς γκάφας υπουργού του. Πώς φτάσαμε στην υπουργοποίηση Γεωργαντά.

Σ’ αυτή τη φάση όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να μειώσει περαιτέρω την κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας και να μεταδώσει μία κυβερνητική κρίση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος. Με όρους στενού πολιτικού συμφέροντος μάλλον σκέφτηκε ορθά.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η παραίτηση του κ. Λιβανού και η αντικατάστασή του με τον μέχρι πρότινος Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά δίνει στον Πρωθυπουργό σε πρώτη ανάγνωση δύο πλεονεκτήματα.

Το ένα έχει να κάνει με τη συγκυρία και το ξεσηκωμό των αγροτών σε Λάρισα και Αίγιο. Ο νέος Υπουργός θα θελήσει να πάρει έστω μία μικρή πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και οπωσδήποτε θα ριχτεί στη μάχη για τον …εξευμενισμό των αγροτών έχοντας περισσότερα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου από το διάδοχό του.

LIVANIOS
ο Σπήλιος Λιβανός | Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο

Θυμίζουμε εδώ ότι ο κ. Λιβανός βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, της Αξιωματικής κυρίως, διότι έσπευσε να ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα στο 13% κάτι που όμως ίσχυε ήδη τα τελευταία χρόνια.

Με την τοποθέτηση εξάλλου στο ποστό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, ο Πρωθυπουργός δίνει όλες τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον Κυριάκο Πιερρακάκη. Οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ ήξεραν ότι οι κκ Πιερρακάκης και Γεωργαντάς είχαν διαφωνίες εντοπισμένες ακριβώς σ’ αυτό το κομμάτι οι οποίες πλέον προφανώς θα πάψουν να υφίστανται.

Η κρίση όμως της Δευτέρας δεν παύει να είναι μία ακόμη κρίση για μια κυβέρνηση η οποία τον τελευταίο μήνα έχει βρεθεί στριμωγμένη στα σχοινιά για μία σειρά από θέματα όπως η διαχείριση της κακοκαιρίας, η διαχείρισης της πανδημίας και οι εγκρίσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων αμφίβολης επιστημονικής αξίας από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του Μαξίμου πιστεύουν ότι με την άμεση αντικατάσταση του κ. Λιβανού μπορούν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη για τους ίδιους φυγή προς τα εμπρός. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν οι ελπίδες αυτές είναι βάσιμες.

Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν αντιλήφθηκε το βίντεο με τις δηλώσεις του Σπήλιου Λιβανού για τις πυρκαγιές, του τηλεφώνησε ζητώντας εξηγήσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. (INTIME NEWS) | Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο

Σπήλιος Λιβανός: Η «εποποιία» τον οδήγησε στην έξοδο

Μια συνομιλία που έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα ήταν αυτή που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, εξηγεί ο Σταύρος Παπαντωνίου. Συγκεκριμένα, οι απαράδεκτες δηλώσεις Δούκα ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού έγιναν στις 2 Φεβρουαρίου σε σύσκεψη στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό.

Εκεί, ο πρώην υπουργός και νυν δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, έκανε ενώπιον του Σπήλιου Λιβανού την εξής απαράδεκτη δήλωση που αφορούσε τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007: «Οταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…», είπε αρχικά και κάποιος διέκοψε από την ομήγυρη και πρόσθεσε: «Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά».

Εκεί ο δήμαρχος Σπάρτης ξαναπήρε τον λόγο και είπε: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι». Τότε φαίνεται να παρεμβαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός –αυτή η φράση έφερε και την καρατόμηση– και να λέει: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

Νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι πρότινος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το βίντεο έπεσε χθες στην αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη αφότου άρχισε να παίρνει διαστάσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας. Ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή.

Λίγο αργότερα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Λιβανό «ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Ακολούθως ανακοινώθηκε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, μέχρι πρότινος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν πως «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και πρόσθεταν πως «ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στην κυβέρνηση».

Από πλευράς της αντιπολίτευσης υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως «η παραίτηση του κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της Ν.Δ. σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές», κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως ακολουθεί «την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης».

Το ΚΙΝΑΛ, από την πλευρά του, τονίζει πως «η κυνική ομολογία υπουργών της Ν.Δ. για την “πολιτική εποποιία” της κυβέρνησης Καραμανλή, στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της Ν.Δ.».

mitsotakis livanos

Σπήλιος Λίβανος: Το παρασκήνιο της αποπομπής και τα μηνύματα Μητσοτάκη προς πάσα κατεύθυνση

Οι πληροφορίες λένε ότι η συνομιλία ήταν σε έντονο ύφος από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος όταν είδε το σχετικό βίντεο με τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα να επαίρεται για τις αποζημιώσεις που δόθηκαν επί κυβέρνησης Καραμανλή (τότε ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών) στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, και τον Σπήλιο Λίβανο του όχι μόνο να μην αποδοκιμάζει αλλά να μιλά και για… “εποποιία”, εξανέστη.

«Η αντίδραση σου ήταν απαράδεκτη» είπε, μεταξύ άλλων στον Σπήλιο Λιβανό, σημειώνοντας με νόημα ότι… τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. «Θα έπρεπε να είχα αντιδράσει διαφορετικά» φέρεται να απάντησε ο υπουργός, σπεύδοντας να δηλώσει ότι εφόσον δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή παραίτησης.

Όπως κι έγινε. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση, η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν… μονόδρομος για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος. Αλλά αυτά που είπε για ένα τόσο τραγικό γεγονός ο κ. Δούκας είναι εκτός του αξιακού πλαισίου του πρωθυπουργού. Η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα θέμα παραμονής στην κυβέρνηση» δήλωναν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα «μηνύματα» του πρωθυπουργού προς πάσα κατεύθυνση…

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι στέλνει δύο ξεκάθαρα μηνύματα

Πρώτον, ότι όλοι οι υπουργοί και αξιωματούχοι της κυβέρνησης οφείλουν να είναι προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους και με πράξεις ή παραλείψεις τους να μη “λαβώνουν” την εικόνα της κυβέρνησης.

Δεύτερον, ότι κανένας συνεργάτης του πρωθυπουργού, ακόμη και αυτοί με τους οποίους τους συνδέει προσωπική φιλία, δεν είναι στο απυρόβλητο. 

Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού

Οι δύο άντρες έκλεισαν το τηλέφωνο χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει απαντήσει για τις προθέσεις του και λίγο αργότερα, λαμβάνοντας την επιστολή παραίτησης του υπουργού του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδιδε την ανακοίνωση απομάκρυνσης του κ. Λιβάνου από τη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην επιστολή παραίτησης του ο Σπήλιος Λίβανος μιλά για… ειρωνική διάθεση από πλευράς του απέναντι σε όσα εκστόμισε ο Πέτρος Δούκας.

«Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» ανέφερε στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει στη σέντρα» και τον Γ. Γεωργαντά 

Πριν ακόμη δεχτεί τα συγχαρητήρια φίλων και συναδέλφων του για την αναβάθμιση του σε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε κατά του κ. Γιώργου Γεωργαντά…. Κοινοποίησε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2012, μιλώντας σε “γαλάζια” στελέχη, να τους προτρέπει να… υπενθυμίσουν σε όσους «ωφελήθηκαν» από τη Ν.Δ, με προσλήψεις, συμβάσεις ή προγράμματα stage κλπ, να στηρίξουν το κόμμα στις εκλογές.

Τι απαντά το Μαξίμου

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλούν για «γνωστή κοπτοραπτική του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να βρει ντε και καλά κάτι για να πλήξει τα στελέχη της κυβέρνησης».

Πρόκειται, σημειώνουν, για απόσπασμα ενός βίντεο από την προεκλογική περίοδο του 2012, στην οποία απευθύνεται σε κομματικά στελέχη και τους ζητάει να κινητοποιηθούν. «Το να το κάνει θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, όταν η κ. Χριστοδουλοπούλου μιλάει για έλεγχο του κράτους κατά το πρότυπο των “πρασινοφρουρών” του 1981, ενώ ο Πολάκης και ο Τσίπρας ζητούν  “έλεγχο των “αρμών”, το μόνο που δείχνει είναι πολιτική απελπισία» προσθέτουν με έμφαση.

Εκτός ΝΔ ο Πέτρος Δούκας

Νωρίς το βράδυ η ΝΔ ανακοίνωνε τη διαγραφή και του πρώην υπουργού και βουλευτή της, σημερινού δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα από μέλος της παράταξης, καταλογίζοντας του ότι οι δηλώσεις του εκτός «ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και της αξίες της ΝΔ», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μοσχάτου.

One thought on “Πόση ζημιά έκανε ο Λιβανός | Γιατί έγινε Υπουργός ο Γεωργαντάς | Το παρασκήνιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *