Βαραίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας | Πιο κοντά η σύγκρουση | “Αδειάζουν” την Πελόζι

Βαραίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας | Πιο κοντά η σύγκρουση
FILE PHOTO: Chess pieces are seen in front of displayed China and Taiwan’s flags in this illustration taken January 25, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η πρόεδρος της βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκε τελικώς στην Ταϊβάν, ενώ οι Κινέζοι δεν θέλησαν ή δεν τόλμησαν να την εμποδίσουν δια της βίας. Ο λογαριασμός που άνοιξε, όμως, δεν κλείνει εδώ.

Το στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο μετέφερε την πρόεδρο της βουλής των ΗΠΑ προσγειώθηκε τελικώς στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι. Οι Κινέζοι, παρά τις απειλές τους, είτε δεν προσπάθησαν είτε δεν κατάφεραν να το εμποδίσουν – περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το τι ακριβώς έγινε πιθανότατα θα μάθουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αναμφίβολα, το θρίλερ δεν έχει ακόμη τελειώσει. Παρ’ όλα αυτά, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Σι Τζινπίνγκ να δώσει εντολή να βομβαρδιστεί η Ταϊβάν όσο θα βρίσκεται εκεί η Νάνσι Πελόζι ή να καταρριφθεί το αεροσκάφος της κατά την αναχώρησή της.

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι αν και δεν πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου στην Ταϊβάν – είχε προηγηθεί, το 1997, ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Νιουτ Γκίνγκριτς, όπως και άλλοι βουλευτές και γερουσιαστές πιο πρόσφατα – η παρουσία της Πελόζι στο διαφιλονικούμενο νησί σηματοδοτεί μια νέα σελίδα. Όχι μόνο για το ίδιο αλλά, κυρίως, για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας.

1. Σκληρή γραμμή από ΗΠΑ

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Ουάσιγκτον και η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν σκληρή γραμμή έναντι του Πεκίνου. Συνεχίζοντας, ουσιαστικά, τη γραμμή που χάραξαν οι προκάτοχοί τους, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι – οι οποίοι, άλλωστε, στήριξαν ενθέρμως την πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Πελόζι. pelosi

Πρακτικά δε, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η πάγια πολιτική των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο μέτωπο δεν αλλάζει, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Ωστόσο, είναι φανερό ότι θα επιχειρηθεί το πρώτο βήμα να γίνει από την Κίνα, έτσι ώστε να χρεωθεί αυτή την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν – κάτι που, σε γενικές γραμμές, μοιάζει με την τακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

2. Οι Αμερικανοί υπερέχουν στρατιωτικά

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να είναι συγκριτικά αδύναμες έναντι των αμερικανικών. Είναι γεγονός ότι αμφότερες έκαναν επίδειξη δύναμης στην περιοχή γύρω από την Ταϊβάν – οι μεν με μαζικές πτήσεις μαχητικών γύρω από το νησί και συναγερμό σε πολλές μονάδες στην ηπειρωτική και οι δε με την παρουσία μιας αρμάδας με επικεφαλής αεροπλανοφόρο και την απογείωση αεροσκαφών F-15 από τις βάσεις τους στην Ιαπωνία.

Φαίνεται, ωστόσο, πως στην πράξη διαπιστώθηκε ότι οι Κινέζοι δεν έχουν (ακόμη) τη δυνατότητα να κοιτάξουν στα μάτια τους Αμερικανούς. Γι’ αυτό και δεν φρόντισαν ώστε αυτοί να «πληρώσουν το κόστος» και να διαπιστώσουν ότι «όποιος παίζει με τη φωτιά θα καεί», όπως είχε πει την περασμένη εβδομάδα ο Σι στον Μπάιντεν. plakat

3. Το Πεκίνο θα επιδιώξει τη ρεβάνς

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι μετά από τα όσα συνέβησαν, η ηγεσία του Πεκίνου θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να φτάσει, το συντομότερο δυνατό, στο σημείο όπου θα έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει παρόμοιες «προκλήσεις» εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η σελίδα που άνοιξε δεν θα κλείσει εύκολα και πιθανότατα ούτε ειρηνικά. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, άλλωστε, η Ταϊβάν είναι απίθανο να δεχτεί να ενσωματωθεί ομαλά στην Κίνα – η οποία, με τη σειρά της, θα συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να επιτύχει τον σκοπό της: Η κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

4. Οι επόμενοι πόλεμοι

Τέλος, από όλα τα παραπάνω προκύπτει το αυτονόητο: Η Ουκρανία δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος της εποχής μας. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Κίνα είναι ο μεγάλος αντίπαλος και ανταγωνιστής της Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ.

Όσο για τη Ρωσία, η στάση της στην κρίση αυτή γύρω από την Ταϊβάν – πήρε ανοιχτά το μέρος της Κίνας και επιτέθηκε στις ΗΠΑ – δείχνει σε ποιο στρατόπεδο θα βρίσκεται σε περίπτωση σύρραξης. Άλλωστε, έχει κι αυτή ανοιχτούς λογαριασμούς στον Ειρηνικό, ειδικά με την Ιαπωνία.

Η αμηχανία των ΗΠΑ και το «κρυφτούλι»

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, έδειξε εξαρχής αμηχανία για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν, μια επίσκεψη, που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ επισήμως, προτού προσγειωθεί στην Ταϊπέι το αεροπλάνο που την μετέφερε.

Ο εκπρόσωπος, Τζον Κέρμπι, υποστήριξε πάντως ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει κάτι που να «προκαλεί κρίση ή σύγκρουση».

Αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισκεφθεί την Ταϊβάν στο παρελθόν. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί από το 1997 και το ταξίδι του προκατόχου της, Νιουτ Γκίνγκριτς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν τη λεγόμενη διπλωματία «στρατηγικής ασάφειας» σε σχέση με την Ταϊβάν.

Αναγνωρίζουν μόνο την κινεζική κυβέρνηση, αλλά συνεχίζουν να παρέχουν αποφασιστική στήριξη στην Ταϊπέι.

Η Ουάσιγκτον, ωστόσο, αποφεύγει να ξεκαθαρίσει εάν σκοπεύει να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής.

Την είχε «αδειάσει» και ο Μπλίνκεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα πριν την άφιξη Πελόζι στην Ταϊβάν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι μια πιθανή επίσκεψη στην Ταϊβάν από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ήταν «αποκλειστικά δική της απόφαση».

Ωστόσο, είχε καλέσει την Κίνα να μην κλιμακώσει την ένταση σε περίπτωση επίσκεψης.

Σι Τζίνπινγκ: Απολίτιστη εκστρατεία ιμπεριαλιστών η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Για «αμερικανούς αντιδραστικούς», «απολίτιστη εκστρατεία των ιμπεριαλιστών» και «νέα πρόκληση» μίλησε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζίνπινγκ με αιχμή την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.

«Συνεχίζουμε να κοιτάμε τον κόσμο, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά για να μην χάσουμε καμία πρόκληση από τους αμερικανούς αντιδραστικούς», ανέφερε ο επικεφαλής του ΚΚ Κίνας.

Η νίκη του ΚΚ Κίνας

«Η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν είναι μια ακόμη απόδειξη της απολίτιστης εκστρατείας των ιμπεριαλιστών και της νίκης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σι Τζίνπινγκ.

Πελόζι: Τιμώ την δέσμευση των ΗΠΑ στη δημοκρατία

Η Νάνσι Πελόζι, φθάνοντας στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι με την επίσκεψή της στην Ταϊπέι, τιμά την δέσμευση των ΗΠΑ στην Δημοκρατία.

Με αναρτήσεις της στο Twitter, αλλά και με μία μακροσκελή παρέμβαση στην Washington Post, στην οποία επιτέθηκε σφοδρά στο Πεκίνο, η Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής της είναι «η επαναβεβαίωση πως οι ελευθερίες στην Ταϊβάν – και σε όλες τις δημοκρατίες – πρέπει να γίνονται σεβαστές».

Πηγή: ΟΤ

2 thoughts on “Βαραίνουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας | Πιο κοντά η σύγκρουση | “Αδειάζουν” την Πελόζι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *