Μεγάλη Βρετανία – Ηνωμένο Βασίλειο – Αγγλία | Ποιες οι διαφορές

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:53 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Μεγάλη Βρετανία - Ηνωμένο Βασίλειο - Αγγλία | Ποιες οι διαφορές

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί η Μεγάλη Βρετανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αγγλία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι όροι, αν και συχνά χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν το ίδιο πράγμα, έχουν διαφορετική σημασία για τους Βρετανούς.

6111134b69b9dcb9c953bb227317f7fc XL

Ας δούμε τις διαφορές.

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom), Μεγάλη Βρετανία (Great Britain), Αγγλία (England). Συχνά, οι περισσότεροι από εμάς, τις παραπάνω ονομασίες τις συνδέουμε με την Αγγλία κι μόνο. Και όμως αυτό είναι λάθος, καθώς η κάθε μια από τις ονομασίες αυτές δημιουργήθηκε για να προσδιορίζει κάτι διαφορετικό. Ας δούμε όμως πού οφείλεται η σύγχυση αυτή, η οποία ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη Βρετανία (Great Britain)

Το 1536, η Αγγλία και η Ουαλία ενώθηκαν κάτω από το στέμα του Άγγλου Βασιλιά. Το 1707, στην ένωση αυτή προσχώρησε και η Σκωτία με την ένωση να ονομάζεται επίσημα «Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας» (Kingdom of Great Britain) ή Μεγάλη Βρετανία. Η πρώτη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας προέκυψε από την ένωση των σημαιών της Αγγλίας και της Σκωτίας. Πολύ συχνά όμως συνδέεται μόνο με την Αγγλία.

1auk2

Ηνωμένο Βασίλειο (United Kingdom)

Το 1801, η Ιρλανδία αποφάσισε να προσχωρήσει και αυτή στην ένωση των τριών που σχημάτιζαν την Μεγάλη Βρετανία. H ένταξη αυτή έδωσε νέα μορφή στην ένωση η οποία μετονομάστηκε σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» (United Kingdom of Great Britain and Ireland).

Με τη διάσπαση της Ιρλανδίας σε Βόρειο Ιρλανδία και ΕΙΡΕ (Republic of Ireland), το τελευταίο αποχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει και ο όρος σε «Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας». Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτή συγχύζεται με αυτή της Αγγλίας και μόνο όμως είναι συνδυασμός των σημαιών της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Βορείου Ιρλανδίας.

1auk

Που οφείλετε η σύγχυση;

Ο λόγος που έχει επιφέρει τη σύγχυση ανάμεσα στους δύο όρους, είναι η λέξη «χώρα» και οι πολιτικές προεκτάσεις που περικλύει ο όρος αυτός. Οι κάτοικοι των τεσσάρων χωρών που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρούν πως οι χώρες τους είναι ανεξάρτητες καθώς έχουν δικούς τους νόμους και κυβερνήσεις και έτσι παρουσιάζονται σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις (Αθλητικές συναντήσεις).

1auk3 1

Όμως η αλήθεια είναι, πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαν τις ΗΠΑ, όπου η κάθε πολιτεία έχει δικούς της νόμους και Κυβερνήτη, αλλά υπάγονται θεσμικά στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Πάντως, όσον αφορά τη διεθνή πολιτική σκηνή και τους διεθνής οργανισμούς, αυτό που αναγνωρίζεται είναι το κυρίαρχο έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου (UK). Καθώς τώρα, η Αγγλία είναι το ισχυρότερο μέρος και αυτό που κυριαρχεί έναντι των υπολοίπων, και οι δύο όροι έχουν συνδεθεί μόνο με αυτή, κάτι που όπως είδαμε παραπάνω είναι λάθος.

1auk4

Οπότε συμπερασματικά – επιγραμματικά

Μεγάλη Βρετανία

Είναι το μεγαλύτερο από τα δύο βασικά βρετανικά νησιά (το άλλο είναι η Ιρλανδία) και χωρίζεται σε τρεις αυτόνομες χώρες: την Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία.

Ηνωμένο Βασίλειο

Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μοναρχικό κράτος το οποίο αποτελείται από τις χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή την Αγγλία, την Σκωτία και την Ουαλία, καθώς και την Βόρεια Ιρλανδία. Το πλήρες όνομα της χώρας είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland).

Παρ’ ολ’ αυτά, όσοι είναι από την Αγγλία, την Σκωτία ή την Ουαλία θεωρούνται Βρετανοί. Αντίθετα, όσοι είναι από την Βόρεια Ιρλανδία είναι Ιρλανδοί. Από όλους αυτούς, μόνοι όσοι είναι από την Αγγλία θα πρέπει να αναφέρονται ως «Άγγλοι».

Όσον αφορά την Ιρλανδία, τα πράγματα είναι και εκεί λίγο περίπλοκα. Η Ιρλανδία χωρίζεται στην εντελώς ανεξάρτητη Δημοκρατίας της Ιρλανδία και στην Β. Ιρλανδία, η οποία, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

6 thoughts on “Μεγάλη Βρετανία – Ηνωμένο Βασίλειο – Αγγλία | Ποιες οι διαφορές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *