Πλατεία Κοτζιά | Ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας που ίσως δε γνωρίζεις

Πλατεία Κοτζιά | Ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας που ίσως δε γνωρίζεις

Πλατεία Κοτζιά | Ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας που ίσως δε γνωρίζεις

Πολλές φορές η καθημερινότητα και η ρουτίνα μας κάνουν να μην παρατηρούμε καθόλου τα μικρά θαύματα που μπορεί να βρίσκονται δίπλα μας ή να προσπερνάμε θησαυρούς που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Και στην Αθήνα αυτό μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά. Κι αυτό γιατί η πρωτεύουσα είναι γεμάτη μυστικά, αρχαιολογικούς θησαυρούς και σταγόνες ιστορίας που συχνά δεν τυγχάνει να γνωρίζουμε. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και ένας αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας τον οποίο μπορεί να έχεις προσπεράσει πολλές φορές χωρίς να δώσεις ιδιαίτερη σημασία.

Μπορεί να μην ξέρεις ότι υπάρχει ή να μην έχεις σταθεί για να μάθεις περισσότερα. Ο λόγος για τον αρχαιολογικό χώρο της Πλατείας Κοτζιά.

Πλατεία Κοτζιά: Ο αρχαιολογικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας που ίσως προσπερνάς και δεν το γνωρίζεις

Διασχίζοντας, λοιπόν, την πλατεία Κοτζιά θα περάσεις δίπλα από έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Ο αρχαιολογικός χώρος της πλατείας Κοτζιά περιλαμβάνει αρκετά και σημαντικά ευρήματα από τον εξωτερικό χώρο οχύρωσης της αρχαίας πόλης. Εκεί βρίσκονται ευρήματα από τους τρεις αρχαίους δρόμους οι οποίοι συνέκλιναν στις παρακείμενες πύλες.

Μάλιστα ένας εξ αυτών ήταν εκείνος ο οποίος οδηγούσε από τις Αχαρνές στους πρόποδες της Πάρνηθας στην πόλη. Πρόκειται για πολύτιμα στοιχεία που έχουν δώσει σαφέστερη εικόνα και λεπτομέρειες από τη ζωή και την καθημερινότητα στην Αρχαία Αθήνα.

Στην κοντινή περιοχή του αρχαιολογικού χώρου βρέθηκαν εργαστήρια κεραμικής, απομεινάρια από κατοικίες αλλά και ένα εκτεταμένο νεκροταφείο το οποίο χρησιμοποιούταν για περισσότερα από 1.200 χρόνια. Όλα αυτά τα σπουδαία εύρηματα καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πληροφοριών για τις δραστηριότητες των Αθηναίων. Κι όμως μπορεί να περνάς δίπλα από εκεί και να μην γυρνάς το κεφάλι σου απορροφημένος από την καθημερινότητα. Την επόμενη φορά αξίζει να κάνεις μια στάση.

Οι θησαυροί της Αθήνας

o archaiologikos choros sto kentro tis athinas poy isos prospernas kai den to gnorizeis1

Η Αθήνα, όπως είπαμε είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς ενώ υπάρχουν πολλές ιστορίες που πιθανόν δεν γνωρίζεις από το παρελθόν. Ξέρεις για παράδειγμα ποια είναι η Μπουμπουνίστρα της Αθήνας ή ποια ήταν η περιοχή Κατσιποδού; Ή μήπως γνωρίζεις λεπτομέρειες για το Αρχαίο «Λύκειο» της Αθήνας; Κι όμως υπάρχουν πολλά να μάθεις γι’ αυτό!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η ιστορία της εκκλησίας Καπνικαρέα που δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Το κέντρο της Αθήνας αλλά και οι γύρω περιοχές κρύβουν εκπλήξεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για εξερεύνηση. Θα γνωρίσεις την ιστορία της πόλης και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν σου περνούσαν καν από το μυαλό.

Την επόμενη φορά που θα περπατάς με σκυμμένο κεφάλι, σκέψου μήπως σηκώνοντας τα μάτια σου ψηλά, ανακαλύψεις κάποιον θησαυρό…

o archaiologikos choros sto kentro tis athinas poy isos prospernas kai den to gnorizeis

αναδημοσίευση από exploringgreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *