Τουρισμός | Το «μη βιώσιμο μοντέλο» που έχει αναπτύξει η Ελλάδα | Η πιο εξαρτημένη χώρα στην Ευρώπη

Τουρισμός | Το «μη βιώσιμο μοντέλο» που έχει αναπτύξει η Ελλάδα | Η πιο εξαρτημένη χώρα στην Ευρώπη

Τουρισμός | Το «μη βιώσιμο μοντέλο» που έχει αναπτύξει η Ελλάδα | Η πιο εξαρτημένη χώρα στην Ευρώπη

Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τη βιομηχανία και τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, με την εξάρτησης της οικονομίας του από τον τουρισμό να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο και πλέον ν’ αποτελεί σχεδόν το 1/5 του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η Ελλάδα είναι η πιο εξαρτημένη χώρα

Η χώρα μας εξαρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος από τα κύματα των επισκεπτών. Ο υπερτουρισμός έχει γίνει πια ένα βασικό σημείο ανησυχίας. Η Ελλάδα εξάγει πρωτίστως τουριστικές υπηρεσίες.

«Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα μη βιώσιμο μοντέλο»

Η χώρα μας έχει αναπτύξει ένα μη βιώσιμο μοντέλο, τονίζει ο Γιώργος Σαρελάκος, ιδρυτής και πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα κινδυνεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, καταπατώνται οι ακτές, τεράστια κρουαζιερόπλοια σταθμεύουν σε μικρά νησιά και υπερκαταναλώνονται πλαστικά μίας χρήσης.

Εν τω μεταξύ, η Telegraph αξιολογεί τα χαρακτηριστικά της οικονομίας της Ελλάδα και άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου και τονίζει ότι, εάν κατέρρεε ο τουρισμός τους, τότε θα κατέρρεαν και οι οικονομίες τους, εξαιτίας του μονομερούς οικονομικού μοντέλου που έχουν επιλέξει, τ’ οποίο κυριαρχεί στην Ελλάδα όσο σε καμία άλλη χώρα.

Ελλάδα

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τουρισμός αποτελεί τον αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 800.000 άνθρωποι εργάζονται στον τομέα, ο οποίος εκτιμάται ότι απέφερε έσοδα 39,2 δισ. ευρώ το 2023, πολύ κοντά στα 40,8 δισ. ευρώ του 2019.

Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για το περιβάλλον στα τουριστικά νησιά μας. Ένα παράδειγμα είναι η Σαντορίνη, που έχει μόλις 15.000 κατοίκους, αλλά μπορεί να δέχεται έως και δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως – το 90% του ΑΕΠ της προέρχεται από το ταξιδιωτικό εμπόριο.

Αριθμοί

  • Ετήσιος αριθμός τουριστών: 26,5 εκατ.
  • Τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ: 18,5%
  • Προέλευση τουριστών: Βρετανία 14% Γερμανία 14% Βουλγαρία 10% Ιταλία 6% Γαλλία 6%
  • Άλλες εξαγωγές: Προϊόντα πετρελαίου, προϊόντα αλουμινίου, φάρμακα, βαμβάκι, τυρί, ελαιόλαδο

Μηδέν βελτίωση στις υποδομές

Οι ροές τουριστών προς την Ελλάδα γνώρισαν μεγάλη άνθηση μετά την Αραβική Άνοιξη, καθώς ο τουρισμός σταμάτησε στον Λίβανο, στην Τυνησία, στη Συρία, στη Λιβύη και, για ένα διάστημα, στο Μαρόκο και στην Τουρκία.

Δίχως καμία βελτίωση στις υποδομές, τα 10 εκατομμύρια τουρίστες το 2010 εκτοξεύτηκαν σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες μέχρι το 2019, υπογραμμίζει.

Δίχως τον τουρισμό, πολλοί Έλληνες νησιώτες θα μετανάστευαν στην ηπειρωτική χώρα για εργασία. Αλλά το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας, που τον Οκτώβρη ανήλθε στο 9,6%, σημαίνει ότι μόνο ένας ελάχιστος αριθμός θα έβρισκε σταθερή εργασία. Πολλοί θα προσπαθούσαν να φύγουν στο εξωτερικό, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σημειώνει.

Μ’ εξαίρεση την Αθήνα, και μία ή δύο ακόμη άλλες πόλεις, σχεδόν το σύνολο του δικτύου των αεροδρομίων, των δρόμων, των ξενοδοχείων και των υποδομών λιανικού εμπορίου της Ελλάδας είναι προσανατολισμένο στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, επισημαίνει.

Στην περίπτωση που διακοπεί η ροή ξένων τουριστών, τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν ίσως να μετατραπούν σε γηροκομεία ή φθηνά, μικρά διαμερίσματα, τονίζει.

Οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες

Όμως, αν η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να επαναχρησιμοποιήσει τις υποδομές για άλλους οικονομικούς σκοπούς, η οικονομία της θα κατέρρεε λόγω της μετάδοσης των επιπτώσεων σε όλες τις άλλες πτυχές των δραστηριοτήτων της, επισημαίνει o Χαβιέ Φοντ, ειδικός στον βιώσιμο τουρισμό στη Σχολή Διοίκησης Φιλοξενίας και Τουρισμού του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ.

Όπως υπογραμμίζει, ο υπερτουρισμός μπορεί να κάνει τις πόλεις αβίωτες για τους ντόπιους, να μολύνει τις παραλίες και τις θάλασσες και να καταστρέψει όσα ο τουρισμός προορίζεται να προωθήσει: την αυθεντικότητα, τη γαλήνη, την ασφάλεια και τη διασκέδαση.

Όμως, αν εξαιρέσουμε τον τουρισμό από την Ευρώπη, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Οι τουρίστες ξοδεύουν χρήματα για πτήσεις, ξενοδοχεία, φαγητό, ποτό, διασκέδαση, τοπικές μεταφορές και πλήθος άλλων υπηρεσιών, σημειώνει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, απομακρυνόμενες από τη βιομηχανία, έχουν εξαρτηθεί πλέον από τα έσοδα που φέρνουν οι ξένοι επισκέπτες. Όμως, κάτι πρέπει να γίνει για τη βιωσιμότητα των προορισμών όσο είναι καιρός, καταλήγει.

Τουρίστες φωτογραφίζουν τη Βουλή

Οι άλλες εξαρτημένες χώρες

  • Ισπανία: Ετήσιος αριθμός τουριστών: 71,6 εκατ. – Τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ: 13,6%
  • Ιταλία: Ετήσιος αριθμός τουριστών: 50 εκατ. – Τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ: 10,2%
  • Πορτογαλία: Ετήσιος αριθμός τουριστών: 16,2 εκατ. – Τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ: 15,8%
  • Γαλλία: Ετήσιος αριθμός τουριστών: 81,7 εκατ. – Τουρισμός ως ποσοστό του ΑΕΠ: 8,2%

Επιμέλεια Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *