“Περοκέ” | Το παλιότερο θέατρο της Αθήνας

περοκέ

Το Θέατρο “Περοκέ” είναι το πιο παλιό θέατρο της Αθήνας, με μακρά ιστορία. Το ξεκίνημά του ανάγεται τον Αύγουστο του 1931, στη μάντρα που μέχρι τότε λειτουργούσε η Παντομίμα του Γαληνέα, μία από τις πιο γνωστές δραματικές Παντομίμες της Αθήνας (Οδός Οδυσσέως 2, στο Μεταξουργείο).

Η έναρξη της λειτουργίας του “Περοκέ” συνέπεσε με το ανέβασμα της επιθεωρησιακής οπερέτας “Η κατεργάρα” των Κίμωνα Καπετανάκη και Μίμη Κατριβάνου, με πρωταγωνιστή τον 27χρονο τότε Βασίλη Αυλωνίτη.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από τότε πέρασαν πολλές δεκαετίες και από τη σκηνή του “Περοκέ” παρέλασαν μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, με πανάκριβες παραγωγές και πολυπληθείς θιάσους. Κύριο χαρακτηριστικό του θεάτρου ήταν η επιθεώρηση, με τον σχολιασμό της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας.

Στα δύσκολα για το θέατρο χρόνια το “Περοκέ” λειτούργησε και ως κινηματογράφος με ταινίες ποιότητας.

221214103759 theatro peroke

Eμείς στο de-facto θα συμπληρώσουμε τα εξής στοιχεια:

1) Το 1931, εν ώρα παράστασης, έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Βασίλη Αυλωνίτη (ο ίδιος ήταν 27 χρονών). Φανατικοί βενιζελικοί του επιτέθηκαν πάνω στην σκηνή, ενώ σατίριζε τους πολιτικούς της εποχής. Δυστυχώς, η σφαίρα βρήκε έναν άτυχο μηχανικό που πέθανε ακαριαία.

2) Στο υπόγειο του Περοκέ λειτούργησε για αρκετά χρόνια η περιβόητη για την εποχή εκείνη Χαβάη. Ήταν ουσιαστικά το πρώτο μπαρ με τραβεστί στην Αθήνα, που έκλεισε μετά από μια δολοφονία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *