Οικεία Κωλέττη | Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα

Οικεία Κωλέττη | Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα
Οικεία Κωλέττη | Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα

Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, το σίγουρο είναι ότι μπορεί να παρατηρήσεις και να δεις κτήρια, μνημεία και γωνιές που αγνοούσες ή προσπερνούσες σε άλλες βόλτες σου. Και εμείς είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις αρκετές από αυτές τις γωνιές και να τις παρατηρήσεις περισσότερο την επόμενη φορά που θα περπατήσεις δίπλα τους.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ένα από τα κτήρια που έχουμε ξεχωρίσει και αξίζει να γνωρίσεις την ιστορία αλλά και τον παράξενο μύθο με τη μαϊμού που το συνοδεύει είναι το μυστηριώδες σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα. Καθώς το ακούς μπορεί να μην σου πηγαίνει το μυαλό πού αναφερόμαστε αλλά η εικόνα σίγουρα κάτι σου θυμίζει.

Ο λόγος για την οικία Κωλέττη στην Πλάκα.

Οικία Κωλέττη: Το μυστηριώδες σπίτι των θρύλων με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα

Η οικία Κωλέττη βρίσκεται στο τέλος της οδού Πολυγνώτου στην Πλάκα, κοντά στην Αρχαία Αγορά και στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης. Πιθανόν να έχει πέσει το βλέμμα σου καθώς περιπλανιέσαι στην Πλάκα. Αλλά ίσως δεν ξέρεις ποια είναι η ιστορία του μυστηριώδους σπιτιού με την «πήλινη γυναίκα» που στέκεται έξω από αυτό. Το νεοκλασικό αυτό αρχοντικό αποτελεί ένα εξαίσιο δείγμα αρχιτεκτονικής το οποίο ξεχωρίζει ακόμη και στην εγκατάλειψή του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θεωρείται και πράγματι είναι ένα από τα ωραιότερα και ταυτόχρονα παλαιότερα σπίτια της Αθήνας. Εκεί στην οδό Πολυγνώτου 13 επρόκειτο, μάλιστα να βρει κάποτε στέγη και το μουσείο Καβάφη. Κάτι που τελικά έμεινε στα χαρτιά μιας και το κτήριο εγκαταλείφθηκε και τα σχέδιά του  τελικά στο συρτάρι.

Αν σταθείς και το παρατηρήσεις περνώντας από εκεί μπορείς να φανταστείς πώς ήταν κάποτε. Όταν είχε πρωτοχτιστεί και ήταν γεμάτο ζωή.

Η οικία Κωλέττη είχε κίτρινους τοίχους, γαλάζια παράθυρα και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το ότι αποτελούσε ένα στολίδι. Εκεί, όπως μπορείς να καταλάβεις και από το όνομά του, έμενε ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ιωάννης Κωλέττης.

Ο Κωλέττης και ο μύθος με τη μαϊμού

Το σπίτι συνοδεύει και ένας παράξενος μύθος από τον οποίο έχει γίνει γνωστή μια φράση. Είναι μια από τις πιο γνωστές, ίσως, ατάκες από τότε που ο Ιωάννης Κωλέττης έμενε σε αυτό το σπίτι της Πλάκας και αυτή είναι η «Μαϊμού του Κωλέττη». Τι λέει, λοιπόν, ο αστικός μύθος; Σύμφωνα με όσα διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, κάποια στιγμή ένας φίλος του Κωλέττη, του πήγε δώρο μια μαϊμού την οποία είχε φέρει από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό. Η μαϊμού αποδείχτηκε ιδιαίτερα ενοχλητική όταν ο Πρωθυπουργός καλούσε κόσμο στο σπίτι του.

Έπαιρνε τα γάντια, τα καπέλα και τα μπαστούνια των καλεσμένων και τα έκρυβε, ενώ μια φορά είχε κρύψει δύο τσιμπούκια σε ένα καπέλο και ένα παλτό ενός επισκέπτη. Από τότε η έκφραση «μαϊμού του Κωλέττη» χαρακτηρίζει όποιον είναι ενοχλητικός.

Το σπίτι πάντως σήμερα αποτελεί μια γωνιά που σου θυμίζει την Παλιά Αθήνα και όσα πια γνωρίζουμε μέσα από διηγήσεις και ασπρόμαυρες φωτογραφίες…

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Up Drones του Youtube…

πληροφορίες exploringgreece

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *