Νόμιμες υποκλοπές στα τηλέφωνα του Αντόνιο Κόστα «μίλησαν» για το σκάνδαλο με το λίθιο και το υδρόγονο

Νόμιμες υποκλοπές στα τηλέφωνα του Αντόνιο Κόστα «μίλησαν» για το σκάνδαλο με το λίθιο και το υδρόγονο

Νόμιμες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις οδήγησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου στην Πορτογαλία, που οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής έκδοσης της Huffington Post, το 2021 είχαν καταγραφεί τρεις τηλεφωνικές κλήσεις με τον Αντόνιο Κόστα. Εκείνη την περίοδο ερευνούσαν τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Μάτος Φερνάντες και μια επένδυση άνω του 1,5 δισ. ευρώ σε πράσινο υδρογόνο. Δεδομένου ότι οι υποκλοπές αφορούσαν τον πρωθυπουργό, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο – τελικά ενέκρινε τη χρήση ενός από τα τρία τηλεφωνήματα.

Και τον περασμένο Ιανουάριο η Εισαγγελία επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας για υδρογόνο και λίθιο – μια έρευνα που καλύπτεται από το απόρρητο.

Η έρευνα που βάζει τέλος στη λαμπρή πολιτική καριέρα του Αντόνιο Κόστα αφορά επιχείρηση πράσινου υδρογόνου στο Sines και λιθίου στην πόλη Montalegre, στη βόρεια Πορτογαλία. Εκεί όπου ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στην Ευρώπη αυτού του απαραίτητου ορυκτού για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων και επομένως απαραίτητου για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Κόστα και το σκάνδαλο με το λίθιο και το υδρογόνο

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το iEidiseis, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του και την επιβεβαίωση του γενικού εισαγγελέα της χώρας ότι διεξάγεται έρευνα εναντίον του στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, ο Κόστα δήλωσε «έκπληκτος» όταν έμαθε ότι «έχει ήδη κινηθεί ή θα κινηθεί ποινική υπόθεση εναντίον μου» και επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε «παράνομη ή καταδικαστέα πράξη».
Ο Κόστα δήλωσε ότι η σοβαρότητα των κατηγοριών που οδηγούν στην έρευνά του είναι «ασυμβίβαστη με την αξιοπρέπεια του αξιώματος του πρωθυπουργού», καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της θητείας του.
Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει νέες εκλογές ή θα επιλέξει νέο πρωθυπουργό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα.

Το γραφείο της προεδρίας επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες των κομμάτων θα κληθούν να συνεδριάσουν την Τετάρτη, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας, συμβουλευτικό όργανο του προέδρου, αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη.
Ο Κόστα δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, αλλά διευκρίνισε ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για ανώτερο αξίωμα. Η παραίτησή του σηματοδοτεί «το τέλος ενός κεφαλαίου» στη ζωή του, είπε.

Προγράμματα εξόρυξης λιθίου

Η παραίτηση του πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες αφότου η εθνική αστυνομία της Πορτογαλίας πραγματοποίησε έρευνες στην κατοικία του Κόστα και σε διάφορα κτίρια υπουργείων. Οι έρευνες εντάσσονται στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά που συνδέεται με σχέδια εξόρυξης λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και με ένα μεγαλεπήβολο έργο πράσινου υδρογόνου στο Sines.

Ο προσωπάρχης του Κόστα, Vítor Escária, συνελήφθη επίσης, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο γενικός εισαγγελέας. Οι αρχές επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο υπουργός Υποδομών João Galamba και ο επικεφαλής της Πορτογαλικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Nuno Lacasta είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα έργα αυτά έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση λόγω της χαμηλής ποιότητας του υλικού που πρόκειται να εξορυχθεί και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται.

Μια έρευνα του POLITICO το 2021 σχετικά με ένα σχέδιο εξόρυξης στη βόρεια περιοχή Montealegre ανέδειξε αυτές τις αντιπαραθέσεις και οδήγησε τελικά την πορτογαλική κυβέρνηση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Το εκτελεστικό όργανο του πρωθυπουργού είχε επίσης ποντάρει πολλά σε έναν πράσινο κόμβο παραγωγής υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, ένα έργο που χρηματοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ για την καινοτομία.

Τέλος εποχής

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κόστα έγινε πρωθυπουργός της Πορτογαλίας το 2015, σχηματίζοντας μια κυβέρνηση μειοψηφίας που υποστηρίχθηκε από έναν απίθανο συνασπισμό ακροαριστερών κομμάτων.
Η κυβέρνησή του επέβλεψε μια τουριστική έκρηξη που μετέτρεψε τη χώρα σε διεθνές hotspot και οδήγησε τους παρατηρητές να χαιρετίσουν το «πορτογαλικό οικονομικό θαύμα» που είχε μεταμορφώσει τη χώρα μετά από χρόνια λιτότητας που επιβλήθηκαν μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο αντίκτυπος του κορονοϊού στον τουρισμό, ωστόσο, μετρίασε τον ενθουσιασμό για τον Κόστα και κάλεσε την κριτική της κυβέρνησής του για την προώθηση φθηνών θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών και τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ψηφιακούς νομάδες. Τα αριστερά κόμματα ήρθαν επίσης σε ρήξη με τον πρωθυπουργό λόγω των πενιχρών δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για την αδράνεια της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια μιας πανεθνικής στεγαστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισροή ομογενών κατοίκων.

Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη δυσαρέσκεια των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Κόστα κατάφερε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο της χώρας στις βουλευτικές εκλογές του 2022 χάρη σε μια εκστρατεία στην οποία ο Κόστα εμφανίστηκε ως η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που υποστηριζόταν από το ακροδεξιό κόμμα Chega.

Κορυφαία θέση στην ΕΕ

Παρά την κλίμακα της νίκης του, η τελευταία κυβέρνηση του Κόστα έχει πληγεί από μια συνεχή ροή σκανδάλων, με περισσότερα από δώδεκα μέλη του εκτελεστικού του οργάνου να έχουν παραιτηθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια για διάφορους λόγους.
Παρόλα αυτά, η ιδιότητα του Κόστα ως ένας από τους μακροβιότερους πρωθυπουργούς της ΕΕ τον είχε καταστήσει βασικό υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την οποία το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναμένεται ευρέως να διεκδικήσει όταν αυτή κενωθεί τον Νοέμβριο του 2024. Ο Πορτογάλος πολιτικός είναι συμπαθής στους άλλους ηγέτες της ΕΕ, ενώ η ευχέρεια της γαλλικής του γλώσσας θεωρήθηκε πλεονέκτημα.

«Είναι ένα ζευγάρι ασφαλών χεριών, με την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά χωρίς εκείνες τις φιλοδοξίες για μελλοντικές θέσεις» που συχνά καταλήγουν να απογοητεύουν συναδέλφους ηγέτες, δήλωσε στο POLITICO ένας διπλωμάτης υπό το καθεστώς ανωνυμίας να μιλήσει ειλικρινά για το ευαίσθητο θέμα.

Η παραίτηση του Κόστα σχεδόν σίγουρα ρίχνει αυλαία σε αυτές τις φιλοδοξίες και αφήνει ορθάνοιχτο τον δρόμο για τη διαδοχή του σημερινού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *