Πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Πώς θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συνεχής τάση ανόδου των τιμών σε όλον τον κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη του επιπέδου του πληθωρισμού σε μηνιαία βάση.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παναγιώτης Ε. Πετράκης – Παντελής Χ. Κωστής

Όπως είναι εμφανές από το Διάγραμμα 1 από τον Ιανουάριο του 2021 και έπειτα παρατηρείται συνεχής άνοδος του επιπέδου των τιμών και στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 1,9% τον Αύγουστο.

Το διάγραμμα μετά τον Αύγουστο του 2021 συνεχίζει με τριμηνιαία στοιχεία παρουσιάζονται τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό όπως προκύπτουν από την Oxford Economics έως και το 2025. Είναι εμφανές ότι με βάση τις εκτιμήσεις αυτές ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ξεπεράσει τον στόχο του 2% κατά τα επόμενα έτη.

Τον τελευταίο καιρό, παρακολουθούμε λόγω της εξέλιξης αυτής μια σειρά από δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τους κινδύνους που συνοδεύουν την αύξηση του πληθωρισμού και ότι πιθανότατα για το 2021 ο πληθωρισμoς θα φτάσει στην Ελλάδα σε υψηλό δεκαετίας, κοντά στο 2,5%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που παρατηρείται για την Ευρωζώνη με τον πληθωρισμό να κινείται μάλιστα σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά της Ελλάδας φτάνοντας τον Αύγουστο του 2021 το 3% (με βάση τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat).

Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη αρκετά πάνω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για πληθωρισμό της τάξης του 2%, με την ΕΚΤ ωστόσο να παρουσιάζεται καθησυχαστική αναφέροντας ότι ο πληθωρισμός είναι αυξημένος λόγω των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των πρώτων υλών καθώς και των ελλείψεων εξαρτημάτων, όπως τα μικροτσίπ, που προκάλεσε η πανδημία και ότι από το επόμενο έτος θα πρέπει να αναμένεται και πάλι μείωσή του.

Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Oxford Economics, της Focus Economics και της Consensus Economics σχετικά με το αναμενόμενο ύψος του πληθωρισμού για το 2021 και το 2022 για την Ελλάδα.

Παρά την αύξηση των τελευταίων μηνών, είναι σαφές ότι η εικόνα που παρουσιάζεται από τους τρεις αξιόπιστους ως προς τις προβλέψεις τους οργανισμούς είναι αρκετά πιο αισιόδοξη για το ύψος του πληθωρισμού το 2021. Οι 2 από τους 3 οργανισμούς (Consensus Economics και Focus Economics) κάνουν λόγω για μηδενικό πληθωρισμό και η Oxford Economics για πληθωρισμό της τάξης του 0,6%, για το σύνολο του έτους.

* Παναγιώτης Ε. Πετράκης – Καθηγητής ΕΚΠΑ / Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

* Παντελής Χ. Κωστής (Ph.D.) – ΕΚΠΑ / Τμήμα Οικονομικών Επιστημών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *