Politico – Βουλή | Η έρευνα για το ελληνικό spyware καταλήγει σε αδιέξοδο

Politico - Βουλή | Η έρευνα για το ελληνικό spyware καταλήγει σε αδιέξοδο

«Η Βουλή των Ελλήνων ολοκλήρωσε την έρευνά της για τη χρήση spyware από την ΕΥΠ. Απλώς μην ρωτάτε τους νομοθέτες ποια είναι τα κοινά συμπεράσματα», αναφέρει το Politico, σε άρθρο του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Μετά από εβδομάδες ακροάσεων, το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, υπογραμμίζοντας ότι παρακολούθηση κρίθηκε νόμιμη», προσθέτει, και κατόπιν ξεδιπλώνει το χρονικό της υπόθεσης και τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα (11/10), οπότε και υποβλήθηκαν τα πορίσματα των πολιτικών κομμάτων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όσο και από την ποινική δικαιοσύνη επισημαίνει στο πόρισμα που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή.

GettyImages 1242726298 scaled

Στην πορισματική έκθεση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως «η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:

«Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε όλους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για τη ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης».

Σε άλλο σημείο της πορισματικής έκθεσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζεται πως «δεν προέκυψε ότι συνέτρεχε λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Επομένως η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ κ. Νίκου Ανδρουλάκη ήταν παράνομη. Υφίστανται επομένως σοβαρές ενδείξεις ότι η ομάδα των προσώπων που αιτήθηκαν, υπέβαλαν, εισηγήθηκαν, επόπτευσαν, ενέκριναν, εκτέλεσαν και με οποιοδήποτε τρόπο γνώριζαν σε οποιοδήποτε χρόνο, δεν απέτρεψαν ή και συνέδραμαν με πράξεις και παραλείψεις τους στην παράνομη παρακολούθηση έχουν πιθανόν τελέσει αξιόποινες πράξεις».

Ενώ τονίζεται ακόμα πως «καθίσταται αναγκαία η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και η ενίσχυση του ρόλου της εισαγγελικής αρχής και της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής».

GettyImages 1242723644 scaled

«Αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής ήταν η πλήρης συγκάλυψη της αλήθειας και των πολιτικών και άλλων ευθυνών για τις υποκλοπές, σε όλες τις υποθέσεις. Ειδικά στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, η συγκάλυψη δρομολογήθηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, με κανονικό εξοβελισμό της υπόθεσης από τη συζήτηση και την όποια έρευνα» σημειώνεται χαρακτηριστικά στις θέσεις που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η Εξεταστική Επιτροπή για τις παρακολουθήσεις-υποκλοπές επιβεβαίωσε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ, για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα αυτών των επιτροπών, που έχει πια αποδειχθεί ότι δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπευθύνων πίσω από τα κάθε είδους ”σκάνδαλα”» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ως «κακοστημένη θεατρική παράσταση» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, δηλώνοντας πως δεν θα παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, για την ψήφιση του «εντελώς προβλέψιμου ”Πορίσματος” της δέσμιας κυβερνητικής πλειοψηφίας». Δημοσιοποιώντας, παράλληλα, τις 11 θέσεις του σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ως «κακοστημένη θεατρική παράσταση» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 την Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, δηλώνοντας πως δεν θα παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, για την ψήφιση του «εντελώς προβλέψιμου ”Πορίσματος” της δέσμιας κυβερνητικής πλειοψηφίας». Δημοσιοποιώντας, παράλληλα, τις 11 θέσεις του σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί σκανδάλου γύρω από τη νόμιμη επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και τη λειτουργία της ΕΥΠ κάνουν λόγο κύκλοι της ΝΔ μετά την κατάθεση του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

«Γαλάζιες» πηγές σημειώναν πως «από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής και τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων, προκύπτει με απόλυτη σαφήνεια ότι η κυβέρνηση υπηρέτησε τον σκοπό της διερεύνησης της υπόθεσης Ανδρουλάκη, της θεσμικής θωράκιση του πλαισίου νόμιμων άρσεων απορρήτου και της ανάγκης ενίσχυσης της λειτουργίας της ΕΥΠ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *