Θα διαβάσατε οι περισσότεροι από εσάς πως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εμφανίστηκε ένα θέμα το οποίο φάνηκε να εκθέτει την κυβέρνηση: σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα την ιθαγένεια, νομοσχέδιο του Υπουργού Θεοδωρικάκου, ο Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία έπαυε οποιαδήποτε ποινική δίωξη για όλα τα στελέχη της τοπικής της αυτοδιοίκησης για ζητήματα οικονομικής φύσεως.
Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία, την οποία ψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι το ΚΙΝΑΛ (μάλιστα το ΚΙΝΑΛ το έβγαλε στη δημοσιότητα), αναφέρει πως:
«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.07.2109 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.»
Μάλλον κανείς εκ των πολιτών κατάλαβε πολλά πράγματα πέρα από το ότι ρυθμίσεις και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν είναι αθώες. Ο κος Κακλαμάνης στην ερώτηση γιατί κατετέθη μια τροπολογία που θα μπορούσε να είναι μια διάταξη σε σχετικό νομοσχέδιο, απάντησε με έναν τρόπο μάλλον περίεργο. Ξεκίνησε να υπερασπίζεται την τροπολογία με τη φράση «η τροπολογία λέει ακριβώς ό,τι και ο νόμος».
Σίγουρα δεν απαιτούνται ιδιαίτερες διανοητικές ικανότητες για να αντιληφθεί κάποιος πως μια τροπολογία που λέει ό,τι …. ο νόμος δεν έχει λόγο ύπαρξης.
Αναγκαστικά (είναι η φύση της δικονομίας τέτοια) η τροπολογία αναφέρεται σε κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος και η αλήθεια είναι πως κανένας νόμος δεν είναι δυνατόν να προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης σε ανθρώπους που ίσως να μην έχουν διαχειριστεί το δημόσιο χρήμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το γράφουμε με τέτοιο τρόπο καθώς μέχρι τελεσίδικης κι αμετάκλητης δικαστικής απόφασης το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, απαράβατα.
Όταν όμως οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών άρχισαν να εμφανίζουν προσπάθεια να ριχθεί «στάχτη στα μάτια», μία προσπάθεια να μας πείσουν πως όλα γίνονται καλώς, τότε και οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, συνειδητοποίησαν πως κάτι δεν πάει καλά.
Οι υπερασπιστές της τροπολογίας τόνιζαν διαρκώς τον έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο: «Γιατί να πάει στα δικαστήρια μια δαπάνη που έχει ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο;» έλεγαν και οι πολίτες σκέφτονταν ότι όντως δεν μοιάζει λογικό. Αλλά αυτό μόνο επειδή οι πολίτες θεωρούσαν ότι ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου γίνεται κατόπιν των καταγγελιών που θα δίκαζε το δικαστήριο, το οποίο όντως σε αυτή την περίπτωση θα έμοιαζε περιττό.
Κι όμως ΟΧΙ. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και ευτυχώς το εξήγησε ο κος Χρηστίδης από το ΚΙΝΑΛ ο οποίος ενημέρωσε τους πολίτες, ότι ΟΛΕΣ οι δαπάνες των ΟΤΑ ελέγχονται από το ελεγκτικό συνέδριο ΠΡΙΝ γίνουν (δαπάνη χωρίς τέτοιο έλεγχο είναι κλοπή και δεν είναι αυτές οι περιπτώσεις που βρίσκονται στην τροπολογία). Οι ποινικές διώξεις τις οποίες θέλει να σταματήσει η τροπολογία έχουν να κάνουν με τον τρόπο που έγινε η δαπάνη ΜΕΤΑ τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με λίγα λόγια ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν είχε με το αδίκημα για το οποίο θα δικάζονταν οι συμπολίτες αιρετοί και οι συμπολίτες υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Θα το εξηγήσουμε απλά, σχεδόν απλοϊκά:
Ένας δήμος θέλει να αγοράσει 100 παγκάκια και γι αυτό τον σκοπό σκοπεύει να ξοδέψει 100.000 ευρώ. Στέλνει μια μελέτη – δαπάνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο στην οποία περιγράφεται το ποσό που θα ξοδευτεί, πώς θα ξοδευτεί και γιατί θα ξοδευτεί. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει το έξοδο, αλλά μετά την έγκριση ο δήμος μπορεί π.χ. με τις 100.000 αντί να παραλάβει 100 παγκάκια να παραλάβει 40. Ή μπορεί να αποκαλυφθεί ότι η τιμή 1.000 ευρώ ανά παγκάκι είναι ύποπτα ακριβή. Γίνεται καταγγελία και αν η καταγγελία είναι βάσιμη ακολουθεί ποινική δίωξη. Ποινική δίωξη την οποία η τροπολογία θέλει να παύσει.
Αλλά γιατί κανείς να το θέλει αυτό;
Δεν είναι περίεργο μια κυβέρνηση και μια αξιωματική αντιπολίτευση να θέλουν να μην διερευνηθεί δικαστικά μια τέτοια υπόθεση και επεμβαίνοντας άτσαλα στο έργο της δικαιοσύνης να ζητούν να παύσει ΚΑΘΕ σχετική ποινική δίωξη;
Σίγουρα κάποιες ποινικές διώξεις θα είναι ανούσιες, δεν θα ευσταθούν, θα είναι λασπολογία. Ωστόσο κάποιες θα είναι όντως διασπάθιση δημοτικού χρήματος.Δεν είναι περίεργο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση θέλουν να μείνει ατιμώρητη η κακοδιαχείριση αυτή;
Μικροκομματικά αν το σκεφτεί κανείς όχι και τόσο.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν κάθε συμφέρον να θωπεύουν δημάρχους και δημοτικούς υπαλλήλους Είναι καλό να έχεις δημάρχους και δημοτικούς υπαλλήλους με το μέρος σου. Κάποια στιγμή θα τους χρειαστείς και θα εισπράξεις την … καλή διάθεση που έδειξες απέναντί σου.
Κάποιοι στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση εξυπηρετούν ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για κάποιους αυτή η χάρη σημαίνει ότι γλιτώνουν μια ανούσια ταλαιπωρία, αλλά για κάποιους άλλους σημαίνει ότι γλιτώνουν μια καταδίκη. Τελικά το πολιτικό – κομματικό σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, με ή χωρίς τον COVID-19
ΥΓ. Φυσικά υπάρχει και το ενδεχόμενο τη χάρη στους αιρετούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους να την κάνουν η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (φυσικά πιο πολύ η κυβέρνηση που κάνει κουμάντο και έχει την πλειοψηφία) με την καλή της καρδιά γεγονός που βρίσκω ιδιαιτέρως συγκινητικό αλλά εξίσου προβληματικό.